Τεχνολόγος Τροφίμων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η επεξεργασία των γεωργικοκτηνοτροφικών προϊόντων και των πρώτων υλών άλλης προέλευσης για την παραγωγή τροφίμων, εφαρμόζοντας τις βιολογικές και φυσικές επιστήμες αλλά και νέες μεθόδους, είναι το βασικό αντικείμενο της εργασίας του.

Επεξεργάζεται και αναλύει την ποιότητα των τροφίμων, μελετά το σχεδιασμό των βιομηχανιών και των εργαστηρίων που κάνουν τον ποιοτικό έλεγχο, τη συσκευασία, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διανομή των τροφίμων.

Κύριο μέλημά του είναι να επισκέπτεται τους χώρους παραγωγής και να ελέγχει αν τηρούν τους κανόνες και πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει η ελληνική αλλά και η κοινοτική νομοθεσία.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε καλές συνθήκες εργαστηρίου, όπου γίνεται ο ποιοτικός έλεγχος των τροφίμων. Όταν όμως εργάζεται σε βιομηχανικές μονάδες παραγωγής τροφίμων, οι συνθήκες είναι δύσκολες, διότι υπάρχει θόρυβος, δυσάρεστες οσμές, χημικές ουσίες, και τεχνητός φωτισμός.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι υπομονετικός, δημιουργικός, μεθοδικός και να εκτελεί με ακρίβεια την εργαστηριακή εργασία που απαιτεί το επάγγελμα. Πρέπει να έχει επαρκείς γνώσεις μηχανικής, για να μπορεί να εποπτεύει και να ελέγχει τις μηχανές επεξεργασίας και συσκευασίας, καθώς και να διαθέτει διοικητικές ικανότητες, ώστε να μπορεί να κατευθύνει το προσωπικό που εργάζεται στην επεξεργασία και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται από τα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων.  Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Η βιομηχανία τροφίμων αξιολογείται ως ένας από τους ανταγωνιστικούς και δυναμικά αναπτυσσόμενους παραγωγικούς κλάδους στην Ελλάδα. Είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας ακόμη και στις περισσότερο προηγμένες τεχνολογικά χώρες.

Μπορεί να εργαστεί στο δημόσιο τομέα, σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις τροφίμων, αποθήκες συντήρησης και μαζικής διακίνησης τροφίμων, ως ελεύθερος επαγγελματίας, εκπονώντας μελέτες εγκατάστασης, οργάνωσης, λειτουργίας βιομηχανιών, βιοτεχνιών τροφίμων, ως υπεύθυνος σε φοιτητικές, μαθητικές εστίες, ξενοδοχεία, οικοτροφεία, κατασκηνώσεις κ.λπ., και ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την προϋπόθεση αποφοίτησης από την ΑΣΠΑΙΤΕ.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ