Υπάλληλος Μπαρ

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο υπάλληλος μπαρ εργάζεται στο μπαρ μιας επιχείρησης, όπου ετοιμάζει και σερβίρει στους πελάτες ποτά και κοκτέιλς, ενώ συχνά εισπράττει χρήματα από τους πελάτες και κρατάει το ταμείο. Για την εκτέλεση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, φροντίζει να εξοπλίζει και να ανεφοδιάζει το μπαρ με ποτά και άλλα είδη κατανάλωσης, ελέγχει και επιβλέπει τα αποθέματα και χρησιμοποιεί συσκευές και διάφορα άλλα εργαλεία, τα οποία καθαρίζει και τακτοποιεί.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο υπάλληλος μπαρ βρίσκεται συνέχεια πίσω από το μπαρ, πάντα όρθιος και τα χέρια του έρχονται συνέχεια σε επαφή με το νερό και τον πάγο, ενώ είναι ντυμένος με ειδική στολή σε δεξιώσεις ή άλλες εκδηλώσεις. Δουλεύει με βάρδιες, σαββατοκύριακα, γιορτές και αργίες, συνήθως ξενυχτάει και περνάει πολλές ώρες σε χώρο με καπνό τσιγάρου και δυνατή μουσική.

Πολλές φορές χρειάζεται να αντιμετωπίσει δύσκολους και απαιτητικούς ανθρώπους ή και μεθυσμένους, γι’ αυτό πρέπει να είναι ευγενικός και ψύχραιμος σε δύσκολες καταστάσεις. Εκτός από τις μηνιαίες αποδοχές του που είναι ικανοποιητικές, είναι δυνατόν να έχει ποσοστό από τις ακαθάριστες εισπράξεις.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο υπάλληλος μπαρ, πρέπει να έχει έφεση και ταλέντο στην παρασκευή ποτών και να διακρίνεται για την προθυμία αλλά και την ικανότητά του να εξυπηρετεί γρήγορα τους πελάτες του. Επίσης πρέπει να είναι ευσυνείδητος, διακριτικός, ευχάριστος και να του αρέσει η τάξη, η καθαριότητα και η καλή αισθητική του χώρου που εργάζεται.

Ακόμη η ευγένεια, η ψυχραιμία, η ευχάριστη παρουσία, το χιούμορ, οι καλές επικοινωνιακές ικανότητες και δεξιότητες, η προσήνεια, η επιμελημένη εμφάνιση, η καλή μνήμη είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά για μια επιτυχή παρουσία στον εργασιακό του χώρο.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα Υπάλληλος μπαρ.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο υπάλληλος μπαρ μπορεί να απασχοληθεί, σε μπαρ, εστιατόρια, σε ξενοδοχειακές μονάδες, σε κέντρα ψυχαγωγίας κ.λπ.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ