Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η μελέτη και η έρευνα των ζώων, των συνηθειών τους, της αναπαραγωγής τους καθώς και των μέσων και μεθόδων που επιτρέπουν τη βελτίωση του είδους και των συνθηκών εκτροφής τους αποτελεί το κύριο αντικείμενο της εργασίας του.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τεχνίτης Ζωοτεχνίας, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας τις γνώσεις που του παρέχουν η Βιολογία, η Γενετική, η Κτηνιατρική, η Διαιτολογία και η Βρωματολογία, ασχολείται με την τέχνη της εκτροφής και της διατροφής των ζώων με στόχο την παραγωγή περισσότερων, καλύτερων αλλά και φθηνότερων ζωικών προϊόντων. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ο επαγγελματίας, δοκιμάζει και εφαρμόζει συστήματα διαχείρισης παραγωγής και σύγχρονες μεθόδους γενετικής βελτίωσης των ζώων με στόχο την αύξηση και καλυτέρευση της παραγωγής.
Ακόμη, συνεργάζεται με κτηνιάτρους για να αποφεύγονται πιθανοί κίνδυνοι μετάδοσης ασθενειών που επηρεάζουν αρνητικά την κτηνοτροφική παραγωγή. Σήμερα, η κτηνοτροφική παραγωγή βασίζεται τόσο στην αύξηση τον αριθμού των ζώων όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης των ζώων, με την παράλληλη μείωση του κόστους διατροφής τους. Στο πλαίσιο των οικονομικών επιδιώξεων της κτηνοτροφικής μονάδας ασχολείται με τη διακίνηση και την εμπορία των κτηνοτροφικών προϊόντων και προσδιορίζει τη θρεπτική ικανότητα των ζωοτροφών.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο Τεχνίτης Ζωοτεχνίας εργάζεται, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς, στην ύπαιθρο σε κτηνοτροφικές μονάδες ή στο εργαστήριό του, ασχολούμενος κυρίως με ζητήματα προγραμματισμού και κόστους εκτροφής και αναπαραγωγής των ζώων καθώς και με τα έσοδα και έξοδα της κτηνοτροφικής μονάδας.
Οι συνθήκες που αντιμετωπίζει στην ύπαιθρο είναι αρκετές φορές δύσκολες και ανθυγιεινές, λόγω της δυσοσμίας των ζώων, αλλά και της υγρασίας και του κρύου που υπάρχει στο χώρο. Όταν εργάζεται στην ύπαιθρο, απαιτείται καθημερινή φροντίδα για την εκτροφή και την ανατροφή των ζώων, γεγονός που καθιστά αρκετά δύσκολη την απομάκρυνση του συγκεκριμένου επαγγελματία από το χώρο εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για τη φύση, την ύπαιθρο και τη φροντίδα των ζώων, η σωματική αντοχή και δύναμη, η μεθοδικότητα, η οργάνωση καθώς και η συνεχής ενημέρωσή του για τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες, που η εφαρμογή τους θα του επιτρέψει να έχει κάθε φορά το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος είναι μερικά από τα απαραίτητα προσόντα που χρειάζεται να διαθέτει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας.
Ακόμη, η ανοχή σε δυσάρεστες οσμές, όταν απασχολείται σε χώρους εκτροφής των ζώων, η υπευθυνότητα, η εμπειρία, η συνέπεια, η εργατικότητα και η ικανότητα συνεργασίας με άλλους ειδικούς (π.χ. Βιολόγους, Κτηνιάτρους κ.ά.) αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Τέλος, πρέπει να διαθέτει εμπορικό πνεύμα για μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση της τοπικής και διεθνούς αγοράς των κτηνοτροφικών προϊόντων.
Σπουδές:
Σπουδές σε ανώτερο επίπεδο προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια στην ειδικότητα Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
Επίσης σπουδές προσφέρονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.
Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται ως στέλεχος σε κτηνοτροφικές μονάδες και συνεταιρισμούς εκτροφής ζώων ή ως αυτοαπασχολούμενος σε όλο το φάσμα της ζωικής παραγωγής καθώς και στην αξιοποίησή της.
Μπορεί ακόμη να εργαστεί στο δημόσιο Τομέα (π.χ. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), σε εμπορικούς οίκους κτηνοτροφικών εξοπλισμών και ως υπεύθυνο στέλεχος πιστοποίησης της καταλληλότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων που προορίζονται για κατανάλωση.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)