Τεχνίτης Ζυμαρικών

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η εκτέλεση όλων των απαραίτητων εργασιών για την παρασκευή ζυμαρικών και σχετικών προϊόντων με βάση το σιτάρι. Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας ασχολείται με την παραλαβή ή προμήθεια των πρώτων υλών, την προετοιμασία και καθαριότητα της μηχανής παρασκευής ζυμαρικών και τη δημιουργία της κατάλληλης ζύμης για την παρασκευή των ζυμαρικών.

Κατόπιν, μεταφέρει τα προϊόντα στο ξηραντήριο και ρυθμίζει τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα, ώστε να επιτευχθεί η αφυδάτωση και ξήρανσή τους. Κατόπιν, τα παραδίδει στους εργάτες που έχουν αναλάβει τη συσκευασία τους ή τα συσκευάζει ο ίδιος και τα αποθηκεύει σε μεγάλα κιβώτια προκειμένου να προωθηθούν στην αγορά.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε βιομηχανίες, σε ειδικά εργαστήρια παρασκευής ζυμαρικών και συναφών προϊόντων, όπου είναι υποχρεωμένος να τηρεί με απόλυτη ακρίβεια τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής για την αποφυγή ατυχημάτων και τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας των προϊόντων.

Φοράει ειδική φόρμα, γάντια, ειδικό σκούφο και μάσκα προσώπου. Στο χώρο εργασίας του υπάρχει θόρυβος και μυρωδιές. Συνήθως εργάζεται με βάρδιες, ενώ είναι πιθανές και οι υπερωρίες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται μεθοδικότητα, υπευθυνότητα, καλή υγεία και σωματική αντοχή.

Σπουδές:
Η απόκτηση εμπειρίας με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία, θεωρείται βασική και επαρκής προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε βιομηχανικές μονάδες παρασκευής ζυμαρικών και ανάλογων ειδών διατροφής με βάση το σιτάρι, σε συνεταιρισμούς, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δική του επιχείρηση παρασκευής, συσκευασίας και διάθεσης συναφών προϊόντων.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ