Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Το επάγγελμα αυτό καλύπτει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων γύρω από τη φωτογραφία. Ειδικότερα ο τεχνικός αυτός δημιουργεί ή επιλέγει τα θέματα που πρόκειται να φωτογραφήσει. Στη συνέχεια προχωρά στη λήψη των φωτογραφιών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διαφημιστικής φωτογραφίας (studio) ή του φωτογραφικού ρεπορτάζ.

Δημιουργεί οπτικοακουστικά προγράμματα, χρησιμοποιεί το video, γιατί γνωρίζει την λειτουργία της κάμερας (camcorder) και όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που συνεργάζονται με την κάμερα καθώς επίσης και τις βασικές τεχνικές λήψης και φωτισμού. Εκτός από τη λήψη, ασχολείται και με την εμφάνιση των φωτογραφιών, εφόσον γνωρίζει να εκτυπώνει ασπρόμαυρα και έγχρωμα φιλμ, να επεξεργάζεται χημικά τα φιλμ και τα διάφορα είδη φωτογραφικών χαρτιών.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με το χώρο απασχόλησής του. Φωτογραφίζει σε κλειστούς χώρους (studio) ή ασχολείται με το φωτογραφικό ρεπορτάζ, οπότε θα πρέπει να μετακινείται σε διαφορετικούς χώρους κι έτσι η εργασία του γίνεται πιο κουραστική.

Στην περίπτωση που αναλαμβάνει εμφάνιση και εκτύπωση των φωτογραφιών συναντά μεγαλύτερες δυσκολίες, γιατί στο σκοτεινό θάλαμο χρησιμοποιεί διάφορα χημικά υγρά που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές ή αλλεργικές παθήσεις.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαραίτητα προσόντα θεωρούνται η ευαισθησία, το ταλέντο, η αισθητική παιδεία και η ικανότητα για δημιουργία και επιλογή θεμάτων. Επίσης η υπομονή, η συνέπεια, η παρατηρητικότητα συμπληρώνουν την επαγγελματική του ταυτότητα.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Επίσης την ειδικότητα αυτή δύναται να αποκτήσει κάποιος με τη μαθητεία δίπλα σε επαγγελματία φωτογράφο ή με την παρακολούθηση σεμιναρίων που πολλά από αυτά διοργανώνονται από τα κατά τόπους Σωματεία, Συνδέσμους ή Ενώσεις.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί ως υπάλληλος ή ως ελεύθερος επαγγελματίας, στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, στον Κινηματογράφο στην Τηλεόραση και στη Διαφήμιση. Ακόμα, εργάζεται ως υπάλληλος φωτογραφικού εργαστηρίου και ως συνεργάτης φωτογράφων ή φωτογραφικών καταστημάτων.
Τέλος μπορεί να εργαστεί στο δημόσιο φορέα σε διάφορους οργανισμούς που διαθέτουν φωτογραφικό τμήμα όπως οι Δήμοι, Περιφέρειες και διάφορα Υπουργεία.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ