Τεχνικός Κοσμήματος Παραγωγής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο σχεδιασμός, η χάραξη, η μαζική παραγωγή κοσμημάτων αλλά και η οργάνωση του κατάλληλου εργαστηρίου, αποτελούν το αντικείμενο της εργασίας του. Προετοιμάζει τεχνικά σχέδια στο πραγματικό τους μέγεθος για το σχήμα και τη μορφή κοσμημάτων.

Αξιολογεί τους πολύτιμους λίθους, επεξεργάζεται μέταλλα και επιδιορθώνει κοσμήματα και άλλα είδη αργυροχρυσοχοΐας. Εκθέτει τα τελικά προϊόντα, φροντίζοντας να προβληθούν κατάλληλα και τα διαθέτει στην αγορά, αφού πρώτα τα κοστολογήσει.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται καθιστός κυρίως μπροστά σε έναν πάγκο, σχεδιάζοντας ή επισκευάζοντας κοσμήματα. Ο χώρος εργασίας του πρέπει να έχει πολύ καλό φωτισμό. Τα εργαλεία και οι διάφορες μηχανές που χρησιμοποιεί, απαιτούν προσεκτική και σχολαστική χρήση, γιατί ένας λανθασμένος χειρισμός μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών, η μεγάλη προσοχή στη χρησιμοποίηση των εργαλείων, μαζί με το καλό γούστο αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά.

Η διάθεση να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες ιδέες και τάσεις που κυκλοφορούν στο χώρο των κοσμημάτων, η δημιουργική φαντασία και η μεγάλη παρατηρητικότητα είναι απαραίτητα προσόντα.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως σχεδιαστής κοσμημάτων ή ως επιδιορθωτής σε εργαστήρια μαζικής παραγωγής κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα. Μπορεί όμως να ανοίξει και δικό του εργαστήριο.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ