Στοματολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η φροντίδα, η πρόληψη, η θεραπεία και η μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας του στοματικής κοιλότητας είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο στοματολόγος προβαίνει σε εκτεταμένο κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο του στόματος προκειμένου να διαγνώσει τη νόσο και να υιοθετήσει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση δύσοσμης αναπνοής προσπαθεί να διαγνώσει τις αιτίες που την προκαλούν. Για το σκοπό αυτό, ερευνά την ύπαρξη τυχόν οδοντικών και άλλης φύσεως προβλημάτων, όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, πέτρα, παραμελημένα σφραγίσματα, ελλιπής στοματική υγιεινή, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, διατροφικές συνήθειες κ.ά., που αποτελούν μερικές από τις πιο συχνές αιτίες.

Τέλος, ο στοματολόγος συνεργάζεται με άλλους ιατρούς συναφών ειδικοτήτων, όπως οδοντίατρους, παθοβιολόγους στόματος, προσθετολόγους κ.ά. προκειμένου να παρέχει ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες στον ασθενή.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται στο ιατρείο του, όρθιος για πολλές ώρες, και καθορίζει μόνος του το ωράριό του εφόσον δέχεται με ραντεβού. Πρέπει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από μολυσματικές ασθένειες αλλά και προστασίας από τη χρήση των ακτινολογικών μηχανημάτων.

Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες οδοντιατρικού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η υψηλή επιστημονική κατάρτιση, η οξυδέρκεια και σχολαστικότητα ειναι απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος. Επίσης, είναι σημαντικό να εμπνέει εμπιστοσύνη και αίσθημα ασφάλειας στους ασθενείς του.

Ακόμη, πρέπει να ενημερώνεται για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις τεχνολογικές εξελίξεις, και να συμμετέχει σε συνέδρια και έρευνες που σχετίζονται με το αντικείμενό του. Τέλος, η εφαρμογή νέων τεχνικών και μεθόδων της οδοντιατρικής και η γνώση ξένων γλωσσών παίζουν σημαντικό ρόλο στη δουλειά του.

Σπουδές:
Βασικές σπουδές παρέχονται στα Τμήματα  Οδοντιατρικής των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε σχετικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, όπως για παράδειγμα αυτό του τμήματος  Οδοντιατρικής  του Ε.Κ.Π.Α., στο γνωστικό αντικείμενο «Κλινική Οδοντιατρική» με κατεύθυνση τη Στοματολογία.

Τομείς Απασχόλησης :
Εργάζεται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, ασφαλιστικούς φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα, υπουργεία, ερευνητικά ιατρικά κέντρα, εργαστήρια πανεπιστημιακών χώρων ή σε δικό του ιατρείο, στη χώρα μας ή σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ