Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος των πόλεων, ιδιαίτερα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του.
Ειδικότερα, ο συγκοινωνιολόγος καλείται να αντιμετωπίσει τη «μάστιγα» των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, το κυκλοφοριακό, να «ξεμπλοκάρει» δρόμους και αρτηρίες και να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της στάθμευσης, που έχει διογκωθεί λόγω των δομικών περιορισμών των σύγχρονων πόλεων όσο και της κατακόρυφης αύξησης των I.X. αυτοκινήτων.
Εκτός, όμως, από το πεδίο της διαχείρισης της κυκλοφορίας στις πόλεις, η εργασία του περιλαμβάνει την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δημόσιων και ιδιωτικών συγκοινωνιών, το σχεδιασμό συστημάτων μεταφορών (αεροπορικές μεταφορές, σιδηροδρομικές μεταφορές κ.ά.), καθώς και τη μελέτη και την κατασκευή σταθμών αυτοκινήτων ή λεωφορείων ή άλλων σύγχρονων μέσων μεταφοράς (τραμ, μετρό, προαστιακός κ.ά.). Τέλος, ασχολείται με μελέτες που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας, συντήρησης εξοπλισμού και οδοποιίας κ.λπ.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται τόσο σε γραφείο, όπου σχεδιάζει και συντάσσει τις τεχνικές μελέτες του, όσο και στην ύπαιθρο, όταν επιβλέπει τις εργασίες κατασκευής ενός έργου. Πρόκειται για ένα επάγγελμα με υψηλές απαιτήσεις, καθώς είναι υπεύθυνος για την ποιότητα και τη λειτουργικότητα των έργων που εκτελεί.
Πολλές φορές απαιτούνται μετακινήσεις και ταξίδια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και για απόκτηση ειδικών γνώσεων σχετικά με την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών και συγκοινωνιακών προβλημάτων και γενικότερα προβλημάτων πολεοδομικού ή χωροταξικού χαρακτήρα που δυσκολεύουν τη ζωή του πολίτη όσον αφορά στην καθημερινή του μετακίνηση.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται ευαισθησία και ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με τον πολίτη και την καθημερινότητά του. Ακόμα, χρειάζεται να έχει μεθοδικότητα και διορατικότητα όσον αφορά την πρόθεση, την διαχείριση και την αντιμετώπιση προβλημάτων, καθώς η οποιαδήποτε παρέμβαση στο συγκοινωνιακό τομέα επηρεάζει την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων και την πολεοδομική και εμπορική οργάνωση μιας περιοχής.
Τέλος, είναι απαραίτητη η δεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή καθώς και η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών.
Σπουδές:
Η ειδικότητα του συγκοινωνιολόγου μηχανικού αποκτάται, κυρίως, με μεταπτυχιακές σπουδές (Μaster, Διδακτορικό) και προϋποθέτει πρώτο πτυχίο Θετικής Κατεύθυνσης, συνήθως πολυτεχνικής σχολής, και ειδικότερα πολιτικού μηχανικού ή Τοπογράφου Μηχανικού από τα αντίστοιχα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών του, μπορεί να επιλέξει την ειδικότητα Συγκοινωνιών και Οργάνωσης.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο συγκοινωνιολόγος μπορεί να ασχοληθεί σε ένα ευρύ, ενδιαφέρον και χρήσιμο αντικείμενο, από το σχεδιασμό Συγκοινωνιακών Συστημάτων Χωρών και Πόλεων μέχρι τις μελέτες μιας αρτηρίας, ενός ανισόπεδου ή ισόπεδου κόμβου, ενός σταθμού αυτοκινήτων ή λεωφορείων κ.α. Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του γραφείο ή ως υπάλληλος σε υπουργεία (ΥΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών), σε διάφορους άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Αττικό Μετρό, στο Τραμ, στον Προαστιακό σιδηρόδρομο και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών).
Ακόμη, μπορεί να εργαστεί σε γραφεία και τεχνικές εταιρείες μελετών και κατασκευών, ως μελετητής ή σύμβουλος, αλλά και σε πανεπιστήμια, τα οποία, εκτός από τις εκπαιδευτικές, έχουν αναπτύξει και εκτεταμένες ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα το έργο τους.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)