Στιχουργός

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο στιχουργός γράφει στίχους, οι οποίοι στη συνέχεια μελοποιούνται από μουσικοσυνθέτες. Μπορεί να συμβάλει στη μελοποίηση των στίχων, εκφράζοντας την άποψή του, με βάση το γεγονός, το συναίσθημα ή το πρόσωπο που αποτέλεσε το ερέθισμα για τη δημιουργία τους. Μερικές φορές μετά από συνεννόηση με το συνθέτη ή τον ερμηνευτή είναι δυνατόν να προβεί σε μικρές αλλαγές στους στίχους.

Συνθήκες Εργασίας:
Τις περισσότερες φορές εργάζεται μόνος του. Ο χώρος της εργασίας του πρέπει να είναι απομονωμένος από θορύβους και από ενοχλητικές καταστάσεις, ώστε να μην του αποσπάται η προσοχή. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για όλους τους στιχουργούς, αφού κάποιοι μπορεί να μην ενοχλούνται από το θόρυβο ή να εμπνέονται από αυτόν.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται ταλέντο και στιχουργική ευχέρεια ώστε ο λόγος να ρέει αβίαστα και να δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα και συγκινήσεις. Συνήθως, ο στιχουργός διαθέτει ανήσυχο πνεύμα, βιώνει έντονα συναισθήματα, έχει φαντασία και καλλιτεχνική ευαισθησία.

Σπουδές:
Δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος ιδιαίτερες σπουδές για την ειδικότητα αυτή.

Τομείς Απασχόλησης:
Συνήθως εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και γράφει στίχους για συγκεκριμένους τραγουδιστές ή γράφει και μετά συζητάει για την πιθανότητα ανάπτυξης κάποιας συνεργασίας. Ακόμη, μπορεί να δημοσιεύσει στίχους του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, κατοχυρώνοντας τα συγγραφικά του δικαιώματα. Η στιχουργική δεν αποφέρει σταθερό εισόδημα, καθώς οι στιχουργοί αμείβονται με ποσοστά από τις πωλήσεις των δίσκων.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ