Στέλεχος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η εφαρμογή των ξένων γλωσσών στις εμπορικές συναλλαγές των εξαγωγικών ή εισαγωγικών επιχειρήσεων, στην εξυπηρέτηση των πελατών στα ταξιδιωτικά γραφεία και στις τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες είναι το αντικείμενο της εργασίας του.

Μπορεί επίσης να κάνει μεταφράσεις κειμένων με εξειδικευμένη εμπορική ορολογία ή να ασχοληθεί με την ανταλλαγή χρημάτων σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου. Το ωράριό του ποικίλλει ανάλογα με την εκάστοτε ενασχολησή του. Όταν εργάζεται ως διερμηνέας-μεταφραστής σε συνέδρια, συνεντεύξεις Τύπου ή γενικότερα σε επαφές οικονομικών παραγόντων είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί ωράριο ακατάστατο, που συμβαδίζει με τις ανάγκες και το πρόγραμμα των άλλων.

Όταν όμως κάνει μεταφράσεις κειμένων, προσαρμόζει το ωράριο σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες. Ταξιδεύει συχνά στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι εύστροφος, ετοιμόλογος, ευγενικός και εκτός από την ελληνική γλώσσα θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τουλάχιστον άλλες δύο ξένες γλώσσες για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς του.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει την ειδική ορολογία που χρησιμοποιείται και συνηθίζεται στις επιστήμες τις τέχνες κλπ. ή στη χώρα που πρόκειται να εργαστεί.

Σπουδές:
Σπουδές μπορούν να γίνουν στο Τμήμα  Διοίκησης Επιχειρήσεων -κατεύθυνση Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες  στη Διοίκηση και την Οικονομία του  ΤΕΙ Ηπείρου (Ηγουμενίτσα).

Τομείς Απασχόλησης:
Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε παραγωγικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαγωγών, σε μεταποιητικές εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις, σε μεταφορικές εταιρείες και εμπορευματικούς σταθμούς, σε γραφεία εξειδικευμένης μετάφρασης, σε ταξιδιωτικά γραφεία, σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ