Πυροσβέστης Διασώσεως Αεροδρομίων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η πρόληψη της εκδήλωσης ή η κατάσβεση πυρκαγιάς στο χώρο του αεροδρομίου. Ειδικότερα, ο πυροσβέστης διασώσεως αεροδρομίων ψεκάζει τους αεροδιαδρόμους με χημικές ουσίες για να ελαττώσει τον κίνδυνο της έκρηξης στο σημείο της πρόσκρουσης όταν το αεροσκάφος που υπέστη βλάβη πρόκειται να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση.

Επίσης, μεταβαίνει άμεσα στον τόπο της αναγκαστικής προσγείωσης, της συντριβής ή άλλου αεροπορικού ατυχήματος και καταβρέχει το σκάφος με ειδικές χημικές ουσίες για να προλάβει ή να σβήσει την πυρκαγιά. Παράλληλα, ακολουθεί οδηγίες για τη διάσωση, τον απεγκλωβισμό και την ασφαλή απομάκρυνση του πληρώματος και των επιβατών από το αεροσκάφος και προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. Διασώζει εμπορεύματα και αποσκευές κατά τη διάρκεια ή μετά την πυρκαγιά, προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία των επιβατών και φρουρεί το χώρο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Επιπλέον, στις αρμοδιότητές του εντάσσεται και η μετακίνηση ή η εξουδετέρωση επικίνδυνων φορτίων από το αεροσκάφος σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες ειδικών δυνάμεων. Ακόμη, επιθεωρεί τους χώρους του αεροδρομίου, ελέγχει τους χώρους αποθήκευσης αποσκευών, εξετάζει τα συστήματα εντοπισμού πυρκαγιάς σύμφωνα με τα όρια ασφαλείας, πραγματοποιεί ελέγχους ή δοκιμές χρησιμοποιώντας κατάλληλα όργανα και ενημερώνει τους υπευθύνους με σχετικές αναφορές για την εξάλειψη των παραγόντων που αυξάνουν τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς στο χώρο του αεροδρομίου.

Τέλος, είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση του ειδικού εξοπλισμού, και φροντίζει για την αντικατάστασή του σε περίπτωση βλάβης ή καταστροφής τους.

Συνθήκες Εργασίας:
Πρόκειται για ένα επάγγελμα αρκετά δύσκολο, υπεύθυνο και ριψοκίνδυνο, καθώς θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του. Συνοδεύεται από πολλές ευθύνες και απαιτεί εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, διαρκή ένταση και συχνά βάρδιες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σωματική κόπωση και άγχος. Είναι απαραίτητο να τηρεί σχολαστικά όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας και να φορά ειδική στολή, κράνος και σχετικό εξοπλισμό.

Η συνεχής ενημέρωση για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις τεχνολογικές εξελίξεις σε συστήματα κατάσβεσης και σύγχρονων μέσων εξοπλισμού, οι συχνές μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και ασκήσεις, αλλά και η σε βάθος γνώση της νομοθεσίας που αφορά στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματός του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται άριστη φυσική κατάσταση, σωματική δύναμη και ψυχική αντοχή, συνεχή ετοιμότητα, εγρήγορση, ψυχραιμία, και αυξημένη προσοχή.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στη Σχολή Ανθυποπυραγών, καθώς και στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ