το άρθρο ενημερώθηκε στις : 07/08/2023
Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων
Πυροσβεστική Ακαδημία
Σχολή Πυροσβεστών.
- πέντε (5) εξάμηνα Α’ κύκλος
- τρία (3) εξάμηνα Β’ κύκλος.
Οι βασικές αρχές που διέπουν την οργάνωση και τη διεξαγωγή της Εκπαίδευσης είναι:
α. Η εκπαίδευση έχει ως κύριο αντικείμενο την Πυροσβεστική Επιστήμη και διεξάγεται με κύριο σκοπό τη μάθηση και τη γνώση και όχι τη βαθμοθηρία και την απόκτηση οποιονδήποτε πτυχίων.
Όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα είναι γενικής ή ειδικής μόρφωσης, συμβάλουν στο χτίσιμο της πολύπλευρης προσωπικότητας που απαιτείται να διαθέτει ο σύγχρονος Πυροσβέστης.
β. Προάγεται η μελέτη, η έρευνα, η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, η συνεργασία και η ομαδική εργασία.
γ. Δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην εκμάθηση και εφαρμογή μεθόδων ανάλυσης καταστάσεων, μελέτης παραγόντων εξαγωγής συμπερασμάτων και διατύπωσης σχολίων, απόψεων και κρίσεων.
δ. Ο έλεγχος της εκπαίδευσης (ατομικές – ομαδικές εργασίες, δοκιμασίες, γραπτές εξετάσεις), έχει ως κύριο σκοπό τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης και της επίδοσης των σπουδαστών. Η βαθμοθηρία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αυτοσκοπό.
ε. Το σύνολο των δραστηριοτήτων της Σχολής Πυροσβεστών εντάσσεται στην εκπαιδευτική διαδικασία , η οποία συνεχώς ανανεώνεται και βελτιώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον έλεγχο των αποτελεσμάτων της.
Η εκπαίδευση στη Σχολή Πυροσβεστών διακρίνεται σε Ακαδημαϊκή, μη Ακαδημαϊκή (Πυροσβεστική) και Πρακτική. Ειδικότερα:
1. Στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση υπάγονται όλα τα μαθήματα επιστημονικού – ακαδημαϊκού χαρακτήρα, τα οποία υποστηρίζουν γνωσιολογικά την εκπαίδευση των σπουδαστών καθώς και διαλέξεις. Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση κατανέμεται σε εξάμηνα και αυτοτελή μαθήματα και υλοποιείται με την παρακολούθηση διδασκαλίας, διαλέξεων, την εκτέλεση εργασιών και εργαστηριακών – πρακτικών ασκήσεων, με εκπαιδευτικές επισκέψεις, μελέτη και γραπτές εξετάσεις. Η παρακολούθηση όλων των αντικειμένων της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική.
2. Η Πυροσβεστική εκπαίδευση (μη Ακαδημαϊκή) δύναται να περιλαμβάνει εξεταζόμενα μαθήματα, διαλέξεις, παρακολούθηση πιστοποιημένων & μη σχολείων ή σεμιναρίων, πρακτική εκπαίδευση, ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης, προαγωγή της διαγωγής καθώς και ανάπτυξη της διοικητικής και επαγγελματικής ικανότητας. Τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι εξαμηνιαία και υλοποιούνται με την παρακολούθηση διδασκαλίας, διαλέξεων, την πραγματοποίηση εργασιών και εργαστηριακών – πρακτικών ασκήσεων, με εκπαιδευτικές επισκέψεις, μελέτη και γραπτές εξετάσεις. Περιλαμβάνει, εκτέλεση δραστηριοτήτων με σκοπό την απόκτηση γνώσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του ΠΣ. Καλύπτει εξειδικευμένα υπηρεσιακά θέματα και γνώση της υπηρεσιακής οργάνωσης και των διαδικασιών, τα οποία καθορίζονται επακριβώς στο πρόγραμμα σπουδών και παρέχεται (ει δυνατόν) από ένστολο προσωπικό.
3. Η πρακτική εκπαίδευση των δοκίμων σε Υπηρεσίες του Σώματος υλοποιείται με Απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος και λαμβάνει χώρα στο χρονικό διάστημα από τη λήξη της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου μέχρι την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου καθώς και κατα το Ε΄ εξαμηνο, περιοδοι κατα τις οποιες οι δοκιμοι διατιθενται για πρακτικη εκπαιδευση σε Υπηρεσίες του Σώματος. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται σε συνεργασία της ΣΠΠΣ και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κατά περίπτωση. Πρακτική εκπαίδευση δύναται να διεξάγεται και κατά την διάρκεια των εξαμήνων.
Ενδεικτικά μαθήματα:
Πυροσβεστική Τέχνη, Γεωπληροφορική GIS, Φυσική, Χημεία, Διασώσεις-Υγεία & Ασφάλεια, Πυροσβεστικά & Διασωστικά Μέσα, Ποινική Δικονομία-Ανακριτική, Νομοθεσία Πυρασφάλειας, Οικοδομική – Αντοχή Υλικών, Εκρηκτικές-Συνθετικές Ύλες, Ποινικό Δίκαιο-Εγκληματολογία, Αντισεισμική Σχεδίαση, Σχέδιο, Εγκαταστάσεις Υγρών & Αερίων Καυσίμων, Ψυχολογία-Διαχείριση STRESS, Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία
- το επίσημο site της Πυροσβεστικής ακαδημίας: http://academy.fireservice.gr/
- Οδηγός Σπουδών Σχολής Πυροσβεστών (ισχύει από το ακαδ. έτος 2019-2020)
- Παρουσίαση Σχολών Πυροσβεστικής Ακαδημίας (ppt – από το Γραφείο Εκπαίδευσης Π.Α.)
- Οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος οφείλουν να έχουν ανεπτυγμένο σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα της αλληλεγγύης, να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με ευγένεια, ομόνοια, καλοσύνη, ειλικρίνεια, εκτίμηση και να συνεργάζονται μέσα στα πλαίσια της πειθαρχίας και του καθήκοντος.
- Ο υπάλληλος του Πυροσβεστικού Σώματος δεν πρέπει να ξεχνά ότι ανέλαβε με τη θέληση του την αποστολή της περιφρούρησης της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους και γι’ αυτό έχει καθήκον να είναι υπόδειγμα κοσμιότητας, σύνεσης και συνειδητής πειθαρχίας.
- Γενικά η φύση του πυροσβεστικού επαγγέλματος επιβάλλει ο υπάλληλος του Πυροσβεστικού Σώματος να διέπεται από τις παρακάτω γενικές αξίες και αρχές:
- Να έχει πνεύμα συνειδητής πειθαρχίας
- Να έχει τις αρετές της τιμής και αφοσίωσης στο καθήκον,
- Να γνωρίζει τα καθήκοντα του και τον τρόπο εκπλήρωσής τους,
- Να έχει πίστη στην πατρίδα και τα δημοκρατικά ιδεώδη
- Να υπακούει χωρίς δισταγμό και με προθυμία στις νόμιμες διαταγές των ανωτέρων του.
- Οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος θεωρείται ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία όποτε καθίσταται αναγκαία η επέμβαση τους.
.
.
Σχετικά επαγγέλματα:
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις:
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.) : web site http://www.poeyps.gr/
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4662 (ΦΕΚ 27 τ.Α’/ 07.02.2020) η εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, γίνεται ως εξής:
Η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας γίνεται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1351/1983 (Α΄ 56) και των παραγράφων 9 και 11 του άρθρου 1 του ν. 2525/1997 (Α΄ 188) και του π.δ. 60/2006 (Α΄ 65), όπως ισχύουν.
Η φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών με έδρα την Πτολεμαΐδα πραγματοποιείται σε δύο (2) κύκλους ακαδημαϊκών σπουδών.
Ο Πρώτος Κύκλος Σπουδών διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα και με την ολοκλήρωση της φοίτησης σε αυτόν οι Δόκιμοι Πυροσβέστες λαμβάνουν Δίπλωμα Τεχνικής Πυροσβεστικής Επαγγελματικής Επάρκειας και ως στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, εντάσσονται στον Δεύτερο Κύκλο Σπουδών, διάρκειας τριών (3) εξαμήνων, τοποθετούμενοι στην έδρα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όπου πραγματοποιούν εκ περιτροπής, ακαδημαϊκές σπουδές και πρακτική άσκηση πυροσβεστικού έργου, σε Υπηρεσίες της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Οι ακαδημαϊκές σπουδές του Δεύτερου Κύκλου περιλαμβάνουν εξαμηνιαίες Θεματικές Ενότητες και Πιστοποιημένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα με δια ζώσης διδασκαλία και η εξέτασή τους πραγματοποιείται αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με φυσική παρουσία των φοιτούντων. Με την ολοκλήρωση του Δεύτερου Κύκλου Σπουδών λαμβάνουν πτυχίο ισότιμο των αντίστοιχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Η ολοκλήρωση των δύο Κύκλων Σπουδών είναι υποχρεωτική, σε αντίθετη περίπτωση οι φοιτούντες αποβάλλονται από τη Σχολή Πυροσβεστών και ανακαλείται η απόφαση κατάταξής τους στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ αποβάλλονται από τη Σχολή και σε περίπτωση αποτυχίας σε εξεταζόμενο μάθημα για τρίτη φορά. Η διάρκεια της φοίτησης δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των δύο (2) ετών, παρά μόνο για αποδεδειγμένους σοβαρούς λόγους υγείας ή λόγω κύησης.
Οι εξερχόμενοι της Σχολής Πυροσβεστών αποφοιτούν από την οικεία Σχολή της Πτολεμαΐδας, είναι ανακριτικοί υπάλληλοι και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι και τον βαθμό του Πυρονόμου για κάλυψη υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων.
Ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Πυροσβεστών καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν κατά την προκήρυξη των εξετάσεων, όσο και εκείνες που πρόκειται να κενωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου της έναρξης της εκπαιδευτικής περιόδου έτους, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες επιχειρησιακές ανάγκες.
Για όσους εισάγονται στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών πριν εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο χρόνος φοίτησης σε αυτές θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης στρατιωτικής υποχρέωσης. Οι ανωτέρω, μετά την επιλογή και κατάταξή τους, υποβάλλονται σε βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, ο τόπος και η διάρκεια αυτής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Οι σπουδαστές που διαγράφονται από τις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών λόγω αποβολής, απολύσεως ή παραιτήσεώς τους υποχρεώνονται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις στο ακέραιο. Σε περίπτωση απόλυσης ή αποβολής από το Πυροσβεστικό Σώμα εκείνων που δεν έχουν συμπληρώσει τον χρόνο στρατιωτικής υποχρέωσης πριν από την παρέλευση οκταετούς πραγματικής υπηρεσίας, η υποχρέωση αυτή εκπληρώνεται στο ακέραιο στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι ισότιμες με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά.
Οι Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι ισότιμες με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά.
Η υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών που δεν απαιτούν τη φυσική παρουσία των υποψηφίων για την εισαγωγή στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τόσο με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, όσο και μέσω του συστήματος των κατατακτηρίων εξετάσεων, δύναται να πραγματοποιείται μέσω διαδικτυακής ηλεκτρονικής εφαρμογής, με μέριμνα της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.
Για την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας οι υποψήφιοι ιδιώτες υποβάλλονται σε «προκαταρκτικές εξετάσεις» (αθλητικές, υγειονομικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες) που γίνονται με μέριμνα του Επιτελείου του Π.Σ. και σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις οικείες διατάξεις του νόμου και τους οικείους κανονισμούς. Το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων δημοσιοποιείται πριν από τη λήξη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, καταρτίζεται από το εκπαιδευτικό συμβούλιο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Επιτελείου Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος και εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Στατιστικά στοιχεία βάσεων εισαγωγής
Πανελλαδικές 2023
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0876
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,80
Θέσεις εισακτέων για το ακαδ. έτος 2023-2024: 170
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 2281 τ.Β’/31.05.2021)
1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Αρχαία Ελληνικά : 30 %
Ιστορία : 30 %
Λατινικά : 20 %
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 20 %
Χημεία : 30 %
Μαθηματικά : 30 %
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Υγείας & Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 30 %
Χημεία : 20 %
Βιολογία : 30 %
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Μαθηματικά : 30 %
Πληροφορική : 20 %
Οικονομία : 30 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 3771 τ.Β’/13.08.2021) και (ΦΕΚ 1867 τ.Β’/15.04.2022)
Τομείς : Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού, Πληροφορικής, Διοίκησης και Οικονομίας,
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Τομέας : Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος & Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Τομείς : Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Υγείας Πρόνοιας
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %
Τομέας : Εφαρμοσμένων Τεχνών
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %
Νέα Ελληνικά : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %
Γενικό Λύκειο *
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 18.510
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 16.960
Επαγγελματικό Λύκειο *
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 19.440
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 19.060
(*) Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την προκήρυξη προβλέπονται επιπλέον θέσεις για τους υποψήφιους από ειδικές κατηγορίες π.χ. τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, τέκνα τρίτεκνων οικογενειών, τέκνα αναπήρων και θυμάτων πολέμου κ.λπ., κ.α. Συνεπώς οι βάσεις εισαγωγής είναι λίγο πιο χαμηλές για τους υποψηφίους από ειδικές κατηγορίες.
Γενικό Λύκειο Ειδική κατηγορία Α Ειδική κατηγορία Β Ειδική κατηγορία Γ Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 16.850 Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 16.770
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 16.960 Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 16.900
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 16.040 Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 12.110
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων