Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης (Ειδικός)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ασχολείται με την ψυχοσωματική εξέλιξη, τη διαπαιδαγώγηση και κοινωνικοποίηση των παιδιών από τις πρώτες μέρες της ζωής τους μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Βασικό του καθήκον είναι η συμμετοχή των παιδιών στις καθημερινές δραστηριότητες του παιδικού σταθμού που έχουν σκοπό να προσφέρουν στο παιδί γνώσεις και εμπειρίες.

Οι εμπειρίες αυτές θα βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει τις πνευματικές του ικανότητες, τη φαντασία, την παρατηρητικότητα, τη δημιουργικότητα, και να ωριμάσει συναισθηματικά και ψυχοκινητικά. Είναι υπεύθυνος για την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας και φροντίζει για την υποδοχή, την καθαριότητα, τη διατροφή, την ξεκούραση και την αναχώρηση των παιδιών από το χώρο του σταθμού.

Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τη συμπεριφορά των παιδιών και να ενημερώνει τους υπεύθυνους, όταν αντιλαμβάνεται παράξενες αντιδράσεις ή παθολογικά συμπτώματα. Συντάσσει εκθέσεις και τηρεί τα βιβλία που αφορούν την καθημερινή λειτουργία του σταθμού.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται στο χώρο του παιδικού σταθμού, που είναι συνήθως ευχάριστος, με πλούσιο φωτισμό και όμορφα διακοσμημένος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παιδιών τόσο δυσκολότερο γίνεται το παιδαγωγικό του έργο.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο ειδικός προσχολικής αγωγής πρέπει να αγαπάει τα παιδιά και να εμπνέει εμπιστοσύνη. Ακόμη να είναι δραστήριος και ακούραστος για να συμμετέχει στα παιχνίδια των παιδιών και ταυτόχρονα να απελευθερώνει τις δικές του δημιουργικές δυνάμεις. Επίσης, πρέπει να είναι υπεύθυνος, υπομονετικός και ψύχραιμος.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε κέντρα παιδικής μέριμνας, σε παιδικές κατασκηνώσεις του ιδιωτικού τομέα.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ