Προπονητής Σκάκι

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η μύηση και η εκπαίδευση των παικτών (αρχάριων και προχωρημένων) στα μυστικά του σκακιού είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο προπονητής σκάκι μαθαίνει στους αρχάριους παίκτες τους κανόνες του παιχνιδιού καθώς και τις βασικές κινήσεις των πιονιών πάνω στη σκακιέρα.

Τους αναλύει θέματα στρατηγικής και τακτικής προκειμένου να βελτιώνουν την τεχνική τους και να γίνονται πιο αποτελεσματικοί στις κινήσεις τους. Αναπτύσσει και αναλύει διάφορες θεωρίες (θεωρία του μέσου, θεωρία του φινάλε, θεωρία ανοιγμάτων κ.ά.), και διάφορες άλλες τεχνικές. Επιλέγει και εφαρμόζει κατάλληλες ασκήσεις (παραδείγματα) πάνω στη σκακιέρα αλλά και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή προκειμένου να προετοιμάζει τους παίκτες να αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις διαφόρων αγώνων και αναμετρήσεων.

Συμβουλεύει και ενισχύει τους εκπαιδευόμενους παίκτες και παρεμβαίνει σε περιπτώσεις λανθασμένων ενεργειών προκειμένου να επιλέγουν την καλύτερη κίνηση. Σε περίπτωση διεξαγωγής ενός επίσημου αγώνα (ολυμπιάδα σκακιού, βαλκανικοί αγώνες κ.ά.), συγκεντρώνει στοιχεία για το μελλοντικό αντίπαλο ή αντιπάλους, καταστρώνει μαζί με τον παίκτη την τακτική, εντοπίζει τις αδυναμίες του αντιπάλου και προετοιμάζει τον παίκτη ώστε να προβλέπει τις κινήσεις του τελευταίου.

Μετά το τέλος του αγώνα αναλύει μαζί με τον αθλητή την απόδοσή του, επισημαίνει τα θετικά σημεία και καταστρώνει στρατηγικές βελτίωσης των αρνητικών. Τέλος, παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στους παίκτες του και τους μαθαίνει κανόνες αυτοπειθαρχίας και αυτοσυγκέντρωσης προκειμένου να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε κατάσταση.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε κλειστούς χώρους (αίθουσες) με κατάλληλες συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας. Η ένταση και το άγχος, χαρακτηρίζουν την εργασία του. Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό για να συμμετέχει σε ημερίδες, τουρνουά και αγώνες σκάκι.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Εκτός από δάσκαλος, ο προπονητής σκάκι πρέπει να έχει την ικανότητα να δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού με τους παίχτες του. Επίσης, πρέπει να διαθέτει υπομονή, δυναμισμό, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.

Σημαντικό, αλλά και δύσκολο κομμάτι της δουλειάς του είναι η ψυχολογική προετοιμασία του παίκτη για την αντιμετώπιση του αντιπάλου, πράγμα που απαιτεί συναισθηματική ωριμότητα και ισορροπία. Τέλος, η γνώση των προγραμμάτων λογισμικού ChessBase for Windows & Fritz6 αποτελεί βασικό προσόν για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Σπουδές:

Σπουδές παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα Προπονητής Σκάκι.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο προπονητής σκάκι μπορεί να απασχοληθεί σε διάφορους αθλητικούς σκακιστικούς συλλόγους, στην Ελληνική Ομοσπονδία, σε εθνικές ομάδες, σε ομάδες ιδρυμάτων, φορέων ή σχολείων, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας εκπαιδεύοντας αρχάριους παίχτες.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ