Παρασκευαστής Αλλαντικών

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η εκτέλεση όλων των απαραίτητων εργασιών για την παρασκευή διαφόρων αλλαντικών προϊόντων. Ειδικότερα, ασχολείται με την προετοιμασία της ειδικής μηχανής που θα χρησιμοποιήσει για την παρασκευή των αλλαντικών, την προμήθεια των πρώτων υλών, δηλαδή των διαφόρων ειδών κρεάτων, των καρυκευμάτων και των άλλων συστατικών που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της σχετικής συνταγής.

Τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας, φορά ειδικά γάντια και χρησιμοποιεί αποστειρωμένα βοηθητικά εργαλεία, μαχαίρια, σπάτουλες κ.λπ. Επίσης, φροντίζει για την καθαριότητα των μηχανών, των εργαλείων και των διαφόρων σκευών που χρησιμοποιεί.

Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία του είναι χειρωνακτική και συνοδεύεται από κούραση και πόνους στα χέρια και το υπόλοιπο σώμα. Ακολουθεί συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, δουλεύει συνήθως με βάρδιες και μερικές φορές χρειάζεται να κάνει υπερωρίες.

Πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή μικροτραυματισμών, να φορά ειδική στολή, αποστειρωμένα γάντια, μάσκα προσώπου και σκούφο.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος χρειάζεται χειρωνακτική δύναμη και σωματική αντοχή, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα. Οφείλει να γνωρίζει τους κανόνες ασφαλείας και να τηρεί με σχολαστικότητα και σύνεση όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σπουδές:
Το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις για την ενασχόληση με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Μπορεί επίσης να φοιτήσει στις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών ή Θεσσαλονίκης, εποπτείας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου η φοίτηση διαρκεί δύο μήνες

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί ως υπάλληλος σε εργοστάσια και βιομηχανίες παρασκευής και συσκευασίας αλλαντικών, λουκάνικων και άλλων προϊόντων κρέατος.

Επίσης, εφόσον έχει φοιτήσει σε Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε σφαγεία, σε μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος, σε κρεοπωλεία, σε σούπερ μάρκετ κ.ά., ή ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του κρεοπωλείο.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ