Παρασκευαστής Αλιπάστων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η εκτέλεση όλων των απαραίτητων εργασιών για την παρασκευή αλιπάστων. Ειδικότερα, ασχολείται με την προμήθεια ή παραλαβή των κρεάτων, των ψαριών και άλλων προϊόντων, τη συντήρησή τους με αλάτι ή το εμβάπτισμά τους σε άλμη και την περαιτέρω επεξεργασία τους.

Χρησιμοποιεί ειδική ποιότητα αλατιού και ελέγχει σχολαστικά την περιεκτικότητα της άλμης σε αλάτι προκειμένου να επιτύχει τη σωστή παρασκευή των αλίπαστων προϊόντων διατροφής με βάση τις σχετικές συνταγές και οδηγίες. Μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, αποσύρει τα τρόφιμα από την άλμη και τα προωθεί για συσκευασία και διάθεση στην αγορά. Επίσης, είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα του χώρου και των διαφόρων σκευών που χρησιμοποιεί.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε εργαστήρια ή βιομηχανίες, σε ανθυγιεινές συνθήκες εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς των κρεάτων, των ψαριών και των άλλων τροφίμων και της άλμης. Χρειάζεται να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας και να φορά ειδική ποδιά, γάντια και σκούφο.

Εργάζεται μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους εργάτες. Το ωράριό του είναι συγκεκριμένο και σε ορισμένες περιπτώσεις εργάζεται με βάρδιες. Δουλεύει όρθιος ή σκυφτός και σηκώνει βάρη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονη κούραση και πόνους στα χέρια και το υπόλοιπο σώμα.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται σωματική δύναμη και αντοχή, επιδεξιότητα στην αλάτωση των τροφίμων, υπευθυνότητα και ευσυνειδησία. Επίσης, πρέπει να γνωρίζει και να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Σπουδές:
Για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος δεν απαιτούνται ιδιαίτερες σπουδές. Βασικές τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις μπορεί να αποκτήσει κανείς με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί σε βιομηχανίες παρασκευής, επεξεργασίας, συντήρησης και συσκευασίας τροφίμων και διαφόρων ειδών κρεάτων, ψαριών κ.ά., σε συνεταιρισμούς, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ κ.λπ., ή ως ελεύθερος επαγγελματίας με δική του επιχείρηση παρασκευής αλιπάστων.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ