Οστεοαρχαιολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Το αντικείμενο της εργασίας του είναι η εξαγωγή πληροφοριών και συμπερασμάτων για τους αρχαίους πολιτισμούς και τη διαχρονική εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους, μέσω της μελέτης των ανθρώπινων οστών. Συγκεκριμένα, ο οστεοαρχαιολόγος ενδιαφέρεται να τοποθετήσει ιστορικά τα ευρήματά του, να καθορίσει το φύλο και την ηλικία του προσώπου στο οποίο ανήκαν τα οστά, να εκτιμήσει την ηλικία και την αιτία θανάτου, τις ασθένειες που μπορεί να είχε και τους τυχόν τραυματισμούς.

Παράλληλα, καταγράφει, συντηρεί και φυλάσσει τα ευρήματα. Τέλος, συντάσσει εκθέσεις και επιστημονικές ανακοινώσεις. Η εργασία του έχει απώτερο στόχο να φωτίσει τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο ζωής, τις πεποιθήσεις και την κοσμοθεωρία αρχαίων πολιτισμών καθώς και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ανά τους αιώνες.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες και το ωράριο διαφέρουν τόσο ως προς το χώρο όσο και ως προς το αντικείμενο της εργασίας του. Ο οστεοαρχαιολόγος πολλές φορές είναι αναγκασμένος να παρευρίσκεται στους χώρους των ανασκαφών στην ύπαιθρο, έχοντας την γενική επίβλεψη ή συμμετέχοντας και ο ίδιος σε αυτές, αντιμετωπίζοντας τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ή συνθήκες διαβίωσης.

Όταν απασχολείται ως επιμελητής ή έφορος αρχαιοτήτων και γενικότερα σε διοικητικές θέσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ή ερευνά βιβλιοθήκες, τότε εργάζεται σε γραφείο.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για να ασχοληθεί κάποιος με το επάγγελμα του οστεοαρχαιολόγου πρέπει να αγαπά και να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαιολογία και την οστεοαρχαιολογία, να διαθέτει μεγάλη επιμονή, επειδή οι ανασκαφές διαρκούν μεγάλα χρονικά διαστήματα και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα, αλλά και υπομονή, αφού τα ευρήματα των ανασκαφών χρειάζονται ειδική προσοχή και μεταχείριση.

Η μελέτη βιβλίων και ιστορικών πηγών, η καλή μνήμη, η μεθοδικότητα και η παρατηρητικότητα είναι επίσης μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά για την άσκηση του επαγγέλματός του.

Σπουδές:
Για να γίνει κανείς οστεοαρχαιολόγος πρέπει πρώτα να σπουδάσει αρχαιολογία και στη συνέχεια να κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό.

Βασικές σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο της οστεοαρχαιολογίας σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο οστεοαρχαιολόγος μπορεί να απασχοληθεί σε όλους τους χώρους που μπορεί να εργαστεί και ένας αρχαιολόγος. Έτσι μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής στη μέση ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, σε ερευνητικά ινστιτούτα και εργαστήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, σε μουσεία και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ