Οσμογνώστης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο οσμογνώστης δοκιμάζει κρασιά, ποτά, φαγητά κ.ά. και αξιολογεί την οσμή πρωτίστως και δευτερευόντως τη γεύση, το άρωμα, την εμφάνιση και γενικότερα την ποιότητά τους. Συνεργάζεται με εστιατόρια, εταιρείες παρασκευής γευμάτων, ξενοδοχεία, μονάδες σίτισης και εταιρείες παρασκευής αρωμάτων αξιολογώντας την ποιότητα των προϊόντων. Ακόμη, είναι υπεύθυνος για τις προμήθειες και τον οικονομικό έλεγχο της μονάδας της οποίας έχει αναλάβει την επιμέλεια. Τέλος, γράφει άρθρα για εφημερίδες, περιοδικά και ειδικά έντυπα.

Συνθήκες Εργασίας:
Δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας. Μπορεί να δουλεύει πρωινές ή βραδυνές ώρες καθώς και τα Σαββατοκύριακα.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Το επάγγελμα του οσμογνώστη παρουσιάζει ενδιαφέρον και ασκείται από άτομα που διαθέτουν πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης, και αγαπούν την καλή κουζίνα. Πρέπει να γνωρίζει καλά τα συστατικά και τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων που πρόκειται να αξιολογήσει.

Σπουδές:
Δεν υπάρχουν στη χώρα μας ειδικές σπουδές για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Συναφείς σπουδές παρέχονται σε επίπεδο Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα του Γευσιγνώστη – Οινοχόου εστιατορίων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι απαραίτητη η μαθητεία κοντά σε έναν έμπειρο επαγγελματία.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο οσμογνώστης μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας συνεργαζόμενος με εστιατόρια, οινοποιεία, εργοστάσια παρασκευής αρωμάτων, ξενοδοχεία, εφημερίδες, περιοδικά ή ειδικά έντυπα.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ