Θαλασσολόγος Διαχείρισης Παράκτιων Περιοχών

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η ολοκληρωμένη μελέτη και διαχείριση των παράκτιων περιοχών. Ειδικότερα, ο θαλασσολόγος ασχολείται με τη μελέτη των φυσικών, χημικών, βιολογικών και γεωλογικών διεργασιών που συντελούνται στο παράκτιο θαλάσσιο περιβάλλον και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Οι εξειδικευμένες γνώσεις του τού δίνουν τη δυνατότητα καταγραφής, αντιμετώπισης και διαχείρισης θεμάτων ποιότητας του παρακτίου περιβάλλοντος με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών, όπως της Τηλεπισκόπησης, της Ρομποτικής και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με στόχο τη συστηματική μελέτη της παράκτιας ζώνης και την παρακολούθηση και τον έλεγχο των επιπτώσεων των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο παράκτιο περιβάλλον.

Επίσης, αναπτύσσει ολοκληρωμένες τεχνικές προσέγγισης και κατανόησης των διεργασιών που συντελούνται στο παράκτιο περιβάλλον και ερευνά την αλληλεπίδραση του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου, αποσκοπώντας στον αποτελεσματικό σχεδιασμό μοντέλων ισόρροπης ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης.

Ακόμη, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη των παράκτιων οικοσυστημάτων, στην αλιευτική διαχείριση, στη θαλάσσια ρύπανση και στην εφαρμογή και ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών για τη μελέτη της παράκτιας ζώνης και τη θεματική χαρτογράφησή της. Τέλος, είναι δυνατόν να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ορθολογική διαχείριση των θαλασσίων πόρων, φυσικών και βιολογικών.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται κυρίως σε εξειδικευμένο εργαστήριο, όπου χειρίζεται μικροσκόπια, στερεοσκόπια, απαγωγό εστία, θάλαμο σταθερών συνθηκών, φούρνο ξήρανσης και διάφορες απαραίτητες μικροσυσκευές για τη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων Θαλάσσιας Βιολογίας, Θαλάσσιας Οικολογίας, Μικροβιολογίας και Ιχθυολογίας. Η εργασία του είναι επίπονη, κυρίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπου χρειάζεται για παράδειγμα να παρακολουθεί πετρελαιοκηλίδες που μπορούν να προκαλέσουν οικολογική καταστροφή.

Συχνά χρειάζεται να πραγματοποιεί έρευνες σε παράκτιες περιοχές και να συλλέγει στοιχεία για τις μελέτες του. Επίσης, απαιτείται να συμμετέχει σε συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια και να παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές και πρακτικές αναφορικά με τη διαχείριση παράκτιων περιοχών.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτούνται άρτια επαγγελματική κατάρτιση αναφορικά με το θαλάσσιο περιβαλλοντικό δίκαιο, τη νομοθεσία για παράκτιες κατασκευές, καθώς και γνώσεις μηχανικής και οικονομίας του θαλάσσιου χώρου.

Ακόμα, χρειάζεται μεθοδικότητα, παρατηρητικότητα, και οργανωτικότητα. Τέλος, η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών, η γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή και η δυνατότητα πραγματοποίησης επαγγελματικών ταξιδιών διευκολύνουν τη δουλειά του.

Σπουδές:
Σπουδές σε προπτυχιακό επίπεδο παρέχονται στο Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ακόμη, σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο παρέχονται στο Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών. Όπου προσφέρονται μαθήματα, όπως Υδροδυναμική Παρακτίων Θαλασσίων Περιοχών, Βιογεωχημικές Διεργασίες στο Παράκτιο Περιβάλλον, Παράκτια Μηχανική, Οικονομικά Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Πόρων, Εφαρμογές Ποσοτικών Μεθόδων στην Παράκτια ζώνη, Οικολογία Παρακτίων Συστημάτων, Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παρακτίων Περιοχών, Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Πολιτικές και Πρακτικές στην Διαχείριση Παρακτίων Περιοχών.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σε υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, όπως το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (Ε.Κ.Θ.Ε.), το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ.), το Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών, στην Υδρογραφική Υπηρεσία, στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε εταιρείες περιβαλλοντικών μελετών, θαλάσσιων και παράκτιων κατασκευών, υδατοκαλλιεργειών, εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων ορυκτών πόρων, εμπορίας επιστημονικών συσκευών και λογισμικού κ.α.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ