Ηχολήπτης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο ηχολήπτης αναλαμβάνει την ηχοληψία σε δισκογραφικά Studios και την ηχοληψία συναυλιακών εκδηλώσεων. Επιλέγει και τοποθετεί μικρόφωνα, χρησιμοποιώντας CUES για ενδοσυνεννόηση μουσικών και πολυκάναλη ηχογράφηση, ηχογραφεί play back όργανα, κάνει φωνοληψία, μίξη monitors μουσικών, ανάλυση ισοστάθμιση ηχείων, τελική μίξη με χρήση περιφερειακών effects και μοντάζ masters.

Χειρίζεται ραδιοφωνικά studio, κάνει ζωντανές και ηχογραφημένες εκπομπές, χρησιμοποιώντας περιφερειακά μηχανήματα τζινγκλιέρες, cd’ s turntables, music cues, comgressors-exciters και ηχογραφεί «in house» διαφημιστικές παραγωγές. Επίσης αναλαμβάνει την ηχοληψία για film-TV Jingles με location recording και χρήση μικροφώνων με γερανούς, με συστήματα συγχρονισμού, με μίξη-μοντάζ και με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.

Τέλος, ασχολείται με το mastering-cutting, κάνοντας χρήση αναλογικής και ψηφιακής τεχνολογίας για mastering και ψηφιακό editing.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του είναι αρκετά καλές, σίγουρα όμως εξαρτώνται από το χώρο στον οποίο απασχολείται. Η θέση του είναι μπροστά στην κονσόλα των μηχανημάτων που πρέπει να χειρίζεται για να συντονίζει τον ήχο. Το ωράριό του συνήθως δεν είναι συγκεκριμένο.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο ηχολήπτης πρέπει να εργάζεται με προσοχή και αίσθημα ευθύνης, εφόσον η ποιότητα του ήχου παίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη απόδοση ενός τραγουδιού, στην επιτυχία μιας συναυλίας ή μιας εκπομπής.

Επίσης, πρέπει να έχει καλλιτεχνική ευαισθησία, να διαθέτει «μουσικό αυτί», καλή ακοή, να είναι κοινωνικός και συνεργάσιμος.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί α) σε τηλεοπτικούς σταθμούς (ιδιωτικούς ή κρατικούς) σε συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων, σε τηλεοπτικά στούντιο β) στο ραδιόφωνο ως ηχολήπτης βάρδιας, σε στούντιο ηχογραφήσεων γ) στον κινηματογράφο δ) σε εταιρείες παραγωγής διαφημιστικών ταινιών, σε εταιρείες παραγωγής παρουσιάσεων multimedia και σε συναυλιακούς χώρους.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ