Εκτιμητής Αξίας Πολύτιμων και Ημιπολύτιμων Λίθων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η εκτίμηση της αξίας των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζει την ποιότητα και την αξία των διαφόρων κοσμημάτων, διακοσμητικών ή άλλων αντικειμένων που έχουν κατασκευαστεί από πολύτιμα μέταλλα (χρυσό, ασήμι, πλατίνα, διαμάντια κ.ά.).

Εξετάζει με μεγάλη προσοχή και λεπτομέρεια το κόσμημα ή το αντικείμενο που έχει στα χέρια του, το ζυγίζει, αξιολογεί τις πολύτιμες πέτρες και ελέγχει τα χαρακτηριστικά τους, το φινίρισμα και το δέσιμό τους και χρησιμοποιεί διάφορα ειδικά εργαλεία (μικροσκόπιο, ζυγαριές ακριβείας κ.ά.) για την τελική αποτίμηση της αξίας του.

Πολλές φορές, ακόμη, καθαρίζει και ξεπλένει το κόσμημα για να ελέγξει τη σχεδίαση, την επιλογή και το κόψιμο των μετάλλων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του με σκοπό να προβεί στην τελική του εκτίμηση.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε εργαστήρια με πολύ καλό φωτισμό και αερισμό. Η εργασία του έχει αυξημένες ευθύνες και αναπόφευκτο άγχος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται προσοχή, συγκέντρωση και καλή όραση και γνώσεις χρυσοχοΐας και αργυροχρυσοχοΐας.

Σπουδές:
Συναφείς σπουδές παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως εξειδικευμένος υπάλληλος σε εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, σε επιχειρήσεις κατασκευής και πώλησης κοσμημάτων, να συνεργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με κοσμηματοπώλες ή να ανοίξει δικό του εργαστήριο ή κατάστημα.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ