Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η φροντίδα, η ανάπτυξη, ο έλεγχος και η αναπαραγωγή υδρόβιων οργανισμών (βατράχων, ψαριών, χελωνών, νερόφιδων, χελιών, κροκόδειλων κ.ά.) με σκοπό την εκμετάλλευση, αλλά και την πώλησή τους είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του.
Πιο συγκεκριμένα, ο εκτροφέας βατράχων, υδρόβιων και ερπετών, εργάζεται σε ειδικές μονάδες, δεξαμενές και εγκαταστάσεις (π.χ. λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, φράγματα, ιχθυοτροφεία κ.ά.) όπου εκτελεί μια σειρά από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν: τάισμα των υδρόβιων αυτών οργανισμών, συνεχή έλεγχο για πιθανές ασθένειες και αντιμετώπισή τους με ειδικά φάρμακα, οργανοληπτικές εξετάσεις (με δειγματοληψίες) προκειμένου να αποκλείονται οι κίνδυνοι μετάδοσης ασθενειών, διαχείριση και φροντίδα των εκκολαπτηρίων, αξιολόγηση των ειδών αυτών από την άποψη της γενεαλογικής τους αξίας κ.ά.
Ακόμη, ο ειδικός αυτός είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή και την προώθηση μέτρων προστασίας με στόχο τη διασφάλιση της επιβίωσης και τη διατήρηση της ισορροπίας των υδρόβιων οργανισμών που υπάρχουν στο υδατικό οικοσύστημα. Σε συνεργασία με άλλους ειδικούς (βιολόγους, ιχθυοπαθολόγους κ.ά.), αναλύει και μελετά τις βιολογικές συνθήκες του νερού και του εδάφους και με βάση τα στοιχεία που συλλέγει, εφαρμόζει τις ανάλογες τεχνικές.
Τέλος, προβαίνει και σε μια σειρά από δευτερεύουσες εργασίες, όπως είναι η προσαρμογή, η διατήρηση και η επισκευή των (ειδικών) συσκευών και οργάνων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ανατροφής και της εκτροφής των υδρόβιων αυτών ζώων και ερπετών.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο εκτροφέας βατράχων, υδρόβιων και ερπετών εργάζεται σε συνεργασία με άλλους ειδικούς στο ύπαιθρο, κοντά σε ποτάμια, λίμνες ή λιμνοθάλασσες, σε θαλάσσιες μονάδες ή σε εργαστήριο για την επεξεργασία των δειγμάτων.
Οι συνθήκες που αντιμετωπίζει, όπου και αν εργάζεται, είναι αρκετές φορές δύσκολες και ανθυγιεινές, λόγω της υγρασίας.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο εκτροφέας βατράχων, υδρόβιων και ερπετών πρέπει να ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματά του, και να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες, που η εφαρμογή τους θα του επιτρέψει να έχει κάθε φορά το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Χρειάζεται, επίσης, να διαθέτει μεθοδικότητα, οργανωτικότητα, αλλά και τεχνική επιδεξιότητα στις κατασκευές και στη χρήση ειδικών μηχανημάτων. Τέλος, η υπευθυνότητα, η επινοητικότητα και η καλή φυσική κατάσταση αποτελούν απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στο τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο εκτροφέας βατράχων, υδρόβιων και ερπετών απασχολείται σε ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργειών και ιχθυογεννητικών σταθμών, σε εργαστήρια υδατοκαλλιέργειας, σε υπηρεσίες αλιείας και εποπτείας, σε πανεπιστημιακά εργαστήρια, σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργειών και επεξεργασίας – τυποποίησης των προϊόντων τους κ.ά.
Μπορεί, επίσης, να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας τη δική του επιχείρηση ή ως υπάλληλος σε αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)