Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η περιποίηση του προσώπου και του σώματος, αντρών και γυναικών είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Συγκεκριμένα, ασχολείται με τον ειδικό καθαρισμό προσώπου, την αντιμετώπιση των ρυτίδων, τη θεραπεία της ακμής και τις ατέλειες του σώματος. Χρησιμοποιεί ειδικά ηλεκτρικά μηχανήματα και καλλυντικά παρασκευάσματα για την περιποίηση του προσώπου και του σώματος.

Γνωρίζει επίσης την τεχνική του μακιγιάζ τόσο του αισθητικού όσο και του επαγγελματικού. Αποστειρώνει τα εργαλεία που χρησιμοποιεί και απολυμαίνει τα μηχανήματα. Πολλές φορές επίσης ασχολείται και με την πώληση καλλυντικών, αρωμάτων, ειδών μακιγιάζ και τέλος υποστηρίζει διοικητικά τα εργαστήρια όπου εργάζεται.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν, ανάλογα με το αν εργάζεται σε εργαστήριο αισθητικής ή σε κατάστημα καλλυντικών. Στο εργαστήριο έρχεται σε επαφή με καλλυντικά και φάρμακα, ενώ στα καταστήματα εργάζεται ως πωλητής και το ωράριό του ακολουθεί αυτό των καταστημάτων.

Εργάζεται πολλές ώρες όρθιος σε χώρους που είναι γενικώς ευχάριστοι και επιμελημένοι.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Στις απαιτήσεις του επαγγέλματος περιλαμβάνονται η δεξιοτεχνία και η λεπτότητα στις κινήσεις των χεριών, η ευγένεια και η επιμελημένη εμφάνιση.

Οι ικανότητες επικοινωνίας, η υπευθυνότητα, η παρατηρητικότητα και η διάθεση να ενημερώνεται συνεχώς για τα νέα καλλυντικά παρασκευάσματα και τις νέες τάσεις της μόδας συμπληρώνουν το επαγγελματικό του προφίλ.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Επαγγελματικά Λύκεια στην ειδικότητα Αισθητικής Τέχνης  και στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως βοηθητικό προσωπικό ινστιτούτου ή ειδικού τμήματος αισθητικής, ως σύμβουλος σε αντίστοιχα εργαστήρια ή σχολές αισθητικής, στη διεύθυνση καταστήματος καλλυντικών, σε μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις καλλυντικών προϊόντων ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και ως μακιγιέρ στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ