το άρθρο ενημερώθηκε στις 12/03/2025
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Σχολή Περιβάλλοντος
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Αργοστόλι)
Έδρα: Tέρμα Λεωφ. Βεργωτή. Αργοστόλι, Κεφαλονιά Τ.Κ. 28100
Τηλ. 26710 27101 Ε-mail: grambg@ionio.gr
Σκοπός του τμήματος :
Αποστολή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, είναι να προσφέρει στους αποφοίτους του τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες σε ευρύ φάσμα του γνωστικού πεδίου των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της παραγωγής, επεξεργασίας, ασφάλειας και ελέγχου ποιότητας, μικροβιολογίας, τοξικολογίας, χημείας, ανάλυσης, τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας τροφίμων για την εξασφάλιση μιας επιτυχούς επαγγελματικής πορείας στον τομέα των τροφίμων.
Ο κύριος στόχος του Τμήματος είναι η προώθηση της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων εστιάζοντας στη θεωρητική γνώση και στις τεχνολογίες εφαρμοσμένης έρευνας αιχμής για την ανάπτυξη και προώθηση της καινοτομίας στις μεθόδους ανάλυσης, βιοτεχνολογίας, παραγωγής, επεξεργασίας, ασφάλειας, ποιοτικού ελέγχου και συστημάτων διαχείρισης των τροφίμων.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων προέκυψε από την εκ του 1999 διαδοχική εξέλιξη των Τμημάτων Βιολογικής Γεωργίας, Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων. Από 01-10-2018 με το Ν. 4549 (ΦΕΚ 142 τ.Α΄/03.08.2018) εντάχθηκε στη Σχολή Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020
Το Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει να προσφέρει στους φοιτητές του τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες σε ευρύ φάσμα του γνωστικού πεδίου των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της παραγωγής, επεξεργασίας, ασφάλειας και ελέγχου ποιότητας, μικροβιολογίας, τοξικολογίας, χημείας, ανάλυσης, τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας τροφίμων για την εξασφάλιση μιας επιτυχούς επαγγελματικής πορείας στον τομέα των Τροφίμων.
Ο κύριος στόχος του είναι η προώθηση της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων εστιάζοντας στη θεωρητική γνώση και στις τεχνολογίες εφαρμοσμένης έρευνας αιχμής για την ανάπτυξη και προώθηση της καινοτομίας στις μεθόδους ανάλυσης, βιοτεχνολογίας, παραγωγής, επεξεργασίας, ασφάλειας, ποιοτικού ελέγχου και συστημάτων διαχείρισης των τροφίμων.
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα και περιλαμβάνει τριάντα επτά (37) υποχρεωτικά μαθήματα, τέσσερα (4) μαθήματα επιλογής [από σύνολο δέκα (10) μαθημάτων], πτυχιακή εργασία και 2-μηνη πρακτική άσκηση.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Χημεία, Βιολογία, Βιοχημεία, Άνθρωπος και Τρόφιμα, Γενική Μικροβιολογία, Μηχανική Τροφίμων, Χημεία Τροφίμων, Μικροβιολογία Τροφίμων, Μάρκετινγκ Τροφίμων, Διατροφή και Θρεπτική Αξία Τροφίμων, Ποιοτικός Έλεγχος-Εξασφάλιση Ποιότητας, Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Προστασία Περιβάλλοντος και Αξιοποίηση Υποπροϊόντων, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Νέων Τροφίμων, Ανάλυση Τροφίμων, Τεχνολογία Ζυμουμένων Τροφίμων, Προσθετικές και Αρτυματικές ‘Υλες Τροφίμων, Αρχές Τεχνολογικής Έρευνας, Τεχνολογία Φρούτων Λαχανικών, Τεχνολογία Λιπών Λαδιών, Τεχνολογία Σιτηρών, Τεχνολογία Αλιευμάτων, Τεχνολογία Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Τεχνολογία Κρέατος και Κρεατοπαρασκευασμάτων, Ποιοτικός Έλεγχος, Στατιστική Εκτίμηση Ποιοτικού Ελέγχου, Συσκευασία τροφίμων, Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανιών Τροφίμων, Καθορισμός Προδιαγραφών και Νομοθεσία, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο : Πρόγραμμα Σπουδών
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://fst.ionio.gr/
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ισχύει από το ακαδ. έτος 2022-2023)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων μπορούν να διεκδικήσουν επαγγελματική και επιστημονική σταδιοδρομία στον τομέα των τροφίμων είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως υπάλληλοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.
Πιθανές προοπτικές σταδιοδρομίας είναι:
- Στελέχη βιομηχανιών τροφίμων (σχεδιασμός προϊόντων, παραγωγή, έλεγχος ποιότητας, υπηρεσίες διαχείρισης, κλπ.),
- Στελέχη εργαστηρίων ανάλυσης τροφίμων,
- Σύμβουλοι στον τομέα των τροφίμων.
Ο πτυχιούχος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, αποκτά τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, ώστε να έχει τη δυνατότητα να ασχολείται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της Τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Επιστήμης τροφίμων όπως:
- με την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων καθώς και τις υπηρεσίες ελέγχου και διακίνησης των Τροφίμων.
- με την εμπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών τροφίμων και πρόσθετων υλών.
- με την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που χορηγούν τις σχετικές άδειες τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν την ευθύνη ελέγχου των εργαστηρίων αυτών.
- με την εκπόνηση ή συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών οικονομοτεχνικής σκοπιμότητας για την ίδρυση ή επέκταση βιομηχανιών Τροφίμων.
- με την συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών και στην επίβλεψη για την κατασκευή ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων.
- με την άσκηση κάθε άλλης δραστηριότητας σε επαγγελματικά αντικείμενα που θα προκύπτουν από την εξέλιξη της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
- με την άσκηση καθηκόντων εμπειρογνώμονα σε αγορανομικά δικαστήρια ή άλλα δικαστήρια και σε υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων για την πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας των τροφίμων.
- να μπορεί να εξελίσσεται σε όλο το φάσμα της διοικητικοτεχνικής ιεραρχίας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων και υπηρεσίες τροφίμων.
- να μπορεί να καλύπτει τη θέση υπευθύνου στελέχους στις επιχειρήσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.
- να απασχολείται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία, να μπορεί επίσης να απασχοληθεί και ως μέλος ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητας του.
- να απασχολείται στη διακίνηση και προώθηση (marketing) των μεταποιημένων τροφίμων στις αλυσίδες καταστημάτων.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της επιστήμης τροφίμων και τη διαδικασία της συντήρησης, επεξεργασίας και ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων, της αξιοποίησης των υποπροϊόντων και συμμετέχουν στο βιολογικό καθαρισμό των αποβλήτων των βιομηχανιών τροφίμων, καθώς και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, μπορούν να απασχοληθούν και ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.
Επίσης, στον Δημόσιο τομέα υπάρχουν θεσμοθετημένες θέσεις απασχόλησης πτυχιούχων Τεχνολόγων Τροφίμων στα εξής Υπουργεία: Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (θέσεις Τεχνολόγων Τροφίμων σ’ όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας), Υπουργείο Παιδείας (θέσεις καθηγητών Τεχνολόγων Τροφίμων στη Επαγγελματική Εκπαίδευση), Υπουργείο Εμπορίου (στη Διεύθυνση αγορανομικών ελέγχων), Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (θέσεις Τεχνολόγων Τροφίμων στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) , στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων, στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος κλπ, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (στο Γενικό Χημείο του Κράτους) όπως επίσης και στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης κλπ.
Σχετικά επαγγέλματα:
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις:
- Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων. web site: http://www.petet.org.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1452
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 150 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 24 %
Φυσική : 24 %
Χημεία : 28 %
Μαθηματικά: 24 %
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 23 %
Φυσική : 23 %
Χημεία : 28 %
Βιολογία : 26 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %
Νέα Ελληνικά : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 13.645
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 9.583Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 11.525
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 7.150
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων