Ειδικός Διαχείρισης Τουρισμού Μέσω INTERNET

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η ενημέρωση, η διαχείριση και η παροχή τουριστικών υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου αποτελεί το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικός διαχείρισης τουρισμού, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του internet, ενημερώνει τον επισκέπτη της σχετικής ιστοσελίδας για τις τουριστικές τοποθεσίες που έχει επιλέξει να κάνει τις διακοπές του.

Επιπλέον, μέσω των υπηρεσιών αυτών παρέχει κάθε πληροφορία ή επιλύει κάθε απορία του επισκέπτη προκειμένου να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για θέματα που αφορούν τη μεταφορά, τη διαμονή του, την ψυχαγωγία του και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επιθυμεί προκειμένου να προγραμματίσει τις διακοπές του.

Επιπρόσθετα, δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη του να συγκρίνει τα διάφορα πακέτα εκδρομών και να επιλέξει εκείνο που ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες του, αλλά και τις οικονομικές του δυνατότητες. Ακόμη, εκτελεί τις εντολές των πελατών του (κρατήσεις ξενοδοχείων, αεροπορικών εισιτηρίων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ξεναγήσεις και άλλες υπηρεσίες) προκειμένου να συμβάλλει στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών τουρισμού στους πελάτες του.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφεία ταξιδιών με αρκετά καλές συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας. Η πολύωρη εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει κούραση στα μάτια και πόνους στη σπονδυλική στήλη.

Έχει συγκεκριμένο ωράριο αλλά συχνά απαιτείται να εργάζεται υπερωριακά ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης τουριστικής κίνησης. Πρόκειται για κουραστικό επάγγελμα αφού οι συνεχείς επαφές με τους υποψήφιους πελάτες που επιθυμούν να επιλέξουν ταξιδιωτικούς προορισμούς για τις διακοπές τους προκαλούν πίεση και άγχος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ικανότητα να συναλλάσσεται και να εξυπηρετεί τους ανθρώπους, η επιμελημένη εμφάνιση, η προθυμία, η φιλική συμπεριφορά και η ευγένεια είναι απαραίτητα στοιχεία για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Ακόμη, ο ειδικός διαχείρισης τουρισμού μέσω internet πρέπει να διαθέτει κοινωνικότητα, ευχέρεια λόγου και άνεση στις κοινωνικές επαφές.

Απαραίτητη, τέλος, θεωρείται η επιδεξιότητα στη χρήση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονική υπολογιστή καθώς και η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών.

Σπουδές:

Σπουδές παρέχονται στα τμήματα:  Τουριστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επίσης μέσα από τις κατευθύνσεις Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας των τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε ταξιδιωτικά γραφεία και οργανισμούς, σε υπηρεσίες του ΕΟΤ, σε υπουργεία, σε πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων, σε ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες κ.ά.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ