Διευθυντής Προγράμματος (Τηλεόρασης, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι ο συντονισμός όλων των απαραίτητων εργασιών για την παράσταση προγραμμάτων σε διάφορους χώρους των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του κινηματογράφου. Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του συγκεκριμένου επαγγελματία είναι πολύπλευρα και πολυσύνθετα και στοχεύουν στην άψογη λειτουργία κάθε προγράμματος ή έργου.

Κυρίως διευθύνει και επιμερίζει τις εργασίες στους συντελεστές παραγωγής προγραμμάτων, εκπομπών και έργων, για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Προγραμματίζει ομάδες εργασίας, συζητά με τους συντάκτες για σημαντικές λεπτομέρειες του έργου τους, προσδιορίζει τους χρόνους παράδοσης και δίνει οδηγίες σε σχέση με τις ενέργειες που απαιτούνται για την παρουσίαση ενός πολύ καλού προγράμματος.

Επίσης, ο ρόλος του είναι να μελετά τα σενάρια και κείμενα, να διατυπώνει τις παρατηρήσεις του, να εξετάζει κατά πόσον ανταποκρίνονται στις αρχικές προσδοκίες και τις απαιτήσεις της παραγωγής και τη φιλοσοφία του σταθμού, του καναλιού ή της πολιτικής του παραγωγού και να δίνει την έγκρισή του για την προώθηση τους.

Ο διευθυντής προγράμματος είναι επιφορτισμένος να ελέγχει αν τα κείμενα βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της εθνικής νομοθεσίας και των τοπικών εθίμων και κυρίως των κανόνων που επιβάλλει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο σε σχέση με το τι επιτρέπεται και τι προσβάλλει την ανθρώπινη προσωπικότητα και αξιοπρέπεια, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα στην παραγωγή.

Επιπλέον, στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται η παρουσίαση των διάφορων τύπων προγραμμάτων, εκπομπών ή έργων σε δημόσιους χώρους για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή της δουλειάς ολόκληρης της ομάδας που έχει αναλάβει το κάθε έργο. Τέλος, είναι δυνατόν να έχει και άλλες αρμοδιότητες, όπως η επίβλεψη της εργασίας των συντακτών, των δημοσιογράφων, των παρουσιαστών, των τεχνικών και του υπόλοιπου προσωπικού κ.ά.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο, φωτεινό και κατάλληλα διαμορφωμένο, με ηλεκτρονικό υπολογιστή, δέκτες ραδιοφώνου και τηλεόρασης και κάθε άλλο μέσο που είναι απαραίτητο για τη δουλειά του.

Η εργασία του συνεπάγεται μεγάλη ένταση, είναι κυρίως πνευματική και περιλαμβάνει συχνές συναντήσεις εργασίας (meetings) με συντάκτες κειμένων και σεναρίων, διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης, υπεύθυνους ψυχαγωγικών εκπομπών, δημοσιογράφους, διευθυντές τηλεόρασης, διευθυντές ραδιοφώνου, υπεύθυνους παραγωγής προγράμματος και άλλους, ανάλογα με το φορέα στον οποίο απασχολείται.

Το ωράριό του είναι συγκεκριμένο, αλλά πολύ συχνά χρειάζεται να το υπερβαίνει λόγω φόρτου εργασίας, συνήθως στις περιόδους κατά τις οποίες πρέπει να ανακοινωθούν για τα νέα προγράμματα και οι καινούριες παραγωγές του σταθμού, του καναλιού ή όποιου άλλου μέσου.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο Διευθυντής Προγράμματος πρέπει να διαθέτει ηγετικές ικανότητες, κριτική σκέψη, συνεργατικό και ομαδικό πνεύμα, επαγγελματική ευσυνειδησία, ευελιξία και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Επίσης, οι καινοτόμες ιδέες, η δημιουργικότητα, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η ικανότητα συντονισμού και η διορατικότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ενασχόληση με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Ακόμη, η επιδεξιότητα στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών, η ευχέρεια στον προφορικό και γραπτό λόγο, η πειθώ, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον είναι απαραίτητα προσόντα για τον διευθυντή προγράμματος.

Επιπλέον, η δυνατότητα για συχνές μετακινήσεις, η αποδοτικότητα κάτω από συνθήκες πίεσης και υπερβολικού άγχους, οι καλές δημόσιες σχέσεις, αλλά και η γνώση της εθνικής νομοθεσίας για τη φύση, τη λειτουργία και το νομικό καθεστώς της ιδιωτικής τηλεόρασης και της τοπικής ραδιοφωνίας διευκολύνουν το έργο του.

Σπουδές:
Στη χώρα μας δεν παρέχονται σπουδές στο αντικείμενο της διεύθυνσης προγράμματος.

Σχετικές σπουδές μπορούν να γίνουν στα τμήματα  Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδές μπορούν να γίνουν στα τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας των Τ.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Επίσης, συναφείς σπουδές παρέχονται στα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Επίσης, σπουδές παρέχονται στα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων των ΤΕΙ. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδές, επίσης, παρέχονται και σε συναφείς σχολές και τμήματα των Α.Ε.Ι.,  πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα σε συνδυασμό με επιμόρφωση ή κατάρτιση μέσω διαφόρων προγραμμάτων και σεμιναρίων.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως διευθυντής προγράμματος, συνήθως μετά από μακρόχρονη εμπειρία, σε κρατικούς ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε εφημερίδες, στον περιοδικό Τύπο, στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία, σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς, σε κινηματογραφικές παραγωγές, σε εταιρείες δημοσίων σχέσεων και σε οποιονδήποτε χώρο μπορεί να έχει σχέση με την επικοινωνιακή πολιτική και τη διεύθυνση προγράμματος κ.ά.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ