Βοηθός Κομμωτικής Τέχνης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο/Η βοηθός κομμωτικής τέχνης ακολουθώντας τις οδηγίες και με την επίβλεψη της κομμώτριας, ασχολείται με τη φροντίδα και την περιποίηση των μαλλιών. Οι συνηθέστερες εργασίες που κάνει είναι το λούσιμο, το στέγνωμα, το χτένισμα των μαλλιών. Επίσης, όταν ο πελάτης κάνει αλλαγή χρώματος στα μαλλιά, επιμελείται της βαφής, όπως και κάθε άλλης εργασίας (ίσιωμα, περμανάντ κ.λπ.).

Επίσης, αν εργάζεται σε γυναικεία κομμωτήρια μπορεί να αναλάβει και την περιποίηση των νυχιών (μανικιούρ, πεντικιούρ). Τέλος, βασική επαγγελματική υποψρέωση των βοηθών είναι η καθημερική τους ενασχόληση με την καθαριότητα και τη φροντίδα του κομμωτηρίου, του εξοπλισμού και των υλικών που χρησιμοποιούνται.

Συνθήκες Εργασίας:
Η συνεχής ορθοστασία, η παρουσία πολλών ανθρώπων σε μικρό χώρο και ο θόρυβος δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες εργασίας, που γίνονται και ανθυγιεινές για όσους ασχολούνται ιδιαίτερα με τη βαφή των μαλλιών. Το ωράριο είναι το ίδιο με αυτό των καταστημάτων, συνήθως όμως το υπερβαίνει λόγω φόρτου εργασίας ή άλλες φορές γίνεται ακατάστατο και εξαρτάται από τα ραντεβού των πελατών.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η δεξιότητα στα χέρια, η ικανότητα λεπτών και συντονισμένων κινήσεων, η σημασία στη λεπτομέρεια, η φαντασία και η αισθητική άποψη είναι τα βασικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει. Επίσης πρέπει να είναι υγιής, πρόθυμος και ιδιαίτερα κοινωνικός και να έχει επιμελημένη εμφάνιση.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται σε Επαγγελματικά Λύκεια στην ειδικότητα Κομμωτικής Τέχνης,
Σπουδές Βοηθού Κομμωτή προσφέρονται επίσης και σε Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο/Η βοηθός κομμωτικής τέχνης εργάζεται συνήθως ως υπάλληλος σε μικρά αλλά κυρίως σε μεγάλα και οργανωμένα κομμωτήρια. Μπορεί επίσης να εργαστεί σε μεγάλα ξενοδοχεία, κλινικές – νοσοκομεία και σε κρουαζιερόπλοια ή σε υπηρεσίες στις οποίες λειτουργούν κομμωτήρια για την εξυπηρέτηση των πελατών, των ασθενών ή του προσωπικού.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ