Aχθοφόρος Ξενοδοχείου (Γκρουμ)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες των ξενοδοχείων. Πιο συγκεκριμένα, ο αχθοφόρος ξενοδοχείου μεταφέρει τις βαλίτσες και οποιαδήποτε άλλο ελαφρύ ή βαρύ δέμα ή αντικείμενο φέρνουν μαζί τους οι πελάτες του ξενοδοχείου, στα δωμάτιά τους. Φροντίζει για την καλή κατάσταση των αντικειμένων που μεταφέρει και τα τοποθετεί στις θέσεις που του υποδεικνύουν οι πελάτες.

Σε συνεργασία με τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, δείχνει στους πελάτες τα δωμάτια στα οποία πρόκειται να καταλύσουν και απαντά σε τυχόν απορίες ή ερωτήματά τους. Επίσης, είναι δυνατόν να παρέχει πληροφορίες αναφορικά με τους διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου και να εκτελεί διάφορες μικροδουλειές που του ανατίθενται από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου. Μερικές φορές είναι αναγκασμένος να παραμένει τη νύχτα στην υποδοχή του ξενοδοχείου και να εκτελεί καθήκοντα φρουρού ασφαλείας.

Συνθήκες Εργασίας:
Πρόκειται για κουραστικό επάγγελμα, γιατί απαιτεί συνεχή ορθοστασία, διαρκή κίνηση και επαγρύπνηση, ανεκτικότητα και ευγενική αντιμετώπιση των πελατών που πολλές φορές δεν διακρίνονται για τους καλούς τρόπους τους. Εργάζεται σε βάρδιες, με αποτέλεσμα να απουσιάζει συχνά από το σπίτι του και να διαταράσσεται η οικογενειακή του ζωή.

Η εργασία του εκτελείται σε διάφορους χώρους του ξενοδοχείου (στους διαδρόμους, στην υποδοχή, στην είσοδο του ξενοδοχείου κ.ά. και τις περισσότερες φορές είναι αναγκασμένος να κουβαλά τις βαριές βαλίτσες των πελατών του ξενοδοχείου, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη εργασία αρκετά επίπονη.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, σωματική δύναμη, αντοχή και καλή υγεία. Ακόμη χρειάζεται να είναι ευσυνείδητος, ευγενικός, ευχάριστος στην επικοινωνία του με τους πελάτες, υπομονετικός, κοινωνικός, υπεύθυνος, συνεπής αλλά και συνεργάσιμος με το υπόλοιπο προσωπικό του ξενοδοχείου.

Ακόμη, χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά τη μεταφορά των αντικειμένων των πελατών του, να εργάζεται με ιδιαίτερο ζήλο και να έχει καλή εμφάνιση. Τέλος, η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών για να επικοινωνεί με τους πελάτες του, όπως και οι επικοινωνιακές δεξιότητες διευκολύνουν το έργο του.

Σπουδές:
Για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος δεν απαιτούνται ιδιαίτερες σπουδές και γνώσεις.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα σε όλες τις μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ