Αφέτης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η εξασφάλιση της ορθής διαδικασίας της αφέσεως. Πιο συγκεκριμένα, ο αφέτης, ανάλογα με το αγώνισμα στο οποίο συμμετέχει, υποδεικνύει στους αθλητές (δρομείς, κολυμβητές, πληρώματα σκαφών, οδηγούς αυτοκινήτων, ποδηλάτες κ.ά.) τις θέσεις τους κατά την εκκίνηση.

Ελέγχει την παρουσία των αθλητών, τους δίνει τις απαραίτητες οδηγίες και τους ενημερώνει σε ποια διαδρομή θα αγωνιστούν. Πληροφορεί, επίσης, τους αθλητές για το χρόνο που απομένει μέχρι την εκκίνηση προκειμένου να προετοιμαστούν για τον αγώνα, δηλ. να βγάλουν τα πρόσθετα ρούχα, να ελέγξουν τον εξοπλισμό τους κ.ά. Αφού οι αθλητές πάρουν τις σωστές θέσεις (ευθυγραμμιστούν) στην αφετηρία, ο αφέτης τούς δίνει την εντολή «λάβετε θέσεις», κατόπιν την εντολή «έτοιμοι» και στη συνέχεια την εκκίνηση.

Αν κάποιος αθλητής ή πλήρωμα σκάφους ξεκινήσει πριν από τον ήχο του πιστολιού (ή της ύψωσης της σημαίας) του αφέτη χρεώνεται μια άκυρη εκκίνηση, και αν την επαναλάβει αποκλείεται από τον αγώνα. Για τη διευκόλυνση του έργου του και για τη διεξαγωγή ενός δίκαιου αγώνα συνεργάζεται με τους υπόλοιπους συντελεστές του αθλήματος, όπως είναι ο κριτής αφέσεως, ο διαιτητής του αγώνα, ο κριτής στροφών, ο κριτής τερματισμού κ.ά. Τέλος, ο αφέτης έχει τη δυνατότητα να καθυστερεί ή και να διακόπτει την εκκίνηση ενός αγώνα όταν διαπιστώνει ότι εξαιρετικά και απρόοπτα συμβάντα είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στους αθλητές.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται, ανάλογα με το άθλημα που συμμετέχει, σε ανοιχτούς συνήθως χώρους με συγκεκριμένο ωράριο εργασίας που συνήθως διαρκεί όσο κρατά η διεξαγωγή του αγωνίσματος. Η δουλειά του είναι υπεύθυνη και απαιτητική αφού μπορεί να χρειαστεί, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους κριτές του αγωνίσματος, να πάρει γρήγορες αποφάσεις για την επανάληψη της αφέσεως σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των κανονισμών από τους αθλητές.

Όταν δίνει το σήμα της άφεσης σε ανοιχτούς χώρους, είναι εκτεθειμένος στις αντίξοες καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο, βροχή, υγρασία κ.ά.), όπως και οι διαγωνιζόμενοι αθλητές.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο αφέτης πρέπει να είναι άριστος γνώστης των κανονισμών του αθλήματος στο οποίο συμμετέχει και να διαθέτει ευθυκρισία, προνοητικότητα, υπομονή και αποφασιστικότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Πρόκειται για μια επαγγελματική δραστηριότητα που απαιτεί καλή όραση, αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία.

Χρειάζεται, επίσης, να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα προστασίας για την ακοή του (ωτασπίδες), αφού το σήμα της αφέσεως (όταν γίνεται με εκπυρσοκρότηση του όπλου), μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα. Τέλος, η παρατηρητικότητα, η εντιμότητα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η συνεργασία του με τους υπόλοιπους κριτές του αγωνίσματος και η προσήλωση στο καθήκον διευκολύνουν το έργο του και βοηθούν στην ομαλή διεξαγωγή του αθλήματος.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Εργάζεται σε αθλητικούς χώρους, σε Επιτροπές Κριτών, σε Οργανισμούς, στη Γ.Γ.Α. κ.α.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ