το άρθρο ενημερώθηκε στις : 07/11/2024.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πολυτεχνική Σχολή
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Ιωάννινα)
Έδρα :
Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων 45110 Ιωάννινα
Τηλέφωνο: 26510 07191, 07219 Fax: 26510 09071 E-mail : gramarch@cc.uoi.gr
Σκοπός του τμήματος :
Σκοπός των τμημάτων της Αρχιτεκτονικής είναι η ανάδειξη επιστημόνων ικανών να μελετούν, να σχεδιάζουν, να καθοδηγούν και να επιβλέπουν τη δημιουργία κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων. Επίσης καταρτίζουν τους φοιτητές τους στον σχεδιασμό και την διευθέτηση δημόσιων χώρων, στην ανάπλαση και στην ένταξη παλαιών κτιρίων αλλά και ιστορικών περιοχών στο σύγχρονο περιβάλλον της πόλης.
Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Το Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει την εκπαίδευση των φοιτητών στη θεωρητική και σχεδιαστική προσέγγιση της Αρχιτεκτονικής και των θεμάτων του χώρου συνολικά, εστιάζοντας ισόρροπα στην ανθρωπιστική και τεχνολογική διάσταση.
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα, υποχρεωτικά μαθήματα επιλογής (ελεύθερης ή από λίστα, εντός κι εκτός σχολής), ερευνητική εργασία και διπλωματική εργασία. Ένας ικανός και απαραίτητος αριθμός μαθημάτων κορμού συνδυάζεται με την εξατομικευμένη δυνατότητα επιλογής περαιτέρω μαθημάτων επιλογής και συνεπώς της διαμόρφωσης ενός προσωπικού προγράμματος σπουδών ανταποκρινόμενου στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα & προβληματισμούς του σπουδαστή. Η σχολή έχει δεχτεί τους πρώτους εισακτέους από το Ακαδημαϊκό έτος 2015 – 16.
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος στοχεύει στρατηγικά στην απόκτηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που περιγράφονται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πιστοποίησης επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αρχιτέκτονες (Οδηγία 2005/36/ΕΚ και Οδηγία 2013/55/ΕΕ) με αντίστοιχη κατηγοριοποίηση και οργάνωση:
1. Αρχιτεκτονική Σύνθεση/Δημιουργία
ικανότητα σύλληψης αρχιτεκτονικών δημιουργιών που να ικανοποιούν συγχρόνως αισθητικές και τεχνικές απαιτήσεις
2. Ιστορία και Θεωρία
προσήκουσα γνώση της ιστορίας και των θεωριών της αρχιτεκτονικής καθώς και
των συναφών τεχνών, τεχνολογιών και επιστημών του ανθρώπου
3. Καλές Τέχνες
γνώση των καλών τεχνών ως παραγόντων που είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ποιότητα της αρχιτεκτονικής σύλληψης
4. Πολεοδομικός Σχεδιασμός
προσήκουσα γνώση της πολεοδομίας, του πολεοδομικού σχεδιασμού και των τεχνικών που εφαρμόζονται στη διαδικασία του πολεοδομικού σχεδιασμού
5. Ένταξη στο Δομημένο Περιβάλλον
ικανότητα κατανόησης των σχέσεων, αφενός, ανάμεσα στους ανθρώπους και τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, και αφετέρου, ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα και το περιβάλλον τους, καθώς και ικανότητα κατανόησης της ανάγκης αρμονικού συνδυασμού των αρχιτεκτονικών δημιουργημάτων με τους χώρους, ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπου και την αντίστοιχη κλίμακα
6. Κοινωνική Διάσταση του Σχεδιασμού
ικανότητα κατανόησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα και του ρόλου του στην κοινωνία, ειδικότερα μέσω της επεξεργασίας σχεδίων στα οποία λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικοί παράγοντες
7. Οργάνωση Προμελέτης (design brief)
γνώση των μεθόδων τεκμηρίωσης και προπαρασκευής της οικοδομικής μελέτης
8. Στατική Κατασκευών
γνώση των προβλημάτων στατικού σχεδιασμού, οικοδομικής και έργων πολιτικού μηχανικού, τα οποία συνδέονται με το σχεδιασμό των κτιρίων
9. Εσωτερικό Περιβάλλον (θερμική, οπτική & ακουστική άνεση)
προσήκουσα γνώση των προβλημάτων που έχουν σχέση με τις φυσικές ιδιότητες των κτιρίων, των τεχνολογιών, καθώς επίσης και της λειτουργίας των κατασκευών, ώστε να τις εφοδιάζει με όλα τα στοιχεία εσωτερικής άνεσης και κλιματικής προστασίας
10. Οικοδομική Τεχνολογία
τεχνική ικανότητα , χάρη στην οποία ο αρχιτέκτονας θα μπορεί να επινοεί κατασκευές που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις αυτών που τις χρησιμοποιούν, σεβόμενος τους οικονομικούς περιορισμούς και τους οικοδομικούς κανονισμούς
11. Κανονισμοί-Νομοθεσία
προσήκουσα γνώση των βιομηχανιών, οργανώσεων, κανονισμών και διαδικασιών, που έχουν σχέση με την υλοποίηση των κτιριακών μελετών και την ένταξη των σχεδίων στο γενικό σχεδιασμό.
Τα Προγράμματα Σπουδών των Πολυτεχνικών Σχολών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.
Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 1774 τ.Β’/12.04.2022 η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Εισαγωγή στον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό, Εισαγωγή στην αρχιτεκτονική της πόλης, Εισαγωγή στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, Εισαγωγή στην οικιστική διάρθρωση της πόλης και την πολεοδομία, Εισαγωγή στην οργάνωση του χώρου της πόλης, Εισαγωγή στην αρχιτεκτονική σκέψη, Ιστορία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, Η τέχνη στο 19ο και 20ο αιώνα, Αρχιτεκτονικό σχέδιο και προπλάσματα, Τοπογραφία και θεματική χαρτογραφία, Κατοικία, Αστική Κατοικία, Κτίρια υγείας και κοινωνικής μέριμνας – σχεδιασμός για άτομα με ειδικές ανάγκες, Σχεδιασμός χώρων εργασίας, πολιτισμού και γραφειακών χώρων, Συγκρότημα κατοικιών, Κτίρια Εκπαίδευσης, Οικοδομική, Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, Αποτύπωση και τεκμηρίωση ιστορικών κτιρίων, Αστικός σχεδιασμός, κ.α
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος : http://architecture.uoi.gr/
- Οδηγός σπουδών του τμήματος Αρχιτεκτονικής (ισχύει από το ακαδ. έτος 2021-2022)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Για την εισαγωγή στα τμήματα Αρχιτεκτονικής απαιτείτε επιπλέον εξέταση και στα ειδικά μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου.
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Η ευρύτητα των γνώσεων και των δεξιοτήτων που παρέχουν οι αρχιτεκτονικές σπουδές διευρύνουν αντίστοιχα το φάσμα απασχόλησης από το δημιουργικό πεδίο της τέχνης έως το εφαρμοσμένο πεδίο της κατασκευής. Η εφαρμοσμένη αρχιτεκτονική που αφορά στη σχεδιασμό και την επίβλεψη κατασκευής κτιρίων αποτελεί στη χώρα μας την κύρια επαγγελματική διέξοδο.
Ο σχεδιασμός όμως είναι μια δραστηριότητα που εκτείνεται πέραν των κτιρίων, από τον δημόσιο χώρο μέχρι το αντικείμενο καθημερινής χρήσης Η δραστηριότητα αυτή ασκείται πλέον με σοβαρές αξιώσεις από τους αρχιτέκτονες στην Ελλάδα. Αφ’ ετέρου οι απόφοιτοι των Ελληνικών σχολών και τμημάτων διαπρέπουν στο διεθνές επαγγελματικό πεδίο, από τις σπουδές θεωρίας έως τον κατασκευαστικό κλάδο.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Αρχιτεκτόνων εντάσσονται στο Μητρώο Μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας μετά από επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις για τη χορήγηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος. Ο πενταετής κύκλος σπουδών, η εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας και η συνεχής αναμόρφωση του ΠΠΣ σε συνεργασία με το ΤΕΕ εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση των νέων αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο Αρχιτέκτονας μηχανικός μπορεί να εργαστεί :
- στο δημόσιο τομέα, σε υπουργεία, οργανισμούς, τράπεζες,
- ως ελεύθερος επαγγελματίας (τεχνικό γραφείο),
- ως καθηγητής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αφού φοιτήσει στην Παιδαγωγική Σχολή της ΑΣΠΑΙΤΕ.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί μπορούν να υπογράφουν Μελέτες Οικοδομικών και Τοπογραφικών Έργων.
Για την ανάλυση, εκπόνηση και υπογραφή Μελετών Δημοσίων Έργων, πρέπει να αποκτηθεί Μελετητικό Πτυχίο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, τέσσερα χρόνια μετά την απόκτηση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος.
Ως Εργολήπτες του Δημοσίου Τομέα, οι Αρχιτέκτονες χρειάζονται ανάλογο πτυχίο το οποίο μπορούν να αποκτήσουν από την προαναφερόμενη Υπηρεσία, τρία χρόνια μετά την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Οι νέοι τομείς της αρχιτεκτονικής, με τους οποίους μπορεί να ασχοληθεί επαγγελματικά είναι:
- η περιβαλλοντική μέριμνα και η μέριμνα για το τοπίο,
- η βιομηχανοποιημένη παραγωγή εγκαταστάσεων και εξοπλισμού,
- η συντήρηση,
- ο επανασχεδιασμός και η επαναχρησιμοποίηση παλαιών κτισμάτων,
- η αρχιτεκτονική τοπίου,
- οι νέες τεχνολογίες στο σχεδιασμό και την κατασκευή,
- οι κοινωνιολογικές και εθνολογικές προσεγγίσεις για το σχεδιασμό και οι οπτικοακουστικές παράμετροι, ως στοιχείο για την χρήση του χώρου.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού καθορίζονται με το άρθρο 4 του Π.Δ. 99 (ΦΕΚ 187 τ.Α΄/05.11.2018).
Η άσκηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα Μηχανικού προϋποθέτει απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που απονέμεται αποκλειστικά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (T.E.E.), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν δε της αδειοδοτήσεως αυτής, ο μηχανικός καθίσταται υποχρεωτικά μέλος του και φέρει τον τίτλο του «Διπλωματούχου Μηχανικού – μέλους Τ.Ε.Ε.».
Δείτε αναλυτικά όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Αρχιτέκτονα Μηχανικού: εδώ
Σχετικά επαγγέλματα:
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Ε.Μ.Π.
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Α.Π.Θ.
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Δ.Π.Θ.
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Πατρών
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Πολυτεχνείο Κρήτης
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών –Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας: web site: http://www.tee.gr/
- Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων: web site: http://www.sadas-pea.gr/
- Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών: web site: http://www.sepox.gr/
- Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης : web site: http://www.poleodomia.gr/
- Portal Ελλήνων Αρχιτεκτόνων http://www.greekarchitects.gr
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2023
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0779
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,80
Συντελεστής Ε.Β.Ε. ειδικών μαθημάτων : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 56 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 35 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 20 %
Μαθηματικά: 20 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού β) Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.950
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 16.030
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 22.490
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 21.120
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων