το άρθρο ενημερώθηκε στις : 14/03/2025
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Αθήνα)
Έδρα :
Διεύθυνση: Πατησίων 42 106 82 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 7723333 Fax : 210 7723329 E-mail: arch@central.ntua.gr
Σκοπός του τμήματος :
Σκοπός των τμημάτων της Αρχιτεκτονικής είναι η ανάδειξη επιστημόνων ικανών να μελετούν, να σχεδιάζουν, να καθοδηγούν και να επιβλέπουν τη δημιουργία κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων. Επίσης καταρτίζουν τους φοιτητές τους στον σχεδιασμό και την διευθέτηση δημόσιων χώρων, στην ανάπλαση και στην ένταξη παλαιών κτιρίων αλλά και ιστορικών περιοχών στο σύγχρονο περιβάλλον της πόλης.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της σχολής Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. στόχος της Σχολής είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στη θεωρητική και σχεδιαστική προσέγγιση της Αρχιτεκτονικής και των θεμάτων του χώρου συνολικά, εστιάζοντας ισόρροπα στην ανθρωπιστική και τεχνολογική διάσταση.
Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών η εκπαίδευση στην Αρχιτεκτονική είναι σήμερα διεπιστημονική, τεχνική και ανθρωπιστική ταυτόχρονα. Χειρίζεται έντεχνα τις υλικές δομές για να οικοδομήσει ένα χωρικό σύστημα που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της ζωής και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ πραγματεύεται ιδέες, θεωρίες και συμβολικά συστήματα που κατασκευάζουν το πολιτισμικό περιβάλλον μας.
Συνεπώς, το Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει την εκπαίδευση των φοιτητών στη θεωρητική και σχεδιαστική προσέγγιση της Αρχιτεκτονικής και των θεμάτων του χώρου συνολικά, εστιάζοντας ισόρροπα στην ανθρωπιστική και τεχνολογική διάσταση.
Διακρίνονται δύο τύποι οργάνωσης των μαθημάτων: μαθήματα Σύνθεσης και Θεωρίας και μαθήματα Θεωρίας – Άσκησης.
Τα Μαθήματα Σύνθεσης και Θεωρίας αποτελούν τον άξονα συγκρότησης της σπουδής. Διεξάγονται στο σχεδιαστήριο, είναι 8ωρα ή 6ωρα, αναπτύσσονται με κεντρικό αντικείμενό τους τη διδασκαλία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ενώ περιλαμβάνουν επιπλέον τη διδασκαλία θεμάτων θεωρίας και γνωσιολογικής υποστήριξης. Διατρέχουν το σύνολο των σπουδών και αντιστοιχούν σε ένα μάθημα Σύνθεσης και Θεωρίας για το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 9ο εξάμηνο και σε δύο μαθήματα Σύνθεσης και Θεωρίας για το 5ο έως και το 8ο εξάμηνο.
Στα μαθήματα αυτά περιλαμβάνονται:
- Τα μαθήματα αρχιτεκτονικών συνθέσεων.
- Τα μαθήματα πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού, όπως και σχεδιασμού υπαίθριων δημόσιων χώρων και τοπιακών παρεμβάσεων σε αστικές και περιαστικές περιοχές.-
- Το μάθημα πεδίου, με αντικείμενο τη μελέτη και αποτύπωση παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
- Τα μαθήματα αρχιτεκτονικών κατασκευών και αντικειμένου.
Η δεύτερη κατηγορία μαθημάτων, τα μαθήματα Θεωρίας – Άσκησης, διαφέρουν από τα μαθήματα Σύνθεσης και Θεωρίας ως προς την έκταση και την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν, την ποσότητα εργασίας που απαιτούν για την επίλυσή τους και την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Κεντρικός στόχος του Προγράμματος Σπουδών της Σχολής, είναι μια εκπαίδευση που θα διαμορφώνει επαγγελματίες, οι οποίοι θα έχουν συγκροτημένες απόψεις για την αρχιτεκτονική, θα κατανοούν σε βάθος το κοινωνικό πεδίο όπου θα κληθούν να δουλέψουν, θα έχουν κατακτήσει τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις και θα έχουν οξύνει τις αισθήσεις και το πνεύμα, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται ολοκληρωμένα στις εξελίξεις των αρχιτεκτονικών ιδεών.
Η εκπαίδευση στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ ακολουθεί αρχές και κατευθύνσεις, οι οποίες συμβάλουν από κοινού στο σχεδιασμό του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
– Σύλληψη αρχιτεκτονικών έργων που να ικανοποιούν ταυτόχρονα αισθητικές και τεχνικές απαιτήσεις.
– Ενεργοποίηση της ιστορίας και της θεωρίας, καθώς και των συναφών τεχνών, τεχνολογιών και επιστημών του ανθρώπου, στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
– Καλλιέργεια των εικαστικών τεχνών ως παραγόντων που μετέχουν ενεργητικά στον σχεδιασμό του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
– Συνολική θεώρηση του αρχιτεκτονικού, πολεοδομικού και χωρικού σχεδιασμού.
– Κατανόηση των σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους, τα αρχιτεκτονικά έργα και τα χωρικά περιβάλλοντα, με στόχο την ποιοτική ανάδειξη του δημόσιου χώρου, την προσβασιμότητα και τη βιώσιμη κινητικότητα.
– Κατανόηση του ρόλου του αρχιτέκτονα στην κοινωνία, ειδικότερα μέσω της οργάνωσης και επεξεργασίας προδιαγραφών και έργων στα οποία λαμβάνονται υπόψη και οι κοινωνικοί παράγοντες.
– Γνώση των μεθόδων τεκμηρίωσης και οργάνωσης της οικοδομικής μελέτης.
– Γνώση των βασικών αρχών σχεδιασμού του φέροντος οργανισμού των κατασκευών.
– Προσήκουσα γνώση των προβλημάτων που έχουν σχέση με την ενεργειακή και περιβαλλοντική συμπεριφορά των κτιρίων, τις θερμοφυσικές ιδιότητες των υλικών, των διαθέσιμων τεχνολογιών της κατασκευής και της ρυθμιστικής λειτουργίας του κελύφους τους, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες άνεσης στο εσωτερικό των κτιρίων και η προστασία από τις κλιματικές συνθήκες, στα πλαίσια των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.
– Τεχνική ικανότητα, χάρη στην οποία ο αρχιτέκτονας θα μπορεί να σχεδιάζει κατασκευές που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις αυτών που τις χρησιμοποιούν, συνεκτιμώντας τα οικονομικά δεδομένα και τους οικοδομικούς κανονισμούς.
– Προσήκουσα γνώση της διαδικασίας και οργάνωσης της βιομηχανικής παραγωγής, των διεργασιών αλλά και των κανονισμών που έχουν σχέση με την υλοποίηση των κτιριακών μελετών και την ένταξη των σχεδίων στο γενικό σχεδιασμό.
– Επίγνωση των ευθυνών του απέναντι στις ανθρώπινες, κοινωνικές, πολιτιστικές, αρχιτεκτονικές, αστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αξίες και απέναντι στην αρχιτεκτονική κληρονομιά και στον υλικό και άυλο πολιτισμό.
– Προσήκουσα γνώση των μέσων επίτευξης οικολογικά βιώσιμου σχεδιασμού και περιβαλλοντικής διατήρησης και αποκατάστασης, καθώς και ανάδειξης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
– Κατανόηση των θεμάτων αναγνώρισης και προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των ζητημάτων διαχείρισης του ιστορικού δομημένου περιβάλλοντος.
– Απαραίτητες γνώσεις που αφορούν στη διαχείριση των πόρων, την οργάνωση και διεύθυνση του έργου, τον έλεγχο κόστους και την παράδοση του έργου.
– Κατάρτιση σε τεχνικές έρευνας ως αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης.
Τα εφόδια που αποκτούν οι αρχιτέκτονες μηχανικοί κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, τους καθιστούν ικανούς να επιχειρούν καινοτόμα, συνδυάζοντας την επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση με την ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας με τις όλες τις ειδικότητες μηχανικών και επιστημόνων για την επίλυση ευρέως φάσματος προβλημάτων.
Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Υ.Α. 134312/Ζ1 (ΦΕΚ 3987 τ.Β΄/14.09.2018) η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών που οργανώνεται από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της αντίστοιχης Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Τα Προγράμματα Σπουδών των Πολυτεχνικών Σχολών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Εισαγωγή στον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό, Εισαγωγή στην οργάνωση του χώρου και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, Εισαγωγή στην αρχιτεκτονική της πόλης, Εισαγωγή στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, Εισαγωγή στην οικιστική διάρθρωση της πόλης και την πολεοδομία, Εισαγωγή στην οικιστική διάρθρωση της πόλης και την πολεοδομία , Εισαγωγή στην οργάνωση του χώρου της πόλης, Εισαγωγή στην αρχιτεκτονική σκέψη, Ιστορία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, Η τέχνη στο 19ο και 20ο αιώνα, Αρχιτεκτονικό σχέδιο και προπλάσματα, Τοπογραφία και θεματική χαρτογραφία, Κατοικία, Αστική Κατοικία, Κτίρια υγείας και κοινωνικής μέριμνας – σχεδιασμός για άτομα με ειδικές ανάγκες, Σχεδιασμός χώρων εργασίας, πολιτισμού και γραφειακών χώρων, Συγκρότημα κατοικιών, Κτίρια Εκπαίδευσης, Σχεδιασμός αντικειμένων, Οικοδομική, Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, Αποτύπωση και τεκμηρίωση ιστορικών κτιρίων, Αστικός σχεδιασμός, Χωροταξία και περιφερειακή ανάπτυξη, ιστορία της τέχνης, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: Πρόγραμμα Σπουδών
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος : http://www.arch.ntua.gr/
- Οδηγός Σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ισχύει από το ακαδ. έτος 2022-2023)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Για την εισαγωγή στα τμήματα Αρχιτεκτονικής απαιτείτε επιπλέον εξέταση και στα ειδικά μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου.
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Ο Αρχιτέκτονας μηχανικός μπορεί να εργαστεί :
- στο δημόσιο τομέα, σε υπουργεία, οργανισμούς, τράπεζες,
- ως ελεύθερος επαγγελματίας (τεχνικό γραφείο),
- ως καθηγητής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αφού φοιτήσει στην Παιδαγωγική Σχολή της ΑΣΠΑΙΤΕ.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί μπορούν να υπογράφουν Μελέτες Οικοδομικών και Τοπογραφικών Έργων.
Για την ανάλυση, εκπόνηση και υπογραφή Μελετών Δημοσίων Έργων, πρέπει να αποκτηθεί Μελετητικό Πτυχίο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, τέσσερα χρόνια μετά την απόκτηση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος.
Ως Εργολήπτες του Δημοσίου Τομέα, οι Αρχιτέκτονες χρειάζονται ανάλογο πτυχίο το οποίο μπορούν να αποκτήσουν από την προαναφερόμενη Υπηρεσία, τρία χρόνια μετά την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Οι νέοι τομείς της αρχιτεκτονικής, με τους οποίους μπορεί να ασχοληθεί επαγγελματικά είναι:
- η περιβαλλοντική μέριμνα και η μέριμνα για το τοπίο,
- η βιομηχανοποιημένη παραγωγή εγκαταστάσεων και εξοπλισμού,
- η συντήρηση,
- ο επανασχεδιασμός και η επαναχρησιμοποίηση παλαιών κτισμάτων,
- η αρχιτεκτονική τοπίου,
- οι νέες τεχνολογίες στο σχεδιασμό και την κατασκευή,
- οι κοινωνιολογικές και εθνολογικές προσεγγίσεις για το σχεδιασμό και οι οπτικοακουστικές παράμετροι, ως στοιχείο για την χρήση του χώρου.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού καθορίζονται με το άρθρο 4 του Π.Δ. 99 (ΦΕΚ 187 τ.Α΄/05.11.2018).
Η άσκηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα Μηχανικού προϋποθέτει απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που απονέμεται αποκλειστικά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (T.E.E.), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν δε της αδειοδοτήσεως αυτής, ο μηχανικός καθίσταται υποχρεωτικά μέλος του και φέρει τον τίτλο του «Διπλωματούχου Μηχανικού – μέλους Τ.Ε.Ε.».
Δείτε αναλυτικά όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Αρχιτέκτονα Μηχανικού: εδώ
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΔΠΜΣ: Προστασία Μνημείων
- ΔΠΜΣ: Έρευνα στην Αρχιτεκτονική: Σχεδιασμός − Χώρος – Πολιτισμός
- ΔΠΜΣ: Πολεοδομία και Χωροταξία
- ΔΠΜΣ: Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών
- ΔΠΜΣ: Περιβάλλον και Ανάπτυξη.
Σχετικά επαγγέλματα:
πηγή: Unique Minds GR
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Α.Π.Θ.
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Δ.Π.Θ.
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Πατρών
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Πολυτεχνείο Κρήτης
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών –Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):
- Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του τμήματος (2014) (στα αγγλικά).
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας: web site: http://www.tee.gr/
- Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων: web site: http://www.sadas-pea.gr/
- Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών: web site: http://www.sepox.gr/
- Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης : web site: http://www.poleodomia.gr/.
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0231
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 1,00
Συντελεστής Ε.Β.Ε. ειδικών μαθημάτων 2024 : 1,00
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 98 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 25 %
Μαθηματικά: 25 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας : α) Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού β) Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %
Νέα Ελληνικά : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 23.085
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 19.335
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 22.325
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 21.675
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων