το άρθρο ενημερώθηκε στις : 13/10/2024.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής
Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας
Έδρα :
Διεύθυνση : Ιωάννη Θεοτόκη 72, 49100, Κέρκυρα
Τηλέφωνο: 26610 – 87418, 87406, 87423 Fax : 26610 – 87433
Σκοπός του τμήματος :
Το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας είναι το μόνο Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα που καλύπτει συνολικά τις αναφερόμενες στην ονομασία του γνωστικές περιοχές καθώς εξειδικεύεται σε ζητήματα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας και γενικότερα της επιστήμης της Πληροφορίας. Άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1993-1994 και σκοπό έχει την άρτια θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών του σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την θεωρία του βιβλίου, των αρχειακών τεκμηρίων, των αντικειμένων μουσειακής αξίας και γενικά της πληροφορίας και των πληροφοριακών συνόλων, σε συμβατική ή ψηφιακή μορφή, καθώς και με την δημιουργία, οργάνωση, ταξινόμηση, διαχείριση και αξιοποίηση συλλογών βιβλιακού, αρχειακού ή άλλης μορφής υλικού και πληροφοριών.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
To Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που είναι απαραίτητο για την στελέχωση των πάσης φύσεως, δημόσιων και ιδιωτικών, βιβλιοθηκών, αρχειακών υπηρεσιών, μουσείων, κέντρων τεκμηρίωσης και υπηρεσιών πληροφόρησης. Πέραν των ειδικών γνώσεων και δεξιοτήτων το Τμήμα παρέχει στους φοιτητές του γνώσεις γενικής παιδείας και γνώσεις πληροφορικής, που θεωρούνται απαραίτητες για την συγκρότηση επιστημόνων ικανών να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν σωστά τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, τόσο ως επαγγελματίες, όσο και ως ερευνητές σε σχετικούς επιστημονικούς τομείς.
Τα πρώτα δύο έτη σπουδών αποτελούν τον κορμό και περιλαμβάνουν αποκλειστικά υποχρεωτικά μαθήματα τα οποία παρέχουν στους φοιτητές τις βασικές γνώσεις του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύει το Τμήμα.
Εκτός από τα υποχρεωτικά μαθήματα του κορμού κάθε φοιτητής οφείλει να επιλέξει μια από τις προσφερόμενες ξένες γλώσσες. Η διδασκαλία της ξένης γλώσσας περιλαμβάνει 4 μαθήματα, ένα για κάθε εξάμηνο των δύο πρώτων ετών το τελευταίο από τα οποία περιλαμβάνει την εκμάθηση της ορολογίας των αντικειμένων του τμήματος στην εν λόγω γλώσσα.
Μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων ετών φοίτησης ο φοιτητής πρέπει να επιλέξει μια από τις τρεις προσφερόμενες κατευθύνσεις:
- Κατεύθυνση Αρχειονομίας
- Κατεύθυνση Βιβλιοθηκονομίας
- Κατεύθυνση Μουσειολογίας.
Η κατευθύνσεις είναι άτυπες και δεν αποτυπώνονται στο πτυχίο το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ενιαίο. Απαραίτητο στοιχείο της εκπαίδευσης των φοιτητών του τμήματος αποτελεί η Πρακτική Άσκηση, η οποία αποβλέπει στην ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας μέσα από πραγματικές συνθήκες εργασίας, είναι υποχρεωτική και πραγματοποιείται μεταξύ δευτέρου και τρίτου έτους σπουδών και μεταξύ τρίτου και τετάρτου έτους. Η Πρακτική Άσκηση φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με την εργασιακή πραγματικότητα των κλάδων της Αρχειονομίας, της Βιβλιοθηκονομίας και της Μουσειολογίας βοηθώντας τους να εισέλθουν στη διαδικασία διαμόρφωσης επαγγελματικής συνείδησης, συντελεί στην εξοικείωσή τους με τις υποδομές, τις μεθόδους εργασίας και τα παντός είδους παλαιότερα και σύγχρονα μέσα και εργαλεία που χρησιμοποιούνται στις Βιβλιοθήκες, τα Αρχεία και τα Μουσεία και, τέλος, τους δίνει την δυνατότητα αφενός να εφαρμόσουν στην πράξη όσα έχουν διδαχθεί και αφετέρου να αποκτήσουν προσλαμβάνουσες παραστάσεις χρήσιμες για την κατανόηση και αφομοίωση όσων πρόκειται να διδαχθούν ως την αποφοίτησή τους.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Ανάπτυξη και Διαχείριση Συλλογών, Ανάλυση και Σχεδιασμός Συστημάτων, Αρχαιολογία και Αξιοποίηση Πολιτισμικού Αγαθού, Ηλεκτρονική Δημοσίευση, Πηγές Πληροφόρησης, Πρότυπα Κωδικοποίησης αρχειακών, βιβλιογραφικών και μουσειακών μεταδεδομένων, Πρότυπα Κωδικοποίησης Δεδομένων, Οργάνωση και Διοίκηση Μουσείων, Μεταδεδομένα ψηφιακών τεκμηρίων, Στατιστική, Συστήματα θεματικής Πρόσβασης, Σύνθεση και Αξιοποίηση Μουσειακών Χώρων, Εικονικά Μουσεία, Διασφάλιση Ποιότητας στις Υπηρεσίες Πληροφόρησης, Διατήρηση Υλικού, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στις Υπηρεσίες Πληροφόρησης, Δίκτυα Υπολογιστών, Ψηφιακές Βιβλιοθήκες, Ψυχολογία και Συμπεριφορά Αναγνώστη, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος : http://tab.ionio.gr/
- Οδηγός σπουδών Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (ισχύει από το ακαδ. έτος 2021-2022)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών, στο τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας φοιτούν περίπου 300 ενεργοί προπτυχιακοί και 75 μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες, ενώ διδακτορική διατριβή εκπονούν περίπου 60 φοιτητές/τριες. Στη σημερινή «Κοινωνία της Πληροφορίας», η σωστή οργάνωση και χρήση των πληροφοριών και η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση σε όλα τα επίπεδα είναι απαραίτητη για την επιβίωση κάθε δημιουργικής δραστηριότητας. Μαζί με την ανάγκη της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, οδηγεί τα τελευταία χρόνια, σε μια ραγδαία εξέλιξη στα επιστημονικά πεδία που θεραπεύει το Τμήμα, δηλαδή στην οργάνωση, εύρεση, διάθεση και παρουσίαση της πληροφορίας.
Συνεπώς, παρατηρείται μια αύξηση της ζήτησης για επιστήμονες αυτού του χώρου, και οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασής των αποφοίτων του Τμήματός μας είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, και το ποσοστό απορρόφησης τους από την αγορά εργασίας, και ειδικά το δημόσιο τομέα, παραμένει αρκετά υψηλό. Μάλιστα πρόσφατα το Τμήμα, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, και για να δείξει καλύτερα το εύρος των αντικειμένων που θεραπεύει και τις επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων του, πήρε απόφαση την μετονομασία του σε «Τμήμα Επιστήμης της Πληροφορίας: Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας.»
Οι απόφοιτοι μπορούν να ασχοληθούν με οργάνωση, ταξινόμηση, αναζήτηση και παρουσίαση κάθε είδους συλλογής τεκμηρίων, από εταιρικά αρχεία ως μουσειακές εκθέσεις, από παπύρους ως οπτικοακουστικά μέσα, από νομοθετήματα ως ψυχαγωγικό υλικό, σε συμβατικές ή ψηφιακές μορφές, και να καλύψουν ένα πολύ ευρύ φάσμα θέσεων και φορέων απασχόλησης.
Οι απόφοιτοι του Τμήματός μας μπορούν να καταλάβουν θέσεις εργασίας σε δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς ή εταιρείες, που έχουν ανάγκες ή προσφέρουν υπηρεσίες πληροφόρησης, που διατηρούν δικό τους περιεχόμενο, βιβλιοθήκες ή αρχεία, σε συμβατική ή ψηφιακή μορφή, και γενικά σε όποιον χώρο πραγματοποιείται συγκέντρωση, ταξινόμηση και διαχείριση πληροφοριακού υλικού.
Οι περισσότεροι απόφοιτοι καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους και άλλα αρχεία (πανεπιστημίων, τραπεζών και οργανισμών, δικαστηρίων, υπουργείων και κυβερνητικών φορέων, εταιριών, κ.α.), στις παντός είδους βιβλιοθήκες της χώρας (Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη της Βουλής, βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και ΑΤΕΙ, ερευνητικών κέντρων και μουσείων, δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες υπουργείων, νοσοκομείων, τραπεζών και άλλων οργανισμών), σε μουσεία, σε κέντρα τεκμηρίωσης και πληροφόρησης, εκδοτικούς οίκους, και σε έργα ψηφιοποίησης.
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΠΜΣ: Διαχείριση και Ανάδειξη Πολιτιστικής Πληροφορίας
- ΠΜΣ: Διαχείριση Ψηφιακής Πληροφορίας – Υπηρεσίες Πληροφόρησης
- ΔΠΜΣ: Διατήρηση & Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
Σχετικά επαγγέλματα:
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Χωρίς καμία αντιστοιχία.
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, (Ε.Ε.Β.Ε.Π. web site: http://www.eebep.gr/
- Ελληνική Αρχειακή Εταιρία. web site: http://www.eae.org.gr/
- International Federation of Library Associations. web site: http://www.ifla.org/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0342
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 80 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Αρχαία Ελληνικά : 25 %
Ιστορία : 30 %
Λατινικά : 20 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Διοίκησης και Οικονομίας, β) Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %
Νέα Ελληνικά : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 9.930
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 9.190
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 12.810
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 11.960
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων