Εκφωνητής

Ορισμός: Ο εκφωνητής αποδίδει φωνητικά κείμενα με στόχο την πληροφόρηση ή τη διαφήμιση. Μπορεί, επίσης, να ασχολείται με την απόδοση διαλόγων μεταγλωττισμένων έργων.

Περιγραφή: Προτού επιλεγεί για μια συγκεκριμένη εργασία, περνά από δοκιμαστική διαδικασία προκειμένου να κριθεί η καταλληλότητα της φωνής του. Αφού επιλεγεί, μελετά το κείμενο και κάνει πρόβες για να πετύχει την καλύτερη δυνατή ερμηνεία. Στο τελικό στάδιο, εκφωνεί το κείμενο με την επίβλεψη και καθοδήγηση του σκηνοθέτη ή του υπευθύνου παραγωγής.

Στο πλαίσιο της εργασίας του χρησιμοποιεί μικρόφωνα, ακουστικά, μίκτες ήχου κ.λπ.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Οι καλές δημόσιες σχέσεις, η καλή χροιά φωνής, η σωστή άρθρωση, το ευαίσθητο αφτί, η ερμηνευτική ικανότητα και η φαντασία, αποτελούν βασικά προσωπικά χαρακτηριστικά του εκφωνητή, ενώ πολλοί εκφωνητές εργάζονται και ως ηθοποιοί, γιατί ο συνδυασμός ποιότητας φωνής, καλής άρθρωσης και ερμηνευτικής ικανότητας είναι σημαντικά εφόδια για την επιτυχία στο χώρο.

Επίσης, η υπομονή και η επιμονή, είναι ένα σημαντικά προσόντα για τους επαγγελματίες του χώρου, αφού συχνά αναγκάζονται να επαναλάβουν αρκετές φορές τα κείμενά τους, για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ερμηνεία και την απόδοση του λόγου ή του κειμένου.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης των Κρατικών Θεάτρων (Εθνικού Θεάτρου και Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος) και στις Ανώτερες Ιδιωτικές Σχολές Δραματικής Τέχνης εποπτείας υπουργείου Πολιτισμού, όπου η φοίτηση διαρκεί τρία χρόνια. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδές εκφωνητή και κατ’ επέκταση στην αγωγή του λόγου, την ορθοφωνία και την υποκριτική τέχνη, παρέχονται επίσης και στις Ιδιωτικές Σχολές Κινηματογράφου και Τηλεόρασης εποπτείας υπουργείου Πολιτισμού, όπου η φοίτηση διαρκεί τρία χρόνια.

Σίγουρα όμως, η καλλιέργεια και η ποιότητα της φωνής, αλλά και το έμφυτο ταλέντο αναδεικνύονται και καλλιεργούνται με την πρακτική άσκηση.

Σπουδαιότητα: Ο εκφωνητής είναι απαραίτητο να διαθέτει καλή χροιά φωνής, σωστή άρθρωση, ευαίσθητο αυτί (μουσικότητα), ερμηνευτική ικανότητα και φαντασία. Άλλωστε, πολλοί εκφωνητές είναι και ηθοποιοί. Επίσης, η υπομονή είναι ένα σημαντικό προτέρημα για τους επαγγελματίες του χώρου, αφού συχνά αναγκάζονται να επαναλάβουν αρκετές φορές τα κείμενά τους, για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο εκφωνητής μπορεί να εργαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σε ιδιωτικούς χώρους ηχογράφησης και παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του εκφωνητή είναι κυρίως ατομική, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται η συνεργασία με το σκηνοθέτη ή τον υπεύθυνο παραγωγής. Άλλες φορές πάλι εργάζεται σε ομαδικό πλαίσιο, όπως στις μεταγλωττίσεις ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Συνήθως δεν έχει σταθερό ωράριο, ενώ εργάζεται σε κλειστούς χώρους (αίθουσες ηχοληψίας).

Επαγγελματικές οργανώσεις: Το καταστατικό του Σωματείου Εκφωνητών (ΣΕΔΙΚ) προσδιορίζει τον κώδικα δεοντολογίας της συγκεκριμένης επαγγελματικής ειδικότητας.

Γενικά σχόλια: Ο συνδυασμός ποιότητας φωνής, καλής άρθρωσης και ερμηνευτικής ικανότητας είναι σημαντικά εφόδια για την επιτυχία στο χώρο.
Πολλοί εκφωνητές δραστηριοποιούνται και σε χώρους όπως η δημοσιογραφία ή η ηθοποιία, εκμεταλλευόμενοι το χάρισμα της φωνής τους και την εξοικείωσή τους με τον ευρύτερο χώρο του θεάματος.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ