Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης

Ορισμός: Ο τεχνικός μαγειρικής τέχνης είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία και ασχολείται με την παρασκευή όλων των φαγητών και εδεσμάτων, στο χώρο όπου εργάζεται.

Περιγραφή: Ειδικότερα, στο χώρο εργασίας του ο τεχνικός μαγειρικής τέχνης φροντίζει για την υγιεινή συντήρηση των τροφίμων και των υλικών, καταρτίζει τον ημερήσιο κατάλογο φαγητών, τα οποία και παρασκευάζει. Καθορίζει την ποσότητα που θα ετοιμάσει ώστε οι μερίδες που θα προκύψουν να είναι επαρκείς για την καθημερινή ζήτηση. Ετοιμάζει διάφορα είδη εδεσμάτων (ψητά, βραστά, τηγανητά, γλυκά), σούπες, σάλτσες, σαλάτες και ορεκτικά. Συχνά, κάνει συνδυασμούς υλικών και δημιουργεί πρωτότυπα φαγητά.

Φροντίζει ώστε τα φαγητά που ετοιμάζει, να είναι νόστιμα και γευστικά. Ακόμα, προσέχει την εμφάνιση και την παρουσίασή τους, ώστε να είναι ελκυστικά για τον πελάτη.

Ακόμα, ελέγχει την προμήθεια των πρώτων υλών, κατανέμει τις διάφορες εργασίες στο προσωπικό, κατευθύνει και επιβλέπει τις εργασίες που γίνονται στην κουζίνα (πλύσιμο και καθάρισμα τροφίμων, καθαριότητα κουζίνας). Τέλος, παρακολουθεί τους βοηθούς του στην ετοιμασία των φαγητών και μερίδων.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί, είναι ο εξοπλισμός κουζίνας, κύρια και βοηθητικά υλικά μαγειρικής καθώς και ειδικά εργαλεία κουζίνας, που βοηθούν στην καλαίσθητη παρουσίαση ενός φαγητού.

Προϋποθέσεις άσκησης: Ο τεχνικός μαγειρικής τέχνης δεν χρειάζεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στα υλικά που χρησιμοποιεί και να τηρεί με σχολαστικότητα τους κανόνες ατομικής υγιεινής και υγιεινής των τροφίμων. Επίσης να διαθέτει φαντασία και επινοητικότητα, ώστε να δημιουργεί νέες συνταγές και να έχει δεξιότητα στις κινήσεις των χεριών. Τέλος, πρέπει να είναι συνεργάσιμος, ευγενικός και πρόθυμος.

Σπουδές: Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης.

Σπουδαιότητα: Η μαγειρική αποτελεί μια ιδιαίτερη τέχνη που βασίζεται στην φαντασία, την επιδεξιότητα, τις καλές γνώσεις πάνω στις τροφές και τους συνδυασμούς τους.

Ο τεχνικός μαγειρικής τέχνης χρειάζεται να είναι δραστήριος, γρήγορος και προσεκτικός. Η πρωτοβουλία, η φαντασία και η καλαισθησία, απαιτούνται για τη δημιουργία πρωτότυπων ή παραδοσιακών φαγητών που να διαθέτουν εκτός από καλή γεύση και ελκυστική παρουσίαση.

Χρειάζεται ακόμα να έχει αναπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης και να έχει μεράκι για τη δουλειά του. Η δεξιοτεχνία στα χέρια και η ευαισθησία σε θέματα ατομικής καθαριότητας, προστασίας των τροφών και καθαριότητας του χώρου και των σκευών/εργαλείων που χρησιμοποιεί, θεωρούνται προσόντα για την επιτυχή άσκηση του επαγγέλματος.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομεία, σχολεία, κολέγια, σε λέσχες πανεπιστημίων, σε πλοία, σε εργοστάσια, ιδρύματα, κέντρα ψυχαγωγίας, επιχειρήσεις έτοιμων φαγητών.

Μπορεί ακόμη να ανοίξει δικό του εστιατόριο, επιχείρηση έτοιμων φαγητών ή να ασχοληθεί με την οργάνωση δεξιώσεων.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο τεχνικός μαγειρικής τέχνης εργάζεται στον εσωτερικό χώρο των μαγειρείων, συνήθως μαζί με άλλους εργαζόμενους και πρέπει να φοράει ειδική στολή. Η εργασία του είναι κουραστική, γιατί δουλεύει πολλές ώρες όρθιος, μέσα στα μαγειρεία-κουζίνες, όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχουν έντονες μυρωδιές.

Αρκετές φορές, είναι υποχρεωμένος να δουλεύει με ένταση και σε γρήγορους ρυθμούς, όταν πρέπει να μαγειρέψει και να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό πελατών ταυτόχρονα, ή όταν αναλαμβάνει την προετοιμασία ενός επίσημου γεύματος με υψηλούς προσκεκλημένους και άλλες ανάλογες ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Ο τεχνικός μαγειρικής τέχνης και ανήκει στο Σωματείο Μαγείρων.

Γενικά σχόλια: Η μαγειρική, όπως και η ζαχαροπλαστική, είναι τέχνη που ασκείται από άτομα που διαθέτουν ταλέντο, μεράκι, φαντασία, οργανωτικότητα, ταχύτητα και επιδέξια χέρια.

Οι μάγειροι δουλεύουν προσεκτικά και με υπομονή, διαθέτουν πολύ καλή γνώση των συστατικών των υλικών, του σωστού τρόπου μαγειρέματος κάθε τροφής και γνωρίζουν τους κατάλληλους συνδυασμούς των τροφών, με αποτέλεσμα να δημιουργούν γευστικά και ευπαρουσίαστα πιάτα φαγητών.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ