Τεχνικός Ζαχαροπλαστικής Τέχνης

Ορισμός: Ο τεχνικός ζαχαροπλαστικής τέχνης παρασκευάζει κάθε είδους γλυκίσματα, όπως τούρτες, πάστες, παγωτά κ.ά., που διαθέτει στην αγορά για πώληση.

Περιγραφή: Στην καθημερινή του εργασία ο τεχνικός ζαχαροπλαστικής τέχνης, είναι υπεύθυνος για τον υπολογισμό και την παραγγελία των υλικών που απαιτούνται για την παρασκευή των γλυκισμάτων. Υπολογίζει τις ποσότητες των συστατικών, όπως το νερό, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αναμιγνύει στο ζυμωτήριο για να φτιάξει συγκεκριμένες ζύμες (για παντεσπάνι, κουλουράκια, κλπ.).

Στη συνέχεια, χωρίζει τη ζύμη σε κομμάτια ανάλογα με το γλυκό που θέλει να φτιάξει και τα βάζει στο φούρνο παρακολουθώντας το ψήσιμό τους. Διακοσμεί τα γλυκά με σοκολάτα, κρέμα, φρούτα, σαντιγύ ή ξηρούς καρπούς, ή ακόμα τα χρησιμοποιεί για την παρασκευή πιο σύνθετων προϊόντων. Όταν τα προϊόντα του είναι έτοιμα, τα εκθέτει στα ψυγεία ή σε ειδικές προθήκες και τα διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό, ή σε καταστήματα χονδρικής ή λιανικής πώλησης.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα, δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαραίτητο επαγγελματικό προσόν του τεχνικού ζαχαροπλαστικής τέχνης είναι η δημιουργικότητα και η ικανότητα να δίνει μια καλαίσθητη εικόνα στα προϊόντα του.

Είναι σημαντικό να διαθέτει επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών, ικανότητα εργασίας σε ομάδα, οργανωτικότητα και τάξη και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Σπουδές: Η εκπαίδευση του ζαχαροπλάστη παρέχεται στα τμήματα Ζαχαροπλαστικής Τέχνης των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων

Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ, στην ειδικότητα Τεχνικός Ζαχαροπλαστικής.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα όπως: Στοιχεία συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας, πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, χημεία τροφίμων – μικροβιολογία, μηχανολογικός εξοπλισμός ζαχαροπλαστείων,  ζαχαροπλαστική τέχνη, διατροφή, ποιοτικός έλεγχος υλών και προϊόντων ζαχαροπλαστικής, αρχές νομοθεσίας τροφίμων επαγγέλματος, κοστολόγηση στο ζαχαροπλαστείο, τεχνική επικοινωνίας, επιχειρηματικότητα, κ.ά.

Μετά το πέρας των θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων και στη διάρκεια  τελευταίου εξαμήνου προβλέπεται πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών σε βιοτεχνία ζαχαροπλαστικής.

Σπουδαιότητα: Ο ζαχαροπλάστης πρέπει να διαθέτει γνώσεις των υλικών και συστατικών που χρησιμοποιεί για την παρασκευή γλυκών, δεξιοτεχνία στα χέρια, ικανότητα υπολογισμού των υλικών και συστατικών των προϊόντων του, καθώς και δημιουργική φαντασία, για να μπορεί να κάνει κατάλληλους συνδυασμούς υλικών και να δίνει όμορφη παρουσίαση στα γλυκά που παρασκευάζει. Χρειάζεται να είναι συνεπής, να έχει καλό συγχρονισμό και ικανότητα συνεργασίας, να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή προστασία του χώρου, των υλικών και των εργαλείων που χειρίζεται.

Χρειάζεται επίσης, να διαθέτει αρκετή σωματική αντοχή και δύναμη, καθώς δουλεύει όρθιος αρκετές ώρες και συχνά, χρειάζεται να σηκώνει βαριά υλικά που αφορούν πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής.

Πρέπει να είναι εξυπηρετικός, ευγενικός και φιλικός με τους πελάτες του, να διαθέτει υπομονή και ευσυνειδησία και να αγαπά την καθαριότητα και την τάξη, καθώς τα προϊόντα είναι ευρείας κατανάλωσης και οι συνθήκες παραγωγής και διάθεσής τους σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο ζαχαροπλάστης εργάζεται ως υπάλληλος-τεχνίτης σε ζαχαροπλαστεία, σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια, σε εταιρείες έτοιμων γευμάτων, σε κρουαζιερόπλοια, ή ακόμη ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δική του επιχείρηση.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του τεχνικού ζαχαροπλαστικής τέχνης απαιτεί ιδιαίτερες χειρωνακτικές δεξιότητες και πολλές ώρες ορθοστασίας. Ο τεχνικός δουλεύει σε συνεργασία με άλλους υπαλλήλους και έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο. Το ωράριό του είναι ιδιαίτερα κουραστικό. Στην περίοδο των εορτών εργάζεται καθημερινά, Κυριακές και αργίες.

Εργάζεται στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου σε χώρους άνετους, καθαρούς και με κατάλληλο εξοπλισμό, όπου όμως έχει να αντιμετωπίσει τη σωματική κούραση και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο χώρο από το ψήσιμο των γλυκών.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εγγράφονται στο Σωματείο Καταστηματαρχών-Ζαχαροπλαστών.

Γενικά σχόλια: Η ζαχαροπλαστική είναι μια τέχνη που συνδυάζει την ποιότητα με τη γεύση και την αισθητική παρουσίαση. Βασίζεται πάνω σε σωστούς υπολογισμούς και συνδυασμούς υλικών, καθώς και στη δημιουργική φαντασία του ζαχαροπλάστη.

Ο ζαχαροπλάστης, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός, χρειάζεται να ανανεώνει τις γνώσεις του και να εμπλουτίζει την τέχνη του διαρκώς, να πειραματίζεται πάνω σε νέα υλικά και συνδυασμούς αυτών, γι’ αυτό πρέπει να ενημερώνεται για τα νέα υλικά ζαχαροπλαστικής που παράγονται και κυκλοφορούν, καθώς και για ό,τι αφορά τον εξοπλισμό ενός σύγχρονου εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ