Σερβιτόρος Ποτών – Μπάρμαν

Ορισμός: Εργάζεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους διασκέδασης, όπου προετοιμάζει και σερβίρει κατά παραγγελία στους πελάτες του αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά.

Περιγραφή: Ειδικότερα, ο σερβιτόρος παίρνει την παραγγελία του πελάτη, προετοιμάζει το ποτό σκέτο, με πάγο, ή με ανάμιξη αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών, χυμών, σόδας και άλλων υλικών και φροντίζει ώστε αυτό να φαίνεται ελκυστικό. Επίσης, ετοιμάζει καφέδες διαφόρων τύπων και άλλα ροφήματα.

Φροντίζει για το σερβίρισμα των ποτών και εισπράττει το λογαριασμό από τους πελάτες. Προετοιμάζει επίσης ξηρούς καρπούς ή ορεκτικά, όπως κρύα πιάτα τυριών, αλλαντικών ή φρούτων, για να συνοδεύσει το σερβίρισμα των ποτών. Τακτοποιεί τα μπουκάλια και τα ποτήρια, παραγγέλνει και αποθηκεύει τα υλικά που χρησιμοποιεί, επικοινωνεί με τους πελάτες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα και συχνά φροντίζει για τη μουσική στο χώρο διασκέδασης.

Στην εργασία του χρησιμοποιεί μηχανές παρασκευής καφέ, μηχανή για σερβίρισμα μπύρας και διάφορα άλλα εργαλεία για άνοιγμα φιαλών ή για ανάμιξη ποτών.

Προϋποθέσεις άσκησης: Δεν απαιτείται άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του σερβιτόρου πρέπει να είναι ευγενικός, πρόθυμος, κοινωνικός, εξυπηρετικός, υπομονετικός, αξιοπρεπής, διακριτικός, να αγαπά την τάξη και την καθαριότητα και να παρέχει υψηλές υπηρεσίες για να ευχαριστεί και να ικανοποιεί τους πελάτες του, συμβάλλοντας παράλληλα και στη καλή φήμη του χώρου όπου εργάζεται.

Απαραίτητο είναι να φροντίζει την ατομική του καθαριότητα, να δείχνει ευαισθησία σε θέματα υγιεινής του χώρου, να έχει καλή και ευχάριστη εμφάνιση και να αντέχει την ορθοστασία. Παράλληλα δε, χρειάζεται να διαθέτει ικανότητα αντίληψης χώρου, ευχέρεια επικοινωνίας, καθώς και επιδεξιότητα και ταχύτητα στις κινήσεις του, ενώ οφείλει να είναι συνεπής και να έχει αίσθημα ευθύνης, ώστε να προσφέρει στον πελάτη υπηρεσίες επιπέδου.

Απαραίτητη για απασχόληση σε τουριστικές περιοχές, θεωρείται η γνώση μιας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών.

Σπουδές:
Η εκπαίδευση μπορεί να γίνει με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε έμπειρο επαγγελματία. Οι σύγχρονες απαιτήσεις όμως της τουριστικής βιομηχανίας και ο ανταγωνισμός, επιβάλλουν στοιχειώδη εκπαίδευση στην παροχή αυτών των υπηρεσιών. Ο ενδιαφερόμενος για αυτό το επάγγελμα, μπορεί επίσης να φοιτήσει στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης  ή σε τμήματα Μετεκπαίδευσης (επιμόρφωσης), για τους ήδη εργαζομένους σε τουριστικά επαγγέλματα ή εποχιακά ανέργους, οι οποίοι διαθέτουν μόνον εμπειρική γνώση του αντικειμένου εργασίας τους.

Σπουδαιότητα: Ο σερβιτόρος χρειάζεται να είναι εξυπηρετικός, ευγενικός, διακριτικός, επινοητικός, δυναμικός και να έχει κοινωνική επιδεξιότητα. Επίσης, προσόντα για το επάγγελμα θεωρούνται από τον επαγγελματία το να διαθέτει ενθουσιασμό, κέφι και εγκαρδιότητα, αλλά και ευελιξία ή ψυχραιμία, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Ακόμη, απαιτείται να έχει δεξιοτεχνία και ταχύτητα στις κινήσεις των χεριών, ευκινησία και αντοχή αλλά και καλή γνώση των ποτών και των συστατικών τους προκειμένου να τα ταιριάζει κατάλληλα κατά την παρασκευή των διαφόρων κοκτέιλς.

Επιπρόσθετα, επειδή ο σερβιτόρος είναι ο μόνος που έρχεται σε άμεση επικοινωνία με τους πελάτες της επιχείρησης που εργάζεται, οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και συνεπής, γιατί από την συμπεριφορά του και την ποιότητα των υπηρεσιών του, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η πορεία, ή η φήμη της επιχείρησης αυτής.

Επίσης, ο σερβιτόρος είναι απαραίτητο να γνωρίζει μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα, εφόσον εργάζεται σε ξενοδοχεία και τουριστικά κέντρα.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί ως μισθωτός σε κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και ως επιχειρηματίας διατηρώντας δικό του κατάστημα. Το επάγγελμα κατά κύριο λόγο θεωρείται εποχιακό και η ζήτηση ποικίλλει ανάλογα με την εποχή του έτους.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο σερβιτόρος ποτών μπορεί να εργάζεται σε χώρους διασκέδασης, σε ξενοδοχεία ή σε εστιατόρια και λέσχες. Η δουλειά του είναι χειρωνακτική και κοπιαστική καθώς περιλαμβάνει πολύωρη και συνεχή ορθοστασία. Απασχολείται συνήθως όλες τις ώρες της ημέρας και ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες και πιο εντατικά τις γιορτές και αργίες. Εργάζεται κυρίως ατομικά, αλλά και ομαδικά, σε συνεργασία με άλλους σερβιτόρους ποτών ή φαγητών και έρχεται συνεχώς σε άμεση επικοινωνία με πελάτες διαφόρων χαρακτήρων.

Εργάζεται με κανονικό ωράριο, αλλά μερικές φορές αναγκάζεται να κάνει και υπερωρίες. Ο χώρος εργασίας του είναι αρκετά περιορισμένος, μια και δουλεύει τις περισσότερες ώρες πίσω από τον πάγκο του μπαρ, ετοιμάζοντας τα ποτά και τα συνοδευτικά τους. Οι γενικότερες συνθήκες περιβάλλοντος εξαρτώνται από τη μορφή και τον εξοπλισμό του χώρου όπου εργάζεται.

Μπορεί να εργάζεται στο μπαρ ενός μεγάλου ξενοδοχείου ή μεγάλης καφετέριας και να έχει ένα άνετο και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, ή στο μπαρ ενός κλαμπ, μιας μπυραρίας και να δουλεύει σε πολύ περιορισμένο χώρο ή σε λιτό περιβάλλον, όπου η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αποπνικτική από τα τσιγάρα, ή να υπάρχει πολύ έντονος θόρυβος από μουσική και ομιλίες, καθώς και χαμηλός, ανεπαρκής φωτισμός. Τα καλοκαίρια μπορεί να εργάζεται σε ανοιχτούς, υπαίθριους χώρους. Αρκετοί εργοδότες απαιτούν να φοράει στολή ή ρούχα εντυπωσιακά και ελκυστικά, ανάλογα με τη μόδα ή το χώρο.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Ο σερβιτόρος εγγράφεται στην Ομοσπονδία Επισιτιστικών Επαγγελμάτων.

Γενικά σχόλια: Ο σερβιτόρος χρειάζεται να προσέχει την εμφάνισή του, τους τρόπους του και τη συμπεριφορά του, μια και βρίσκεται συνεχώς στο κέντρο προσοχής των πελατών του.

Λόγω της αμεσότητάς του με τον κόσμο και της ιδιαιτερότητας της θέσης του, χρειάζεται να έχει επικοινωνιακή ευχέρεια, να είναι φιλικός, ευχάριστος, πρόθυμος να εξυπηρετεί και να ακούει τους πελάτες, αλλά και διακριτικός και ήρεμος, όταν χρειάζεται.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ