
το άρθρο ενημερώθηκε στις 29.09.2024
Πολυτεχνείο Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (Χανιά)
ΠΜΣ: «Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΠΜΣ: «Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον» Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείο Κρήτης Πολυτεχνειούπολη, 731 00 Χανιά Κρήτης
Τηλέφωνα: 28210 37657, 2821037645 Fax: 28210 06901 Email: grammateia@mred.tuc.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον», μέσα από μια ευρεία διεπιστημονική προσέγγιση που υιοθετεί, σκοπεύει στην παραγωγή και μετάδοση υψηλού επιπέδου γνώσεων σε διπλωματούχους μηχανικούς και επιστήμονες σε θέματα που σχετίζονται με την έρευνα, εκμετάλλευση, επεξεργασία ορυκτών πόρων και ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων με μεθόδους περιβαλλοντικά αποδεκτές, καθώς και σε μεθοδολογίες που αφορούν στην εκτίμηση περιβαλλοντικών και φυσικών κινδύνων και της κλιματικής αλλαγής στα πλαίσια του συντελούμενου μετασχηματισμού του παραδοσιακού οικονομικού μοντέλου στο σύγχρονο της κυκλικής οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις σύγχρονες υπολογιστικές μεθόδους με βάση τη στατιστική ανάλυση, τα στοχαστικά συστήματα, και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, και στις τεχνολογίες για περιβαλλοντικές εφαρμογές που σχετίζονται με την προστασία των υπόγειων υδάτων, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, τη διαχείριση και αξιοποίηση παραπροϊόντων/αποβλήτων και την ορθολογική εκμετάλλευση πρώτων υλών και κυρίως εκείνων που διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην εθνική οικονομία.
Τέτοιες είναι οι συμβατικοί και ανανεώσιμοι ενεργειακοί πόροι (υδρογονάνθρακες, στερεά καύσιμα, γεωθερμία), τα βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα και ορυκτές πρώτες ύλες που έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμες και στρατηγικές για τη βιομηχανική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε τεχνολογίες αιχμής.
Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στη «Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον».
Διάρκεια σπουδών : Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή του Μ.Δ.Ε. είναι τρία (3) εξάμηνα. Η διάρκεια των σπουδών λογίζεται από την ημέρα εγγραφής του φοιτητή στο Π.Μ.Σ., ενώ η συνολική διάρκεια σπουδών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) εξάμηνα επιπλέον της καθοριζόμενης διάρκειας του αντίστοιχου ενδεικτικού προγράμματος σπουδών. Για φοιτητές μερικής φοίτησης η διάρκεια σπουδών μπορεί να παρατείνεται με απόφαση της Σ.Τ. Στη μέγιστη διάρκεια δεν λογίζεται τυχόν χρόνος
αναστολής φοίτησης.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως γλώσσα διδασκαλίας ορίζεται κατά κανόνα η ελληνική, είναι όμως δυνατή και η διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα μετά από σχετική έγκριση της Σ.Τ.
Δίδακτρα: Δεν προβλέπονται τέλη εγγραφής ή φοίτησης στο Π.Μ.Σ. «Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον».
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί διπλωματούχοι μηχανικοί Πολυτεχνικών Σχολών και πτυχιούχοι Πανεπιστημιακών Σχολών Θετικών Επιστημών της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου προς την επιστημονική περιοχή του Προγράμματος, μετά από κρίση των προσόντων τους. Ο αριθμός εισακτέων στο Πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους τριάντα (30) κατά έτος, ενώ η προκήρυξη για επιλογή γίνεται έως δύο φορές κάθε χρόνο.
Διαδικασία επιλογής:
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των ακόλουθων κριτηρίων: γενικός βαθμός πτυχίου, βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι σχετικά με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ., επίδοση σε διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο, πιθανή ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου. Η Σ.Ε. του Προγράμματος μπορεί να ζητήσει από τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές προσωπική συνέντευξη ή και εξετάσεις, οι οποίες συνεκτιμώνται μαζί με τα προηγούμενα.
Απαιτείται η προσκόμιση μίας τουλάχιστον συστατικής επιστολής και η κατοχή πιστοποιητικού τουλάχιστον καλής γνώσης μιας εκ των ξένων γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής ή Γερμανικής. Για ορισμένους υποψηφίους μπορεί να οριστεί από τη Σ.Τ. ένας επιπρόσθετος αριθμός προπτυχιακών μαθημάτων (από 1 μέχρι 4), ώστε ο μεταπτυχιακός φοιτητής να αποκτήσει τις απαραίτητες προαπαιτούμενες γνώσεις για το συγκεκριμένο Π.Μ.Σ.
Οι μεταπτυχιακοί αυτοί φοιτητές θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στα προπτυχιακά μαθήματα εντός των δύο πρώτων εξαμήνων φοίτησής τους. Σε περίπτωση αποτυχίας διαγράφονται από το Π.Μ.Σ. Επίσημες επιστολές αποδοχής αποστέλλονται από τη Γραμματεία του Τμήματος και ισχύουν μόνο για τις ημερομηνίες εγγραφής που αναφέρονται στην επιστολή αυτή. Σε περίπτωση μη εγγραφής μεταπτυχιακών φοιτητών είναι δυνατή μετά από απόφαση της Σ.Τ. η αποδοχή αντίστοιχου αριθμού επιλαχόντων φοιτητών.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση των μεταπτυχιακών μαθημάτων που εγκρίνονται από τη Σ.Τ., καθώς και σε εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. ανέρχεται σε ενενήντα (90). Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει μαθήματα που αντιστοιχούν συνολικά σε 60 πιστωτικές μονάδες (ECTS) και να εκπονήσει μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία που αντιστοιχεί σε 30 πιστωτικές μονάδες.
Τα μαθήματα του Π.Μ.Σ. είναι εξαμηνιαία. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει 39 ώρες διαλέξεων (13 εβδομάδες x 3 ώρες εβδομαδιαίως) και εκπόνηση και παρουσίαση εργασίας έκτασης 5.000-6.000 λέξεων σε αντικείμενο σχετικό με το διδασκόμενο μάθημα. Οι διδάσκοντες μπορούν κατά την κρίση τους να συμπεριλάβουν στη διδασκαλία του μαθήματος και εργαστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις θεμάτων. Η εγγραφή στα μεταπτυχιακά μαθήματα γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου στη Γραμματεία του Τμήματος εντός της προθεσμίας που ορίζει η Συνέλευση Τμήματος. Ο ανώτατος αριθμός μαθημάτων στα οποία μπορεί να εγγραφεί κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο είναι τρία (3).
Όλοι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι έχουν εγγραφεί σε ένα μεταπτυχιακό μάθημα, δεσμεύονται να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του μαθήματος εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωσή του. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής υποχρεούται να έχει επιτυχή επίδοση στο σύνολο των μαθημάτων που θα παρακολουθήσει. Για να θεωρηθεί επιτυχής η επίδοση ενός μεταπτυχιακού φοιτητή στο υπό εξέταση μάθημα, θα πρέπει αυτός να επιτύχει βαθμό τουλάχιστον έξι (6) στην κλίμακα μηδέν έως δέκα. Η βαθμολογία των μαθημάτων στρογγυλεύεται σε ακέραιη ή στο ήμισυ της ακέραιης (0,5) μονάδας. Σε περίπτωση που φοιτητής εγγραφεί σε μεταπτυχιακό μάθημα του Προγράμματος και λάβει βαθμό μικρότερο του έξι (6), θεωρείται ότι απέτυχε και οφείλει να επαναλάβει το ίδιο μάθημα ή άλλο μάθημα σε επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Σε περίπτωση δεύτερης αποτυχίας, τότε ο μεταπτυχιακός φοιτητής διαγράφεται από το Π.Μ.Σ. μετά από απόφαση της Σ.Τ. Ο τρόπος εξέτασης ενός μαθήματος περιλαμβάνει εξέταση στην ύλη του μαθήματος και παράδοση-παρουσίαση της σχετικής εργασίας. Ο τελικός βαθμός του μαθήματος διαμορφώνεται από τον βαθμό της εξέτασης στο μάθημα και τον βαθμό της εργασίας. Τα ποσοστό συμμετοχής του βαθμού της εξέτασης και του βαθμού της εργασίας καθορίζονται από τον διδάσκοντα. Η παρακολούθηση των μαθημάτων θεωρείται επιτυχής εφόσον ο μέσος όρος βαθμολογίας των έξι μαθημάτων είναι τουλάχιστον 7,5. Σε περίπτωση που είναι μικρότερος του 7,5 τότε ο μεταπτυχιακός φοιτητής διαγράφεται από το Π.Μ.Σ. μετά από απόφαση της Σ.Τ.
Η Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. σε συνεργασία με τους επιβλέποντες καθηγητές ελέγχει κατ’ έτος εάν οι φοιτητές παρακολούθησαν τα προτεινόμενα μαθήματα και εάν πληρούν τις προϋποθέσεις συνέχισης των μεταπτυχιακών σπουδών τους. Τα μεταπτυχιακά μαθήματα από τα οποία μπορεί να γίνει η επιλογή είναι εξαμηνιαία, αντιστοιχούν όλα σε 10 πιστωτικές μονάδες (ECTS) και είναι τα ακόλουθα:
Α’ εξάμηνο:
Προσφερόμενα μαθήματα – Επιλογή τριών (3) μαθημάτων από τα ακόλουθα:
Γεωυλικά και Περιβάλλον
Περιβαλλοντικός Έλεγχος στην Παραγωγή Ενέργειας
Ειδικά Κεφάλαια Βιομηχανικής Οικολογίας
Ειδικά Κεφάλαια Περιβαλλοντικής Γεωλογίας
Πολιτική Οικονομία του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων
Ασφάλεια Βιομηχανικών Συστημάτων και Διαχείριση του Κινδύνου
Ανίχνευση και Εντοπισμός Ορυκτών Πόρων
Μικροσκοπία Μεταλλικών Ορυκτών
Τεχνικές Ιχνοστοιχειακής Ανάλυσης
Μηχανική Ταμιευτήρων
Σχεδιασμός Μεταλλευτικών Έργων και Σηράγγων
Ειδικά Κεφάλαια Γεωστατιστικής
Ανάλυση Χρονοσειρών
Δορυφορικά Συστήματα Εντοπισμού
Επεξεργασία Σεισμικού Σήματος
Τηλεπισκόπηση Περιβάλλοντος και Ανάλυση Ψηφιακής Εικόνας.
Β’ εξάμηνο:
Προσφερόμενα μαθήματα – Επιλογή τριών (3) μαθημάτων από τα ακόλουθα:
Βιομάζα, Βιοενέργεια και Περιβάλλον
Νέες Τεχνολογίες Αργίλων στην Προστασία του Περιβάλλοντος
Τεχνολογίες Απορρύπανσης Εδαφών, Στερεών και Υγρών Αποβλήτων
Ειδικά Θέματα Χημικής Ανάλυσης
Ενόργανες Μέθοδοι Ορυκτολογικής και Χημικής Ανάλυσης
Εφαρμοσμένη Γεωχημεία
Γεωχημεία Πετρελαίου
Ειδικά Κεφάλαια Γεωμηχανικής
Ειδικά Κεφάλαια Εκμετάλλευσης Κοιτασμάτων
Ειδικά Κεφάλαια Εφαρμοσμένης Γεωλογίας
Οικονομική Γεωλογία Βιομηχανικών Ορυκτών και Πετρωμάτων
Εισαγωγή στα Σπαρτιάτικα Τυχαία Πεδία και Εφαρμογές
Γεωστατιστικές Μέθοδοι Προσομοίωσης
Ειδικά Κεφάλαια Υπολογιστικής Ανάλυσης στις Γεωεπιστήμες
Προχωρημένα θέματα Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής
Διαστημικές Τεχνολογίες και μη Επανδρωμένα Συστήματα
Χωρικά Πληροφοριακά Συστήματα
Ειδικά Κεφάλαια Μηχανικής Πετρελαίου
Ερευνητική Μεθοδολογία.
Γ’ εξάμηνο:
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.
Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί να παρακολουθήσει έως δύο μαθήματα από άλλα Π.Μ.Σ., του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ, μετά από αίτησή του και σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντα καθηγητή. Η εγγραφή στα μαθήματα αυτά, πρέπει να εγκριθεί εκ των προτέρων από τη Σ.Τ. Αν δοθεί η έγκριση, προσμετρείται το μάθημα του μεταπτυχιακού φοιτητή ως μέρος των απαιτήσεων για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου. Το άθροισμα των μαθημάτων από άλλα Τμήματα και των αναγνωρισμένων μαθημάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) μαθήματα. Με ειδική απόφαση της Σ.Τ. ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σε τρία (3).
Προσκλήσεις διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών: Όταν υπάρχει η δυνατότητα, προσκαλούνται διακεκριμένοι καθηγητές ή ερευνητές, εξειδικευμένοι στα αντικείμενα του Π.Μ.Σ. από την αλλοδαπή ή την ημεδαπή, για διαλέξεις, σεμινάρια και ταχύρρυθμα μαθήματα.
Κατά κανόνα, η τακτική παρουσία των μεταπτυχιακών φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεχή βάση θεωρείται επιβεβλημένη συμμετέχοντας παράλληλα με τις σπουδές τους στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος. Ο επιβλέπων καθηγητής συντονίζει και μεριμνά για τη διάρκεια παραμονής και τον χώρο εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή, καθώς επίσης και τις αρμοδιότητές του, που αφορούν στο ερευνητικό του έργο.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2022-2023)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 1602 τ.Β’/09.05.2018
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 1602 τ.Β’/09.05.2018 & εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: https://www.mred.tuc.gr/index.php?id=5614
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://www.mred.tuc.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, οπότε και θα αξιολογηθεί η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114/τ.Α’).