το άρθρο ενημερώθηκε στις 31.12.2022
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης
.
ΔΠΜΣ: «Απομόνωση και Σύνθεση Φυσικών Προϊόντων
με Βιολογική Δραστικότητα»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Χημείας Πανεπιστήμιο Κρήτης Πανεπιστημιούπολη Βουτών 700 13 Ηράκλειο Κρήτης.
Τηλέφωνα: 2810 545133 Fax: 2810 545164, E-mail : tsolis@uoc.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση νέων επιστημόνων στην ειδικότητα της Απομόνωσης και Σύνθεσης Φυσικών Προϊόντων με Βιολογική Δραστικότητα. Το Πρόγραμμα οδηγεί στη χορήγηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.). Σκοπός του Προγράμματος είναι η κατάρτιση υψηλού επιπέδου (θεωρητικού και τεχνολογικού) ειδικών στη Χημεία Φυσικών Προϊόντων οι οποίοι θα συμβάλουν στην προαγωγή του νέου, σύγχρονου και ταχύτατα αναπτυσσόμενου αυτού διεπιστημονικού κλάδου και της αντίστοιχης τεχνολογίας στη χώρα μας. Οι απόφοιτοι του προγράμματος αποκτούν την απαραίτητη εξειδίκευση και δεξιότητες ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τόσο του Δημόσιου τομέα όσο και του Ιδιωτικού. Ιδιαίτερα, η εξειδίκευσή τους στην σύνθεση και χαρακτηρισμό οργανικών ουσιών, τους καθιστά απαραίτητους σε φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών και κατεργασίας αρωματικών φυτών αλλά και σε διάφορα ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με Χημεία-Βιοχημεία και Χημεία Τροφίμων και να επιτελεί έρευνα υψηλού επιπέδου. Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ αποτελούν ικανά στελέχη για την αντίστοιχη βιομηχανία καθώς και τους στρατηγικούς τομείς των Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Ινστιτούτων και της Δημόσιας Διοίκησης και να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη τους. Επιπλέον στόχος είναι η παρακολούθηση της διεθνούς εξέλιξης και η ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας στα θέματα χρήσης χημικών ουσιών από φυσικά προϊόντα (αντικατάσταση συνθετικών ουσιών με φιλικά προς το περιβάλλον φυσικά προϊόντα).
Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Απομόνωση και Σύνθεση Φυσικών Προϊόντων με Βιολογική Δραστικότητα».
Διάρκεια σπουδών : Το ΠΜΣ ΑΣΦΔ λειτουργεί με πλήρη φοίτηση. Το σύνολο πιστωτικών μονάδων (ECTS) για την απόκτηση του ΜΔΕ είναι 120. Η χρονική διάρκεια του ΠΜΣ ΑΣΦΔ για τη λήψη ΜΔΕ είναι τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα και μπορεί να επεκταθεί στα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα με απόφαση της ΕΔΕπ.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα.
Δίδακτρα: –
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων της ημεδαπής συναφών γνωστικών αντικειμένων των Σχολών Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής με συγγενές γνωστικό αντικείμενο, καθώς και οι απόφοιτοι ΑΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Ο αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους δέκα (10) φοιτητές ετησίως.
Διαδικασία επιλογής:
H πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Προκήρυξη) για συμμετοχή στο ΠΜΣ ΑΣΦΔ γίνεται δύο (2) φορές ετησίως σε εφημερίδες τοπικές και πανελλαδικής εμβέλειας καθώς και σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (ιστοσελίδα Τμημάτων/Ιδρύματος).
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων: α) τα προσόντα, όπως αυτά προκύπτουν από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά [γενικός βαθμός πτυχίου τουλάχιστον λίαν καλώς (λαμβάνοντας υπόψη και τα συνολικά έτη φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου), βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα, επίδοση σε τυχόν διπλωματική εργασία και ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου], β) την προφορική ή/και γραπτή εξέταση, γ) την άρτια γνώση της Αγγλικής γλώσσας (απαιτείται γνώση επιπέδου πιστοποιητικού Lower – Β2 με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες).
Η προφορική συνέντευξη γίνεται σε θέματα ευρύτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος και αποβλέπει: α) στην διαπίστωση της γενικής επιστημονικής κατάρτισης του υποψηφίου, β) στην αξιολόγηση άλλων χαρακτηριστικών του υποψηφίου και γ) στον προσδιορισμό πιθανών ελλείψεων που θα επέβαλαν παρακολούθηση συμπληρωματικών προπτυχιακών μαθημάτων κ.λπ.
Υποψήφιοι από χώρες με σύστημα GRE, που αδυνατούν να παραστούν στις συνεντεύξεις, υποχρεούνται να υποβάλλουν πλέον των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αποτελέσματα εξετάσεων GREs στη Χημεία. Η προφορική συνέντευξη ή/και γραπτή εξέταση πραγματοποιείται από επιτροπή μελών ΔΕΠ που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Η εν λόγω επιτροπή υποβάλλει εισήγηση για έγκριση στην ΕΔΕπ και η απόφαση ανακοινώνεται στη ΓΣ του Τμήματος για την τελική επιλογή νέων Μ.Φ.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το σύνολο των Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτείται για τη λήψη του ΜΔΕ με τίτλο ΑΣΦΔ ανέρχεται σε εκατόν είκοσι (120). Συγκεκριμένα, ο φοιτητής πρέπει να συγκεντρώσει (α) εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες από την επιτυχή παρακολούθηση και αξιολόγηση μαθημάτων του Α΄και Β΄Εξαμήνου, (β) τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες από εκμάθηση προχωρημένων εργαστηριακών τεχνικών έρευνας και πραγματοποίηση ερευνητικής εργαστηριακής εργασίας και γ) τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες από τη συγγραφή Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών ανά εξάμηνο έχει ως εξής:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Χημεία Φυσικών Προϊόντων
- Συνθετική Οργανική Χημεία
- Στερεοχημεία – Μηχανισμοί Οργανικών Αντιδράσεων
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Φασματοσκοπία Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR). Θεωρία και Εφαρμογές
- Οργανική Φωτοχημεία
- Φαρμακευτική Χημεία
Γ’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Εκμάθηση Προχωρημένων Εργαστηριακών Τεχνικών Έρευνας
- Πραγματοποίηση Ερευνητικής Εργαστηριακής Εργασίας
Δ’ εξάμηνο:
-
- Συγγραφή Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας Ειδίκευσης.
Τροποποίηση του προγράμματος μαθημάτων και ανακατανομή μεταξύ των εξαμήνων μπορεί να επέλθει με αποφάσεις οργάνων σύμφωνα με όσα ορίζονται στον κανονισμό.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2022-2023)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 1657 τ.Β’/11.05.2018
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 2117 τ.Β’/08.06.2018
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: http://www.chemistry.uoc.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, με την επιφύλαξη των κείμενων διατάξεων του νόμου.