το άρθρο ενημερώθηκε στις 28/11/2024
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Εργοθεραπείας (Πτολεµαΐδα)
Έδρα :
Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Σχολή Επιστημών Υγείας – Τμήμα Εργοθεραπείας – Πτολεµαΐδα
Τηλ. 24610 68000, 24610 68239, 24630 68510 E-mail ot@uowm.gr
Σκοπός του τμήματος :
Το Τμήμα Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είναι το δεύτερο Τμήμα στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα, και δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές, να εκπαιδευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην επιστήμη και την πρακτική της Εργοθεραπείας και να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να δραστηριοποιηθούν επάξια στις κλινικές και ερευνητικές προκλήσεις, σε αυτόν τον τομέα.
Το Τμήμα Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και την διάχυση των γνώσεων της επιστήμης της Εργοθεραπείας μέσα από την διδασκαλία και την έρευνα, και να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που διασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.
Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Εργοθεραπείας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της χρήσης, της αξιολόγησης και της θεραπείας για την ανάπτυξη, ανάρρωση ή διατήρηση δεξιοτήτων καθημερινής ζωής και εργασίας σε άτομα (παιδιά και ενήλικες) με κινητικές, ψυχικές ή γνωστικές αναπηρίες.
Καλύπτει τους τομείς της αυτοφροντίδας, της παραγωγικότητας και του ελεύθερου χρόνου, του εντοπισμού των δυσλειτουργικών στοιχείων και της εξειδικευμένης εργοθεραπευτικής παρέμβασης με σκοπό την κατάκτηση του ανώτερου δυνατού επιπέδου λειτουργικότητας και προσαρμοστικής συμπεριφοράς του ατόμου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιτυχής ανάληψη των λειτουργικών ρόλων της ζωής του.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Βασικές αρχές Εργοθεραπείας, Βασικά στοιχεία Φυσιολογίας και Νευροφυσιολογίας, Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Ανατομία, Παθολογία, Ανάπτυξη και Εργοθεραπεία, Μοντέλα και πλαίσια αναφοράς στην Εργοθεραπεία, Τέχνη και Εργοθεραπεία, Στατιστική, Ψυχοπαθολογία παιδιών και ενηλίκων, Μεθοδολογία Έρευνας στην Εργοθεραπεία, Νευρολογία, Ψυχοκοινωνική Εργοθεραπεία, Εργοθεραπεία σε ενήλικες με νευρομυϊκές διαταραχές, Νάρθηκες και βοηθητικά μηχανήματα, Κλινική Άσκηση, Εργοθεραπεία σε παιδιά και εφήβους με αναπτυξιακές διαταραχές, Ορθοπεδική, Εργοθεραπεία σε ηλικιωμένους, Ειδικές Θεραπευτικές Τεχνικές στην Εργοθεραπεία, Δεοντολογία στην Εργοθεραπεία, Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Εργοθεραπείας, Αξιολογητικά Μέσα στην ΕΘ, Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εργοθεραπεία, Κοινωνιολογία, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://ot.uowm.gr/
- Οδηγός σπουδών του τμήματος Εργοθεραπείας (ισχύει από το ακαδ. έτος 2022-2023)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι Πτυχιούχοι του Τμήματος Εργοθεραπείας, αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και αναπτύσσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες ως Εργοθεραπευτές ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του τμήματος είτε
- ως ελεύθεροι επαγγελματίες
- είτε ως υπεύθυνοι, στελέχη
- ή μέλη επιστημονικών ομάδων σε νοσοκομεία, οργανισμούς και υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Περίθαλψης.
Ο πτυχιούχος Εργοθεραπευτής κατανοώντας την σημασία των έργων και των δραστηριοτήτων στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, δουλεύει με
- άτομα κάθε ηλικίας που εμφανίζουν δυσλειτουργίες ή/ και αναπηρίες, περιορισμούς στην εκτέλεση των έργων και των δραστηριοτήτων της καθημερινής τους ζωής, ή/ και δυσκολίες στην ισότιμη κοινωνική συμμετοχή (άτομα με ψυχικές, κινητικές, νευρολογικές, αισθητηριακές και γνωστικές διαταραχές,
- καθώς και άτομα με κοινωνικούς περιορισμούς όπως άτομα της τρίτης ηλικίας, φυλακισμένοι, άστεγοι, πρόσφυγες…).
Ειδικότερα θα έχει τις ικανότητες, δεξιότητες και γνώσεις ώστε να μπορεί να:
- Χρησιμοποιεί ποικίλες αξιολογητικές μεθόδους (παρατήρηση, συνέντευξη, σταθμισμένες και μη σταθμισμένες δοκιμασίες κλπ) ώστε να εκτιμήσει τις ικανότητες και τις δυσκολίες του ατόμου στην εκτέλεση των καθημερινών του Έργων και δραστηριοτήτων αυτοφροντίδα, παραγωγικότητα, ψυχαγωγία…) καθώς και τους παράγοντες (δεξιότητες του ατόμου και περιβαλλοντικά στοιχεία) που οδηγούν στις δυσκολίες αυτές.
- Θέτει στόχους και σχεδιάζει την παρέμβαση σε συνεργασία με τον πελάτη/ ασθενή και την οικογένεια του, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.
- Επιλέξει, αναλύσει, διαβαθμίσει και προσαρμόσει θεραπευτικά μέσα, μεθόδους και τεχνικές.
- Σχεδιάζει, κατασκευάζει, εφαρμόζει και παρέχει ειδικά βοηθήματα ώστε να διευκολύνει τη συμμετοχή του πελάτη στα έργα και τις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής.
- Εκτιμά και να τροποποιεί το περιβάλλον (κοινωνικό, φυσικό…) ώστε να διευκολύνει την ενεργητική συμμετοχή του πελάτη στο περιβάλλον της επιλογής του.
- Επιλέγει και εφαρμόζει θεωρίες, προσεγγίσεις και μεθόδους σχετικές με την Εργοθεραπεία εκτιμώντας σχετικά ερευνητικά δεδομένα, στοχεύοντας στην συνεχή βελτίωση της ποιότητας της δουλειάς του.
- Αναπτύσσει αποτελεσματική θεραπευτική επικοινωνία με άτομα και ομάδες.
Αποτελεί ενεργό μέλος της επιστημονικής ομάδας.
Οργανώνει, διαχειρίζεται και διοικεί ένα τμήμα ή μια υπηρεσία εργοθεραπείας. - Υιοθετεί τις βασικές αρχές της δεοντολογίας. Σέβεται τις αξίες και τη διαφορετικότητα ατόμων από άλλες εθνικές ομάδες και πολιτισμούς.
Επαγγελματικά Δικαιώματα :
Σύμφωνα με το νόμο 4999 άρθρο 32 (ΦΕΚ 225 τ.Β’/07.12.2022) οι πτυχιούχοι των πανεπιστημιακών τμημάτων σχετικών με τομείς υγείας έχουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ. Πιο συγκεκριμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Εργοθεραπείας ορίζονται από το Π.Δ. 83/1989 (ΦΕΚ 37 τ.Α’/07.02.1989).
Σχετικά επαγγέλματα:
.
.
Επιπλέον σχετικά Βίντεο : Βίντεο Α, Βίντεο Β, Βίντεο Γ, Βίντεο Δ.
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις:
- Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών. web site: http://www.ergotherapists.gr/
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. web site: http://www.poedhn.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1558
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 100 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 22 %
Φυσική : 22 %
Χημεία : 27 %
Βιολογία : 29 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %
Νέα Ελληνικά : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 16.755
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 13.421
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 19.050
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 18.400
Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων