Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο σχεδιασμός, η χάραξη, η παραγωγή κοσμημάτων, η προσαρμογή πολύτιμων πετρών αλλά και η οργάνωση του κατάλληλου εργαστηρίου, αποτελούν το αντικείμενό του. Πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες εργασίες, αρχίζοντας από το σχεδιασμό του κοσμήματος, τη μεταποίηση της πρώτης ύλης, τη χρησιμοποίηση των εργαλείων, την εφαρμογή διαφόρων τεχνικών, έως τη σύνθεση και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χειροποίητου κοσμήματος.

Έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται φόρμες σε ιδιαίτερα μικρή κλίμακα και να κατασκευάζει με το χέρι, κοσμήματα μοναδικής έμπνευσης. Τέλος, εκθέτει τα τελικά προϊόντα, φροντίζοντας να προβληθούν κατάλληλα και τα διαθέτει στην αγορά, αφού πρώτα τα κοστολογήσει.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται καθιστός κυρίως μπροστά σε έναν πάγκο, δημιουργώντας κοσμήματα. Ο χώρος εργασίας του πρέπει να έχει πολύ καλό φωτισμό. Τα εργαλεία και οι διάφορες μηχανές που χρησιμοποιεί, απαιτούν προσεκτική και σχολαστική χρήση, γιατί ένας λανθασμένος χειρισμός μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να έχει επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών, δημιουργική φαντασία, καλό γούστο, ταλέντο, υπομονή και επιμονή. Επίσης, οφείλει να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες ιδέες και τάσεις που κυκλοφορούν στο χώρο των κοσμημάτων, να είναι προσεκτικός στη χρήση εργαλείων, παρατηρητικός και ακριβής.

Σπουδές:

Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια  στην ειδικότητα Αργυροχρυσοχοΐας.

Σπουδές παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως σχεδιαστής κοσμημάτων ή ως επιδιορθωτής σε διάφορα εργαστήρια παραγωγής κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα. Μπορεί όμως να ανοίξει και δικό του εργαστήριο.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ