Σφραγιδοποιός

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η κατασκευή σφραγίδων, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία. Κατ’ αρχάς συνθέτει το κείμενο και τα σήματα που επιθυμεί ο πελάτης χρησιμοποιώντας μεταλλικά στοιχεία, τα οποία τοποθετεί κατάλληλα πάνω σε ειδικό πλαίσιο. Κατόπιν, δημιουργεί ένα μείγμα υλικών που συνήθως αποτελείται από γαλλική κιμωλία, πηλό, πορσελάνη, γύψο, δεξτρίτη και νερό και το τοποθετεί πάνω σε αυτή τη σύνθεση για να πάρει το αποτύπωμα.

Στο επόμενο στάδιο, στεγνώνει το αποτύπωμα σε ειδικό κλίβανο, το καλύπτει με ακατέργαστο ελαστικό και το αφήνει να σκληρύνει με ειδική διαδικασία. Αμέσως μετά απομακρύνει τη σφραγίδα από το αποτύπωμα, αφαιρεί το περιττό ελαστικό με κοπίδι ή άλλο ειδικό εργαλείο και την κολλάει σε κατάλληλη ξύλινη ή μεταλλική βάση, χρησιμοποιώντας ειδική κόλλα για ελαστικά.

Σήμερα η κατασκευή σφραγίδων έχει απλοποιηθεί και γίνεται εύκολα και γρήγορα με τη χρήση Η/Υ και άλλων σύγχρονων μηχανημάτων.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται συνήθως μόνος του και ο ίδιος καθορίζει το ωράριό του ανάλογα με τον όγκο της πελατείας του. Όταν απασχολείται σε εργαστήριο, δουλεύει με βάρδιες και η εργασία του είναι μονότονη και κοπιαστική.

Χειρίζεται μηχανές, γι’ αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται επιδεξιότητα στις λεπτές κινήσεις και καλή όραση, Σε περίπτωση που έχει δικό του εργαστήριο, πρέπει να είναι εξυπηρετικός, ευγενικός, συνεπής, να διαθέτει υπομονή και επικοινωνιακές δεξιότητες. Απαραίτητη είναι η χρήση Η/Υ και η γνώση απλών σχεδιαστικών προγραμμάτων.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες σπουδές για την ενασχόληση με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Επίσης, συχνά υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης επιμορφωτικών σεμιναρίων σε ανάλογες βιομηχανικές μονάδες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό το χώρο.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί σε εργοστάσια και βιομηχανίες κατασκευής σφραγίδων και παρεμφερών προϊόντων, όπως κονκάρδες, αγκράφες, καρφίτσες, κουμπιά κ.ά. Επίσης, μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του εργαστήριο κατασκευής σφραγίδων.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ