Σκηνοθέτης Τηλεόρασης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο σκηνοθέτης τηλεόρασης είναι υπεύθυνος για την επιτυχημένη απόδοση ενός σεναρίου, μιας ιδέας ή και μιας είδησης με εικόνες και ήχους. Συμμετέχει στο προπαρασκευαστικό στάδιο μιας παραγωγής, όπου δίνει εντολές και κατευθύνσεις για την καλύτερη προετοιμασία του γυρίσματος που ακολουθεί. Τοποθετεί την κάμερα ή τις κάμερες στον τηλεοπτικό χώρο, κατευθύνει τις κινήσεις των ηθοποιών, των δημοσιογράφων και γενικά όσων συμμετέχουν στο θέμα.

Επιβλέπει όλες τις διαδικασίες και λειτουργίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός άρτια τεχνικά γυρίσματος. Μετά το γύρισμα, συμμετέχει στη διαδικασία του μοντάζ, όπου τοποθετεί τα πλάνα σε μια σειρά, ανάλογα με τις επιλογές του. Επίσης, προβαίνει σε όλες τις τεχνικές επεξεργασίας που απαιτούνται, προκειμένου να παραδοθεί η εκπομπή ολοκληρωμένη και έτοιμη για προβολή στο κοινό.

Τέλος, εξειδικεύεται στη μετάδοση ζωντανών τηλεοπτικών εκπομπών (αθλητικές συναντήσεις, talk shows,) και δελτίων ειδήσεων.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μάλλον κουραστικές, γιατί εργάζεται χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και μέρες αργίας, ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής. Εάν έχει εξωτερικό γύρισμα η δουλειά του μπορεί να γίνεται πιο επίπονη, αλλά και στο στούντιο βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση και υπερένταση.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να διαθέτει ταλέντο, αισθητική άποψη, κινηματογραφική παιδεία που πρέπει οπωσδήποτε να την ανανεώνει και να την εμπλουτίζει. Επίσης, να διαθέτει την ικανότητα να διευθύνει πλήθος ατόμων που μετέχουν στην παραγωγή, να ενημερώνεται συνεχώς για τις δημιουργίες άλλων σκηνοθετών καθώς και για τις αισθητικές τους απόψεις και να είναι συνεργάσιμος.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.  στην ειδικότητα Σκηνοθέτης Τηλεόρασης.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ι.Ε.Κ. της παραπάνω ειδικότητας καθορίζονται με την Υπ. Αποφ. Αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙ-ΚΟΜ/84148/1376/1402 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1483, τεύχος Β΄ στις 27-10-2005.

Σύμφωνα με αυτή την Υπ. Απόφαση μπορούν να αποκτήσουν χωρίς εξετάσεις την άδεια Βοηθιού Σκηνοθέτη Τηλεοπτικού Πλατό (floor manager). Μέσα από τη διαδικασία εξετάσεων αποκτούν την άδεια Χειριστή Κονσόλας Μίξης Εικόνας καθώς και την άδεια Σκριπτ. Στη συνέχεια μπορούν να αποκτήσουν την άδεια Βοηθού Σκηνοθέτη εφόσον πραγματοποιήσουν 2 κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους ή 400 ημερομίσθια σε τηλεοπτικές παραγωγές ως Σκριπτ ή Βοηθοί Σκηνοθέτη Τηλεοπτικού Πλατό. Τέλος τους απονέμεται η άδεια του Σκηνοθέτη εφόσον πραγματοποιήσουν 8 κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους ή 1600 ημερομίσθια σε τηλεοπτικές παραγωγές ως Βοηθοί Σκηνοθέτη.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς (ιδιωτικούς ή κρατικούς) σκηνοθετώντας εκπομπές λόγου (talk shows), σίριαλ, δελτία ειδήσεων, αθλητικές συναντήσεις, videoclips, διάφορες ζωντανές μεταδόσεις, τηλεοπτικά shows, διαφημιστικά spots.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ