Σεναριογράφος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο σεναριογράφος μετατρέπει μια πρωτότυπη ιδέα σε σενάριο με υπόθεση για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (Fiction). Μετατρέπει την πρωτότυπη ιδέα σε σενάριο χωρίς υπόθεση (Non Fiction) ή μετατρέπει ένα λογοτεχνικό έργο σε σενάριο με υπόθεση για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (Adaptation).

Επίσης, είναι δυνατό να μετατρέπει ένα δημοσιογραφικό κείμενο ή ένα ρεπορτάζ σε σενάριο χωρίς υπόθεση ή σε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ (Imaginative Documentary). Τέλος, γράφει σενάρια για τη διαφήμιση προϊόντων στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του θεωρούνται καλές. Αρκετές φορές, εργάζεται στο σπίτι του για τη συγγραφή του σεναρίου. Το ωράριό του δεν είναι συγκεκριμένο. Συνηθίζει να εργάζεται εντατικά, όταν έχει διάθεση ή όταν πρέπει να γράψει και να παραδώσει το σενάριο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Στην εργασία του σεναριογράφου σημαντικό ρόλο παίζει η φαντασία. Επίσης, πρέπει διαθέτει πλούσιο λεξιλόγιο και να χειρίζεται σωστά την ελληνική γλώσσα, να γνωρίζει τις ιδιομορφίες του προφορικού λόγου και των διαλόγων, να έχει ικανότητες επικοινωνίας και να του αρέσει το διάβασμα.

Ακόμη, χρειάζεται να έχει οργανωτική και μεθοδική σκέψη. Τέλος, και το σημαντικότερο, είναι η ικανότητα του να επινοεί έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες και να τις διατυπώνει με σαφήνεια.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα Σεναριογράφος.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στη διαφήμιση.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ