Σεναριογράφος Εικονικής Πραγματικότητας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η συγγραφή σεναρίων με στόχο την εκμετάλλευσή τους στον κυβερνοχώρο. Συνήθως, συνεργάζεται με εταιρείες παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών και ανάλογων εφαρμογών που προωθούνται κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Συνθήκες Εργασίας:
Συνήθως εργάζεται στο γραφείο του, όπου επεξεργάζεται τις ιδέες του και δημιουργεί τα σενάριά του. Επειδή δουλεύει πολλές ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, πρέπει να κάνει συχνά διαλείμματα και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (ανατομική θέση, φίλτρα οθόνης, ανατομικό πληκτρολόγιο κ.λπ.).

Παράλληλα, εφόσον αναπτύσσει συνεργασίες με εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών ή μεμονωμένους πελάτες του, χρειάζεται να μετακινείται συχνά για συναντήσεις εργασίας και να ακολουθεί ευέλικτο ωράριο εργασίας. Τέλος, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται συνεχώς για τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και να παρακολουθεί τις εξελίξεις της εποχής του, προκειμένου να εμπνέεται και συλλαμβάνει καινοτόμες ιδέες, πάνω στις οποίες θα βασίζονται τα σενάριά του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο σεναριογράφος εικονικής πραγματικότητας πρέπει να διαθέτει ευχέρεια στο γραπτό λόγο, αφαιρετική και συνθετική σκέψη, φαντασία και ικανότητα στο να επινοείται πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες. Επίσης, πρέπει να είναι παρατηρητικός, συνεπής και συνεργάσιμος.

Ακόμη η επιδεξιότητα στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας θεωρούνται βασικά προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος. Απαραίτητες προϋποθέσεις θεωρούνται ακόμα, οι γνώσεις marketing και προώθησης προϊόντων.

Σπουδές:
Στη χώρα μας δεν λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα που να προσφέρει σπουδές στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Για την άσκηση πάντως του επαγγέλματος απαιτείται συνδυασμός γνώσεων από τα πεδία του μάρκετινγκ, των δημοσίων σχέσεων, του πολιτισμού, της εφαρμοσμένης πληροφορικής, του ηλεκτρονικού εμπορίου κ.ά.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας και στη συνέχεια να εμπορεύεται τις δημιουργικές του ιδέες. Επιπλέον, μπορεί να απασχοληθεί σε διαφημιστικές εταιρίες, σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών λογισμικού εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, σε ιδιωτικά γραφεία προώθησης καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων κ.α.

Επίσης, μπορεί να εργαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, κινηματογραφικές εταιρίες και στούντιο παραγωγής, ανεξάρτητες εταιρίες κατασκευής λογισμικού με πολυμέσα, σε εμπορικές, βιομηχανικές επιχειρήσεις κ.λπ. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί σε φορείς που ασχολούνται με τη διαχείριση, οργάνωση και ανάδειξη πολιτισμικών και πολιτιστικών δρώμενων, σε εταιρείες διαχείρισης κινηματογραφικών, εικαστικών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και σε φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ