Σαρωθροποίος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η κατασκευή διαφόρων τύπων σκούπας. Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας ασχολείται με την αναζήτηση, την επιλογή, τον καθαρισμό και την προετοιμασία διαφόρων υλικών, όπως χόρτου, ινών κ.λπ., για την κατασκευή σκουπών. Αφού επιλέξει το υλικό τακτοποιεί γύρω από τη λαβή και δένει με σύρμα, στο χέρι ή με μηχανή.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε μικρές βιομηχανίες ή εργαστήρια, σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται ως ανθυγιεινές. Συνήθως εργάζεται μόνος του ή με κάποιο βοηθό. Το ωράριό του είναι συγκεκριμένο. Η εργασία του είναι κυρίως χειρωνακτική και συνοδεύεται από κούραση και πόνους στα χέρια και το σώμα. Χρειάζεται να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική του ασφάλεια και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής για την αποφυγή αλλεργιών και πιθανών μικροτραυματισμών από τα υλικά που χρησιμοποιεί.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται δυνατά χέρια και σωματική αντοχή.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται σπουδές για την ενασχόληση με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Αρκεί η μαθητεία κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες που παράγουν σκούπες, βούρτσες, καλάθια και ψάθινα είδη, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του εργαστήριο και κατάστημα πώλησης.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ