Πρατηριούχους Βενζίνης (Υγρών Καυσίμων)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η εμπορία και η διάθεση υγρών καυσίμων είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων κατά τακτά χρονικά διαστήματα προμηθεύεται και γεμίζει τις δεξαμενές του πρατηρίου του με καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη κ.ά.) με σκοπό τη διάθεσή τους στους πελάτες του.

Για το σκοπό αυτό, συνεργάζεται με εταιρείες πετρελαιοειδών και παραλαμβάνει απ’ αυτές την ποσότητα καυσίμων που εμπορεύεται. Παράλληλα, μπορεί, κατόπιν σχετικής άδειας, να διαθέτει λιπαντήριο, συνεργείο και πλυντήριο αυτοκινήτων για να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες του.

Ακόμη, στο κατάστημά του έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται και να πουλά διάφορα μικροανταλλακτικά, λιπαντικά και αξεσουάρ αυτοκινήτων, τσιγάρα, αναψυκτικά κ.ά. Είναι υποχρεωμένος να τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας και να συντάσσει απογραφή όλων των ειδών που εμπορεύεται.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται στους εσωτερικούς και κυρίως, στους εξωτερικούς χώρους του καταστήματός του κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες, καθώς επικρατεί αρκετός θόρυβος και αναθυμιάσεις από τη μυρωδιά της βενζίνης, του πετρελαίου και των λαδιών. Η εργασία του απαιτεί πολύωρη ορθοστασία και διαρκή κίνηση για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για να μη γίνονται ατυχήματα και να τηρεί απόλυτα τους κανόνες ασφαλείας, ιδιαίτερα όταν παραλαμβάνει καύσιμα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί έκρηξη των εύφλεκτων υλικών.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η μεθοδικότητα, ο προγραμματισμός και η συνέπεια χαρακτηρίζουν τον πρατηριούχο βενζίνης. Ακόμη, χρειάζεται να είναι εξυπηρετικός, πρόθυμος, υπεύθυνος, ευσυνείδητος, ευγενικός και ιδιαίτερα προσεκτικός.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Επαρκές προσόν θεωρείται η κατοχή απολυτηρίου Λυκείου. Βοηθητική είναι και η γνώση κάποιας ξένης γλώσσας.

Τομείς Απασχόλησης:
Απασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας σε πρατήρια υγρών καυσίμων, όπου δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση βενζίνης, πετρελαίου κίνησης για οχήματα, αλλά και για μικρά σκάφη, ξενοδοχεία, βιοτεχνίες κ.λπ., καθώς και πετρελαίου θέρμανσης.

Οι πρατηριούχοι είτε συνεργάζονται με μία εταιρεία που φέρουν το σήμα της, είτε είναι ελεύθεροι πρατηριούχοι. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν δικαίωμα απευθείας πρόσβασης στα διυλιστήρια, αλλά είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν καύσιμα μόνον από εταιρείες εμπορίας.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ