Πράκτορας Λαχείων, Προπό, Λόττο και Άλλων Στοιχημάτων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο προσδιορισμός αποδόσεων, η αποδοχή και η πληρωμή στοιχημάτων πάνω σε αποτελέσματα αθλητικών ή άλλων εκδηλώσεων είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας συναλλάσσεται με πελάτες (παίκτες) και εισπράττει, πληρώνει ή παρέχει στοιχήματα σχετικά με τυχερά παιχνίδια, όπως είναι το προπο, το λοττο, το τζόκερ, το προττο, το Πάμε Στοίχημα, το Δελτίο Αγώνων Ιπποδρομιών κ.ά.

Ακόμη, εξηγεί τους κανόνες λειτουργίας των τυχερών παιχνιδιών στους πελάτες του και παραλαμβάνει προς επικύρωση τα δελτία τους ενημερώνοντάς τους τόσο για την ημερομηνία διεξαγωγής των κληρώσεων όσο και για τα πιθανά κέρδη τους σε περίπτωση ΕΠΑ.Λ.ήθευσης των προβλέψεών τους. Επίσης, προετοιμάζει και εκδίδει προσεγγιστικούς καταλόγους με αποδόσεις δελτίων και ενεργεί πληρωμές στους παίκτες που τα δελτία τους, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έχουν κερδίσει.

Επιπλέον, είναι υποχρεωμένος να παρέχει στους πελάτες το Έντυπο Προγράμματος για κάθε διαγωνισμό, καθώς και το αντίστοιχο Δελτίο Στοιχήματος προκειμένου να σημειώνουν τις επιλογές τους και στη συνέχεια να το καταθέτουν για επικύρωση. Τέλος, για να ενημερώνει τους πελάτες του χρησιμοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, όπως είναι το TELETEXT, το INTERNET, η δικτυακή διασύνδεση του πρακτορείου του με τον ΟΠΑΠ κ.ά.

Συνθήκες Εργασίας:
Πρόκειται για αρκετά μονότονο επάγγελμα αφού ενεργεί με συγκεκριμένες κινήσεις προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τους πελάτες του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ευχάριστη και φιλική διάθεση, η υπευθυνότητα, η μεθοδικότητα, η προθυμία, η συνέπεια και η ευγένεια είναι μερικά από τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας. Ακόμη, οφείλει να έχει επιμελημένη εμφάνιση, λόγω των επαφών του με αρκετό κόσμο, ταχύτητα και επιδεξιότητα στις κινήσεις του.

Τέλος, η γνώση της αγγλικής γλώσσας και ο άριστος χειρισμός των μηχανών που χρησιμοποιεί διευκολύνουν την εργασία του.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται ως υπάλληλος σε πρακτορεία στοιχημάτων, σε χώρους ιπποδρομιών, σε καζίνα κ.ά. αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας το δικό του κατάστημα.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ