Ποδοσφαιριστής (Επαγγελματίας)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είναι αυτός που έχει ένα γραπτό συμβόλαιο με ένα σωματείο και αμείβεται με ποσό μεγαλύτερο από τις πραγματικές δαπάνες του σε ανταπόδοση της ποδοσφαιρικής του δραστηριότητας, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Ειδικότερα, ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις διατάξεις τεχνικού, αθλητικού και πειθαρχικού χαρακτήρα, που κοινοποιούνται από την ΠΑΕ στην οποία ανήκει.

Καθήκον του είναι να συμμετέχει σε όλες τις προπονήσεις σε ώρες και τόπους που ορίζονται από την ΠΑΕ, καθώς και σε όλους τους αγώνες (επίσημους ή φιλικούς) της ΠΑΕ ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο διεξάγονται, (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό), με εξαίρεση τις περιπτώσεις ασθένειας ή ατυχήματος, που πιστοποιούνται από τον αρμόδιο γιατρό της ΠΑΕ. Κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα οι αθλητές οφείλουν να έχουν την ίδια εμφάνιση, η οποία αποτελείται από φανέλα, κοντό παντελόνι (σορτσάκι) και κάλτσες.

Τα χρώματα της στολής του τερματοφύλακα πρέπει να είναι διαφορετικά από αυτά των συμπαικτών του, καθώς και από αυτά του διαιτητή και των βοηθών του. Επίσης, οι ποδοσφαιριστές φορούν επικαλαμίδες, που είναι ένα ειδικό προστατευτικό από πλαστικό ή άλλο μαλακό υλικό, όπως το καουτσούκ, που τοποθετείται μέσα από τις κάλτσες και προστατεύει κυρίως την κνήμη. Ακόμη, φορούν ειδικά αθλητικά παπούτσια με τάπες στο πέλμα για να διευκολύνεται η κίνησή τους στον αγωνιστικό χώρο. Επιπλέον, ο τερματοφύλακας φοράει ειδικά γάντια που προστατεύουν τα χέρια του και τον διευκολύνουν να σταματάει την μπάλα.

Ο ρόλος του στον αγωνιστικό χώρο διαφοροποιείται με βάση τη θέση και τις αρμοδιότητές του, οι οποίες καθορίζονται τόσο από τις ικανότητές του, όσο και από τις οδηγίες του προπονητή του. Στόχος της ομάδας είναι να πετύχει τα περισσότερα γκολ στο αντίπαλο τέρμα χωρίς να παραβιάζει τους κανονισμούς του αθλήματος. ʼλλωστε, η αντιαθλητική συμπεριφορά και η παραβίαση των κανόνων τιμωρούνται με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα από το διαιτητή ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, μέχρι την αποβολή από τον αγωνιστικό χώρο.

Επίσης, ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να ασκεί άλλη αθλητική ή επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς άδεια της ΠΑΕ στην οποία ανήκει, με εξαίρεση τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις του ΠΣΑΠ. Ακόμη, καθήκον του είναι να διαφυλάττει το καλό όνομα της ΠΑΕ στην οποία ανήκει και του ποδοσφαίρου γενικότερα και να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παράλληλα, έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς (ξηράς, θαλάσσης, αέρος) που καθορίζονται από την εταιρεία. Επιπλέον, οφείλει να συμμετέχει στην εκλογή τριών υποψήφιων για την αρχηγία της ομάδας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου κάθε έτους, και στη συνέχεια η ΠΑΕ έχει την υποχρέωση να ορίσει έναν από αυτούς ως αρχηγό της ομάδας και τους άλλους δύο αναπληρωτές.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες της προπόνησης και της αθλητικής δραστηριότητας, που διεξάγονται τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς αθλητικούς χώρους. Το ωράριό του δεν είναι συγκεκριμένο, προσαρμόζεται στις ανάγκες των προπονήσεων και των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας του.

Επίσης, απαιτείται να μετακινείται συχνά στο εξωτερικό, ανάλογα βέβαια με την επαγγελματική αγωνιστική κατηγορία της ομάδας του και το αγωνιστικό της πρόγραμμα. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό επάγγελμα, που δεν επιδέχεται καταχρήσεις, ενώ παράλληλα προκαλεί άγχος και κούραση εξαιτίας της συνεχούς προσπάθειας για ένα καλύτερο αγωνιστικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Το ταλέντο, η αγάπη για το ποδόσφαιρο, η καλή σωματική και ψυχική υγεία, το άριστο καρδιοαναπνευστικό σύστημα, η συνέπεια, η αγωνιστικότητα, τα δυνατά πόδια, η αλτικότητα και τα καλά αντανακλαστικά συνθέτουν τις προϋποθέσεις και τα βασικά προσόντα που πρέπει να υπάρχουν σε όποιον θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής.

Επίσης πρέπει να είναι ψύχραιμος, επινοητικός, προσαρμοστικός, να διαθέτει υπομονή, επιμονή και οπωσδήποτε ομαδικό πνεύμα. Ακόμη το πολύ καλό μυϊκό σύστημα, η αντοχή στη σκληρή προπόνηση και η ικανότητα να αφομοιώνει εύκολα και να ακολουθεί τις οδηγίες του προπονητή είναι προσόντα που πρέπει να διαθέτει.

Τέλος το ήθος, η υπακοή στις υποδείξεις του διαιτητή, η καλή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής, συμπληρώνουν τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.

Σπουδές:
Η κατάρτιση και εκπαίδευση του ποδοσφαιριστή ξεκινάει από το δωδέκατο και φτάνει μέχρι το εικοστό τρίτο έτος της ηλικίας του. Στο διάστημα αυτό λαμβάνει αποζημίωση κατάρτισης από το σωματείο του, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Σπουδές ανώτερου επιπέδου παρέχονται στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Πανεπιστημίων.  Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Επίσης σεμινάρια επιμόρφωσης των ποδοσφαιριστών οργανώνει και η ΕΠΑΕ, μέσω της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Τεχνικής Κατάρτισης των Ποδοσφαιριστών (ΕΕΤΚΑΠ), έργο της οποίας είναι η κατάρτιση των προγραμμάτων εκπαίδευσης ποδοσφαιριστών των ΠΑΕ, ο συντονισμός και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους, η συνεργασία με τους σχολικούς φορείς προκειμένου για ποδοσφαιριστές μαθητές καθώς και η αντιμετώπιση κάθε ζητήματος που προκύπτει κατά την εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών.

Οι ΠΑΕ είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν όλους τους ποδοσφαιριστές τους γι’ αυτό το σκοπό. Αδικαιολόγητη μη προσέλευση σ’ αυτά τα σεμινάρια τιμωρείται από το Δικαιοδοτικό Όργανο της ΕΠΑΕ με ποινή αποκλεισμού του ποδοσφαιριστή τουλάχιστον για δύο αγωνιστικές ημέρες.

Επίσης, έχει συσταθεί και η ειδική Επιτροπή Μόρφωσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ποδοσφαιριστών (ΕΜΕΚΑΠ), έργο της οποίας είναι η ενθάρρυνση του ποδοσφαιριστή να συνεχίσει τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του για την επαγγελματική απασχόλησή του μετά τη λήξη της ποδοσφαιρικής του δραστηριότητας, η παροχή συμβουλών πάνω σε θέματα θεωρητικής και επαγγελματικής κατάρτισης, η μέριμνα για την οργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης του ποδοσφαιριστή στους κόλπους της ΕΠΟ ή της ΕΠΑΕ ή δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών φορέων, καθώς και η μέριμνα για την οργάνωση προγραμμάτων χρηματοδότησης των σκοπών αυτών μέσω της εξεύρεσης των αναγκαίων χώρων από πηγές εντός και εκτός ποδοσφαίρου και κυρίως με την αξιοποίηση ανάλογων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας συνάπτοντας συμβάσεις με ομάδες και ομοσπονδίες. Επίσης, ανάλογα με το επίπεδο των σπουδών του μπορεί να απασχοληθεί σε αθλητικούς συλλόγους, στα υπουργεία Υγείας και Αθλητισμού, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε δημοτικά ή ιδιωτικά γυμναστήρια, σε χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, σε ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων, σε βιομηχανίες και εταιρείες αθλητικών ειδών και σε ξενοδοχεία με πρόσθετες παροχές αθλητικών δραστηριοτήτων κ.λπ.

Μπορεί, επίσης, να εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ή να ανοίξει δικό του γυμναστήριο. Επίσης, όταν ολοκληρώσει την καριέρα του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, μπορεί να ασχοληθεί με την προπόνηση άλλων αθλητών κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Παράλληλα, μπορεί να εργαστεί ως στέλεχος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοινωνικούς φορείς ή οργανώσεις που έχουν αντικείμενο τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και αναψυχής για παιδιά, σε διάφορες εκπαιδευτικές ή αθλητικές κατασκηνώσεις ή ακόμη να ασχοληθεί με τη φυσική αγωγή για άτομα με ειδικές ικανότητες.

 Οι απολαβές είναι πολύ καλές και αποτελούν ισχυρό κίνητρο για νεαρά άτομα και ερασιτέχνες αθλητές.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ