Οδοντίατρος με ειδίκευση στην Ενδοδοντία

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η πρόληψη, ο έλεγχος, η διάγνωση, η φροντίδα και η αντιμετώπιση των ενδοδοντικών προβλημάτων (οξεία πολφίτιδα, ακρορριζικό απόστημα, ακρορριζική περιρριζίτιδα, υπεραιμία και νέκρωση πολφού, περιστεφανίτιδα κ.ά.). Πιο συγκεκριμένα, ο οδοντίατρος με ειδίκευση στην ενδοδοντία προβαίνει, αρχικά τις απαραίτητες κλινικές και ακτινογραφικές εξετάσεις για να διαπιστώσει την αιτία της βλάβης του πολφού (νεύρου) του δοντιού και των οστών που περιβάλλουν τις ρίζες του (περιακρορριζικοί ιστοί).

Στη συνέχεια, επεμβαίνει στο εσωτερικό του δοντιού με σκοπό την αφαίρεση του μολυσμένου πολφού, τον καθαρισμό της πολφικής κοιλότητας και την έμφραξή της με ειδικά υλικά. Η εκτέλεση όλης αυτής της διαδικασίας γίνεται κάτω από άσηπτες συνθήκες, με την έννοια ότι το δόντι απομονώ-νεται από το στοματικό περιβάλλον με ένα ειδικό ελαστικό. Είναι απαραίτητη η έγκαιρη επέμβαση γιατί αν το δόντι και οι περιακρορριζικοί ιστοί συνεχίσουν να καταστρέφονται, τότε η μόνη λύση είναι η εξαγωγή του δοντιού και η αποκατάστασή του με κάποια προσθετική εργασία (π.χ. εμφύτευμα, γέφυρα), γεγονός που προϋποθέτει μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομικό κόστος για τον ασθενή.

Ακόμη, ασχολείται με την εφαρμογή ενδοδοντικών θεραπειών στις παιδικές ηλικίες όπου η ανάγκη διατήρησης των νεογιλών ή και των μονίμων δοντιών στο στόμα των παιδιών είναι απαραίτητη λόγω του νεαρού της ηλικίας τους αλλά και της ανάπτυξης του στοματογναθικού συστήματός τους. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να παρακολουθεί κλινικά το θεραπευμένο δόντι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί είναι πιθανή η μόλυνση του ριζικού σωλήνα χωρίς την εμφάνιση πόνου ή φλεγμονής.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται στο ιατρείο του, όρθιος για πολλές ώρες και σε ωράριο που το καθορίζει μόνος του, εφόσον δέχεται με ραντεβού. Όταν εργάζεται σε νοσοκομείο ή κλινική είναι υποχρεωμένος να κάνει εφημερίες. Χρειάζεται να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, ειδικά γυαλιά, απολύμανση), για τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών.

Παράλληλα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, συχνά έχει να αντιμετωπίσει και τη δυστροπία, το φόβο και μερικές φορές την έλλειψη συνεργασίας των ασθενών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στη δουλειά του. Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του, και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες οδοντιατρικού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η υψηλή επιστημονική κατάρτιση, η επαρκής γνώση όλων των σύγχρονων μεθόδων της οδοντιατρικής και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος αποτελούν απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος.

Ακόμη, χρειάζεται να διαθέτει ενδιαφέρον για την έρευνα, παρατηρητικότητα, σχολαστικότητα, υπομονή, σταθερότητα και δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών και των δακτύλων και πολύ καλή όραση. Τέλος, η εφαρμογή νέων τεχνικών και μεθόδων, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και η γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.

Σπουδές:
Σπουδές οδοντιατρικής προσφέρονται στα τμήματα  οδοντιατρικής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Μπορεί επίσης κάποιος να φοιτήσει στη Στρατιωτική Σχολή Σ.Σ.Α.Σ., Τμήμα Οδοντιατρικής (Θεσσαλονίκη), και όταν αποφοιτά ονομάζεται -κατά κλάδο- ανθυπίατρος (ανθυπολοχαγός), σημαιοφόρος, ανθυποσμηναγός.

Σπουδές σε Μεταπτυχιακό επίπεδο προσφέρονται σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της «Ενδοδοντολογίας».

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, ασφαλιστικούς φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα, υπουργεία, θεραπευτήρια, ερευνητικά ιατρικά κέντρα, εργαστήρια πανεπιστημιακών χώρων ή ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του ιατρείο, στη χώρα μας ή σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ