Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η κλινική και εργαστηριακή έρευνα της φυσικής και χημικής δομής των οδοντιατρικών βιοϋλικών και η μελέτη της βιολογικής τους συμπεριφοράς. Πιο συγκεκριμένα, ο οδοντίατρος με ειδίκευση στα οδοντιατρικά βιοϋλικά εξετάζει και αναλύει τη δομή και τις ιδιότητες των μεταλλικών και άλλων υλικών (πολυμερών βάσεων, μαλακών και σκληρών επιστρωμάτων κ.ά.), που χρησιμοποιούνται σε διάφορους κλάδους της οδοντιατρικής (κινητή, ακίνητη, γναθοπροσωπική προσθετική κ.ά.), προκειμένου να διαπιστώσει τη συμβατότητα ή όχι των υλικών αυτών με τον οργανισμό του κάθε ασθενούς.
Για το σκοπό αυτό, διεξάγει διάφορες εργαστηριακές έρευνες και αναλύσεις για να διακριβώσει την επικινδυνότητα ή όχι των προσθετικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση διαφόρων βλαβών των δοντιών του ασθενούς. Για παράδειγμα, εξετάζει τα συστατικά υλικά (ασήμι, υδράργυρος, χαλκός, κασσίτερος κ.ά.), από τα οποία αποτελούνται τα μεταλλικά σφραγίσματα, και τις τυχόν παρενέργειες (π.χ. αλλεργική αντίδραση στον υδράργυρο), που μπορεί να προκαλέσουν, προκειμένου να αναπτύξει εναλλακτικά υλικά που είναι ακίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ιδιαίτερο αντικείμενο της εργασίας του αποτελεί η μελέτη της ενδοστοματικής διαβρωτικής συμπεριφοράς των μεταλλικών ορθοδοντικών υλικών καθώς και ο προσδιορισμός των δυναμικών διάβρωσης για τον έλεγχο της αντοχής των οδοντιατρικών κραμάτων σε αυτή. Τέλος, συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες (οδοντοτεχνίτες, προσθετολόγους κ.ά.) για την παροχή ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε εργαστήριο ή ιατρείο όπου οι συνθήκες εργασίας είναι ανθυγιεινές και χρειάζεται να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και προστασίας (γάντια, μάσκα κ.ά.). Η εργασία του απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και επιδεξιότητα στη χρήση των ιατρικών οργάνων και εργαλείων.
Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του, να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες οδοντιατρικού ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Το ενδιαφέρον για την έρευνα, η υψηλή τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος αποτελούν απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Ακόμη, χρειάζεται να διαθέτει παρατηρητικότητα, σχολαστικότητα, υπομονή, σταθερότητα και δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών και των δακτύλων και πολύ καλή όραση.
Τέλος, η εφαρμογή νέων τεχνικών και μεθόδων για τον έλεγχο της κλινικής και εργαστηριακής συμπεριφοράς των βιοϋλικών, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και η γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.
Σπουδές:
Βασικές Σπουδές οδοντιατρικής προσφέρονται στα τμήματα οδοντιατρικής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Μπορεί επίσης κάποιος να φοιτήσει στη Στρατιωτική Σχολή Σ.Σ.Α.Σ., Τμήμα Οδοντιατρικής (Θεσσαλονίκη), και όταν αποφοιτά ονομάζεται -κατά κλάδο- ανθυπίατρος (ανθυπολοχαγός), σημαιοφόρος, ανθυποσμηναγός.
Σπουδές σε Μεταπτυχιακό επίπεδο προσφέρονται σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, όπως αυτό του Ε.Κ.Π.Α. στο γνωστικό αντικείμενο «Βασικές Επιστήμες της Οδοντιατρικής» με κατεύθυνση στα Οδοντιατρικά Βιοϋλικά.
Το πρόγραμμα σπουδών παρέχει επιστημονικές γνώσεις μεταξύ άλλων στις εξής περιοχές: Mοριακή Βιολογία, Βιοχημεία, Μικροβιολογία, Ανοσοβιολογία, Ανατομία-Φυσιολογία, Μεθοδολογία Έρευνας, Φαρμακολογία, Επιδημιολογία, Βιοστατιστική, Πληροφορική, Βιοϋλικά κ.ά.
Τομείς Απασχόλησης:
Για για την άσκηση του επαγγέλματος είναι απαραίτητη η άδεια που χορηγείται από το υπουργείο Υγείας. Τα επαγγελματικά δικαιώματα του οδοντιάτρου καθορίζονται ως εξής: Ο διπλωματούχος οδοντίατρος έχει την δυνατότητα να απασχοληθεί στους παρακάτω τομείς:
Δημόσιος Τομέας: Στην κατηγορία των οδοντιάτρων δημοσίων Υπαλλήλων συγκαταλέγονται οι Οδοντίατροι που εργάζονται σε νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας, δημόσιες υπηρεσίες υγιεινής, ασφαλιστικούς οργανισμούς και ταμεία, επιχειρήσεις, σχολείο. ιδρύματα κτλ-, με μορφή εξαρτημένης εργασίας (υπαλληλική σχέση, ή και με σχέση σύμβασης εργασίας ή συνεργασίας) .
Ιδιωτικός Τομέας: Ελεύθερος Επαγγελματίας χαρακτηρίζεται ο οδοντίατρος που δεν παρέχει εργασία με εξαρτημένη υπαλληλική σχέση. Ο οδοντίατρος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο ιατρείο του και σε οποιαδήποτε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκπαίδευση: Ακαδημαϊκός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία είναι η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής και η ύπαρξη σχετικού ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου.
Επίσης μπορεί να εργαστεί και ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Επαγγελματικό Λύκειο, Επαγγελματική Σχολή).
Για την άσκηση του επαγγέλματος είναι απαραίτητη άδεια που χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας.
Εργάζεται σε ερευνητικά ιατρικά κέντρα και εργαστήρια, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, ασφαλιστικούς φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα, υπουργεία, εργαστήρια πανεπιστημιακών χώρων ή ως ελεύθερος επαγγελματίας δικό του ιατρείο στη χώρα μας ή σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)